OSMINA FINALA Argentina nakon produžetaka sa 2:1 pobijedila Meksiko i u četvrtfinalu ide na Njemačku

Argentinac Rodriguez fantastičnim golom izbacio Meksiko

arg-txt.jpg
import
24.06.2006.
u 23:38

LEIPZIG - Večerašnja utakmica osmine finala Svjetskog prvenstva između Argentine i Meksika odigrana na ispunjenom stadionu u Leipzigu s pravom može ponijeti epitet najljepše i najuzbudljivije u dosadašnjem dijelu turnira.

Gaučosi su slavili sa 2:1 nakon produžetaka, a čovjek utakmice je Maxi Rodriguez koji je najljepšijm golom ovog prvenstva donio Argentini četvrtfinale s Njemačkom koje će se igrati u Berlinu u petak, 30. lipnja u 17 sati.

Argentinci su "iskrvarili na terenu" protiv Meksika, za njih izuzetno neugodnog protivnika s kojima su uvijek teško prolazili jer Meksikanci mogu parirati i trkom i tehnikom. Odlučio je potez jednog igrača, napadača madridskog Atletica Maxia Rodrigueza koji je u osmoj minuti produžetka na prsa smirio loptu upućenu od Sorina i iz prve iskosa opalio volej koji je završio pod samu gresu potpuno nemoćnog Oswalda Sancheza.

Meksikanci su iznenađujuće dobro počeli i već u 6. minuti nakon udarca s kuta Mario Mendez je glavom prenio na drugu vratnicu gdje je dočekao kapetan Rafael Marquez i pogodio. No, nakon samo četiri minute iz slične situacije Argentina je izjednačila kada je pod pritiskom Hernana Crespa meksički napadač Jared Borgetti glavom postigao autogol koji je formalno ipak pripisan Crespu.

Bila je to utakmica vrlo visokog tempa, borbena i s puno trke. Crespo je imao sjajnu prigodu i u 23. minuti, ali je njegov lob otišao pored gola. U 45. minuti Argentina je imala sreće. Vratar Abbondanzieri griješi, lopta dolazi do Meksikanca Fonsece kojeg ruši Heinze, ali od danas vrlo lošeg suca Busacce dobija samo žuti karton.

Drugo poluvrijeme je počelo nešto mirnije, a ritam iz prvog dijela vratio se negdje oko 60. minute. Saviola je u 59. minuti imao identičnu situaciju kao i Crespo u 23., ali je njegov udarac "špicem" vratar izbio u korner.

Ulazak meksičkog Brazilca Zinhe u 74. minuti (bila je to treća La Volpeova zamjena) donio je živost u redovima Meksika. Lopta je brzo dolazila pred argentinski šesnaesterac, ali bez izglednih priigoda.

Rezultat 1:1 se održao sve do već spomenute 98. minute, unatoč prilikama Crespa u prvom dijelu, a potom i novog napadačkog para Argentinaca Carlosa Teveza i Lionela Messia, dok je na drugoj strani neprecizan u nekoliko navrata bio tragičar Borgetti.

Susret će zasigurno pamtiti meksički izbornik Ricardo La Volpe, koji je Argentinac i stoga se pojavio na terenu tek kad su odsvirane obje himne.

Utakmica Argentina-Njemačka bit će prava poslastica Svjetskog prvenstva, a zadnji puta kada su igrali u finalu SP 1990 Nijemci su u Rimu slavili sa 1:0 u jednoj od najlošijih finala u povijesti. Za pretpostaviti je da će, po imenima i napadačkoj koncepciji oba izbornika, utakmica u Berlinu biti nimalo nalik onoj iz 1990.

(mr, Hina)


Argentina - Meksiko 2:1

Pred 44.000 gledatelja na Zentral stadionu sudio je Massimo Busacca iz Švicarske.

Strijelci: 0:1 Rafael Marquez (6), 1:1 Jared Borgetti (10-ag), 2:1 Maxi Rodriguez (98)

ARGENTINA: Abbondanzieri - Scaloni, R. Ayala, Heinze, Sorin - Maxi Rodriguez, Mascherano, Cambiasso (Aimar 76) - Riquelme - Saviola (Messi 84), Crespo (Tevez 76)
Izbornik: Jose Pekerman

MEKSIKO: O. Sanchez - Osorio, Marquez, Salcido - Mendez, Castro, A. Guardado (Pineda 67), Pardo (Torrado 38), Morales (Zinha 74) - Borgetti, Fonseca
Izbornik: Ricardo La Volpe (ARG)


Njemačka - Švedska 2:0

Njemačka je u prvoj utakmici osmine finala lakše od očekivanoga pobijedila u Muenchenu Švedsku i u četvrtfinalu će igrati sa boljim iz dvoboja Argentine i Meksika. Pogocima Lukasa Podolskog Njemačka je već nakon 12 minuta slomila otpor Šveđana, koje je od katastrofalnog poraza na ovoj utakmici spasio vratar Andreas Isaksson, obranivši neviđenu kanonadu udaraca domaćina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije