KOMENTAR

Barcu nose klinci koji su gledali u leđa Hajduku. A Hajduk sad ima najstariju momčad lige

Luka Vušković
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
30.10.2023.
u 15:22

Za Hajduk standardno igraju samo dvojica 20-godišnjaka, Amerikanac Pukštas i kanadski Hrvat Sigur, ne i domaći tići Hrgović i Brajković, na posudbe su poslani Đolonga, Capan, Jurić-Petrašilo, Antunović, dok najveći dragulj Luka Vušković nastupa za juniore

Prije tri tjedna svijet je obišla vijest kako je španjolska La Liga dobila najmlađega strijelca u povijesti: Barcelonin igrač Lamine Yamal postigao je pogodak protiv Granade sa 16 godina i 87 dana. Trideset dana prije Yamal je već jednom bio ispisao povijest postigavši prvijenac za A reprezentaciju Španjolske u utakmici s Gruzijom – imao je samo 16 godina i 57 dana!

Lamine Yamal, mladić rođen 2007. godine, već ima 14 nastupa za prvu momčad Barcelone ove sezone. Barcelona – koja brani nacionalnu titulu i nastupa u Ligi prvaka – u svome seniorskom rosteru ima i 17-godišnjega Marca Guiua, 19-godišnjega Gavija (koji već ima 25 nastupa za A selekciju Španjolske), 20-godišnjake Pedrija, Lopeza, Casada i Baldea. Svi oni igraju.

Mlada momčad Barcelone u prošloj sezoni ispala je u osmini finala Lige prvaka mladih od AZ-a, a u toj utakmici nastupili su Casado, Yamal i Guiu. U istome, prestižnome Uefinu natjecanju mladih momčadi u finalu je – podsjetimo – nastupio Hajduk. Za taj isti Hajduk, dakle europskog doprvaka do 19 godina, saznali smo prošli mjesec da ima najstariju momčad u Hrvatskoj ligi, s prosjekom od gotovo 27 godina!

Za Hajduk standardno igraju samo dvojica 20-godišnjaka, Amerikanac Pukštas i kanadski Hrvat Sigur, ne i domaći tići Hrgović i Brajković, na posudbe su poslani Đolonga, Capan, Jurić-Petrašilo, Antunović, dok najveći Hajdukov dragulj Luka Vušković nastupa za juniore. Prije pola godine odigrao je posljednju utakmicu za seniore, a sada više ne igra ni za selekciju do 17 godina. U Hajdukovim seniorima za njega nema mjesta pokraj perspektivnih stranaca, dvojice 26-godišnjaka Dialla i Ferra. Hajduk – treba li uopće podsjećati – i ove sezone nastupa samo u ne odveć kvalitetnim i iscrpljujućim domaćim natjecanjima, ali ta činjenica nimalo ne utječe na pozicije darovitih mladića. Pregazila ih je Hajdukova šampionska ambicija, ona koja se, na pogon skupo plaćenih i precijenjenih stranaca, nasukala na Istri 1961, Gorici i Osijeku.

>> Galerija s utakmice Dinamo - Lokomotiva

Luka Vušković
1/14

Ništa bolja situacija za mlade igrače nije ni u Dinamu, čiji igrači su prosječne dobi 25,82. Dragocjeno iskustvo nije pomoglo protiv Ballkanija, Gorice, Viktorije Plzeň. Dinamo u prvih 11 ima 20-godišnjega Baturinu i 19-godišnjega Vidovića, koji je ovdje na posudbi, dok ostali domaći tinejdžeri poput Perkovića ili Rukavine minutažu dobivaju na kapaljku. Dinamo neće, suočen sa škripanjem u obrani, konkurenciju zaoštriti s nadarenim stoperom iz vlastitoga inkubatora – jer ga i nema – nego će posegnuti za ocvalim 34-godišnjim Francuzom Theophileom. Kada jednoga dana prodaju majstora Baturinu, na sljedećeg genijalca iz škole Hitrec-Kacian ćemo se načekati. Proizvodnja je stala, na vidiku nema novoga Gvardiola, J. Šutala...

Sve ove anomalije nisu zabrinjavajuće samo za budućnost naših eminentnih klubova nego je i perspektiva A reprezentacije odjednom maglovita. Naši izbornici A vrste rijetko su posezali za golobradim snagama, a sada su takve opcije još više sužene. Svjetlo u tunelu pojava je 20-godišnjega Franje Ivanovića, A naziru li se negdje u daljini nasljednici Modrića, Kovačića, Brozovića...? Pojavit će se tek onda kada im njihovi klubovi – u što jačim utakmicama – budu davali na važnosti. Kao svojedobno kada su Brozović i Kovačić za Dinamo nastupali u Ligi prvaka. I tek onda kada naši treneri budu imali petlje otpiliti Ferra i stati iza Vuškovića.

 
 
 

Komentara 2

Avatar Jopa
Jopa
15:35 30.10.2023.

Dinamo krenuo smjerom Hajduka čini se...

Avatar Ričard
Ričard
15:51 30.10.2023.

Varteks i NK Zadar su ne tako davno bili uspješni rasadnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije