Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST KLUBA

'Baturina će donijeti 20 milijuna, ali što onda? Dinamo će bez jednog alata teško opstati'

Zagreb: Dinamo i Istra sastali se u 29. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
25.04.2024.
u 08:00

- Dinamo ima kvalitetu. Trebalo je samo posložiti momčad. Baturina je tražio formu, a Dinamo se u tim trenucima tražio u svim fazama igre. Bilo je i dosta individualnih pogrešaka koje su utjecale na rezultat - kaže nam Alen Peternac

O aktualnim nogometnim zbivanjima porazgovarali smo s Alenom Peternacom. Bivši pomoćni trener Dinama, trenutačno iščekuje pravu opciju za novi angažman, a javio nam se iz Zadra. 

Za početak je komentirao rasplet hrvatskog nogometnog prvenstva.

- Jako zanimljivo. Dobro je za hrvatski nogomet da imamo što više momčadi koje se bore za naslov prvaka. Žao mi je što Hajduk nije izdržao do kraja. Zanimljiva je borba za Europi između Lokomotive i Osijeka. Još da Rudeš nije tako rano ispao...

Dinamo je izašao iz krize, iako je u jednom trenutku bio u silaznoj putanji.

- Bilo je dosta turbulencija, traženja, trenutnih bljeskova, pa opet padova... Pojedini igrači su tražili formu, trener dobitnu formaciju. Promjenom sustava Dinamo izgleda odlično. Martin Baturina došao je na svoje, Bruno Petković standardno je dobar, proradio je Sandro Kulenović. Momčad izgleda stabilno, onako kako to i treba biti. Konačno je uspostavljen pravi ritam i u svakoj utakmici momčad je bolja. Hoće li to biti kasno, vidjet ćemo jer Rijeka igra dobro. Već dugo nije primila pogodak na Rujevici, imaju sedam pobjeda zaredom, uz razliku pogodaka 19:0. Jasno je, odlučit će utakmica na Rujevici.

U Dinamovu korist ide činjenica da je momčad odigrala najviše važnih utakmica, što bi na kraju moglo biti presudno?

- Apsolutno. Rijekini igrači nisu odigrali previše takvih utakmica, a veliki je psihološki pritisak kada te netko lovi na vrhu. Zbog toga dajem blagu prednost Dinamu. 

Što se to, dakle, promijenilo u Dinamovoj igri zadnjih mjesec i pol dana?

- Dinamo ima kvalitetu. Trebalo je samo posložiti momčad. Baturina je tražio formu, a Dinamo se u tim trenucima tražio u svim fazama igre. Bilo je i dosta individualnih pogrešaka koje su utjecale na rezultat. Dobro znam tu svlačionicu, nije lako igrati pod pritiskom rezultata i prvi put ga loviti. Najvažnije je što je Baturina došao u pravoj formi, a momčadi je bilo nužno vratiti samopouzdanje. Sergej Jakirović je pogodio promjenom sustava, ova varijanta s isturenijim Kulenovićem, u odnosu na povučenijeg Petkovića, jako je dobra opcija.

Kako se postiže to optimalno psihološko stanje u ovoj Dinamovoj svlačionici u kojoj se dugo bili kao trener?

- Razgovara se puno s igračima, tempira se minutaža i igrači stavljaju na svoju poziciju. Napadače se diže tako što im se možda omogući da zabiju neki pogodak iz jedanaesterca. Ima puno načina. Najvažnije je održavati svakog igrača na optimalnoj razini i pomicati granice. Važne igrače ne smijete stavljati pod dodatni pritisak, važno je tražiti pozitivan pristup. Nikako ih se ne smije kuditi ni kritizirati. Dosta u tome sudjeluje klupski psiholog koji jako puno razgovara s igračima. Uvijek se mora paziti da igrač ne potone u psihološkom smislu.

U Dinamo je ušla nova vladajuća garnitura, što klub očekuje u bliskoj perspektivi?

- Bit će važno pogoditi strategiju, posebice ako govorimo i u interesu hrvatskog nogometa. Pritom mislim, između ostaloga, na smjer u kojem će ići omladinska škola, morat će pogoditi sa selekcijom igrača. Dinamo se mora okrenuti proizvodnji i prodaji igrača jer bez toga teško može opstati. Baturina može donijeti dvadesetak milijuna eura, a tek trebamo vidjeti tko je sljedeći takav igrač za prodaju. U tom će smislu nastati rupa, zbog toga je važan učinak omladinske škole. Vjerujem da će Dinamo to uspjeti ustrojiti. Jako je važno imati igrače od 16-17 godina u prvoj momčadi. Nije isto kada neki igrač u prvu momčad uđe sa 16 ili 19 godina. To automatski znači razliku u cijeni. Nismo vidjeli da je ove godine klub inzistirao na nekom mladom igraču. No, ovo je specifična sezona u kojoj si morao loviti rezultat i bodovni zaostatak, pa nije bilo prostora za kockati se s mladim igračima. 

Kako ste zadovoljni razvojem spomenutog Baturine?

- Imao sam to zadovoljstvo što sam s njim bio od njegovih prvih koraka u prvoj momčadi. Uvijek sam govorio da ga treba forsirati sa 17-18 godina. Vidjelo se odmah da je klasa. Dobar potez je što mu se dodijelila desetka jer je to dio stvaranja imidža. To je način na koji Dinamo može računati na budžet od 60 milijuna eura. Ako nema proizvoda iz omladinske škole, taj iznos je teško pribaviti.

Koja bi bila idealna liga za njegov iskorak?

- Volio bih ga vidjeti u Španjolskoj. Tamo sam igrao devet godina. To je taktički zahtjevna liga, tamo bi se snašao bez problema i odgovarao bi mu stil igre. Definitivno bi u perspektivi trebao nositi igru naše reprezentacije.  

Što to ima ova Rijeka?

- Bez energije, momčad nema što tražiti. Željko Sopić tu svlačionicu drži kao jedno tijelo. Teško je to ostvariti jer uvijek ima nezadovoljnih. Uspiješ li to posložiti, onda imate ovakvu Rijeku. Primjerice, Obregon stalno ulazi s klupe, a njegov govor tijela je fantastičan. Nikada se ne ljuti i zato dobro igra i često je nagrađen pogocima. Hoće li im to biti dovoljno, ne znam.

Željko Sopić osvježenje je u našem nogometu na puno razina, opet imamo domaćeg trenera čija misao se pažljivo sluša?

- On ima svoj drugačiji stil. Sa Sopom sam dobar i on je takav. Nije se radilo na njegovom imidžu, on je samo iskren. Da, osvježenje je. Vidio sam da su ga nedavno prozivali zbog osebujnih izjava. Drago mi je što radi odličan posao. 

Sposobnost uspostavljanja odnosa u svlačionici posebna je, jako važna vještina?

- Nogometno je znanje važno, naravno. No, ako ne kontroliraš svlačionicu, ništa ti ne znači. Čak bih rekao da je važnije uspostaviti odnose, nego inzistirati na znanju. Sjećam se kada sam prvu godinu došao u Real Valladolid. Trener mi je bio Rafa Benitez, jako puno smo na treninzima radili na taktici i postavljanju. On je tada bio mlad i nadobudan, no jednostavno nije imao taj klik s igračima. I s takvim smo pristupom prvi dio sezone bili uvjerljivo zadnji na ljestvici. Nakon njega došao je iskusan i stariji trener, Čileanac Vicente Cantatore, koji nas je opustio drugačijim pristupom na treninzima. Inzistirao je na zafrkanciji i raznim igricama na treninzima. Drugi dio sezone, po broju osvojenih bodova samo u tom razdoblju, završili smo na trećem mjestu i spasili se ispadanja.

No, Sopić prepoznaje i ključne taktičke postavke?

- Apsolutno. Izvrsno je prenio svoju ideju igre na momčad. 

A Marko Pjaca jedan je od njegovih najvažnijih igrača?

- On je pravo osvježenje za hrvatsku ligu. Daj Bože da se još više vrati takvih igrača da nam dignu ligu. To je dobro i za mlade igrače koji rastu uz njega. Žao mi je što se još prije nije vratio u Dinamo.

Ima tu još zanimljivih igrača koji bi u bližoj perspektivi mogli konkurirati za reprezentaciju, jedan od njih je i Niko Galešić?

- Cijelu sezonu igraju dobro, stalno su u vrhu i u tom dobro posloženom sustavu iskaču i pojedinci, Pašalić, Galešić, Janković...

Ima li još neki mladi igrač u ligi koji vam je po guštu?

- Kada već govorimo o mladima, žao mi je što Hajduk nije iskoristio potencijal svoje mlade momčadi koja je igrala juniorski finale Lige prvaka. Trebali su afirmirati barem još dvojicu, trojicu igrača. Tu su zakazali jer su se odlučili za neki drugi smjer koji nije bio dobar. Sada imaju velikih problema. Ako može Barcelona dati priliku igračima sa 16 ili 17 godina, ne znam zašto to ne bi bilo moguće u našoj ligi. Lokomotiva je pravi smjer za naše standarde, to je za svaku pohvalu, rade odličan posao. 

Šteta što Perišić i Brekalo nisu u Splitu ove sezone imali priliku postati ono što se od njih očekivalo?

- Drago mi je što su se Perišić i Brekalo vratili, baš kao Rog i Pjaca. No, draže bi mi bilo da se uz takve igrače razvijaju naši klinci.

Zagreb: Dinamo i Istra sastali se u 29. kolu SuperSport HNL-a
1/17

Koliko Perišić može biti spreman za Euro?

- Znamo koliki je on profesionalac. Volio bih da sve dobro ispadne na kraju. No, strah me, jer mi se čini da je to sve malo prerano. Daj Bože da bude sve u redu. On najbolje zna kako se osjeća, a svaki dan ili tjedan jako mu puno znači za koljeno. Bit će spreman za Euro.

Dobra je stvar što opet imamo jednog raspoloženog napadača na ozbiljnoj razini, Ante Budimir igra u sjajnoj formi u Španjolskoj?

- Prošli tjedan je prestigao moj golgeterski učinak u La ligi, drago mi je zbog toga. Igra mu je podređena i to sjajno koristi. 

Što će to značiti za naše taktičke varijante u reprezentaciji?

- To je dobra stvar za izbornika Zlatka Dalića. Nije isto igrati s Budimirom ili Petkovićem. Ante je najjači u igri preko krila, a s Brunom možemo više težiti kombinatorici i igri kroz sredinu jer znamo kakva je njegova lucidnost. 

Planirate li ići na Euro?

- Ne znam još. Dogodi li se, sjest ću s ekipom u zrakoplov i otići gore.

A što nas gore očekuje?

- Hrvatska nas je naučila na velike stvari. Očekujem prolazak skupine jer smo stoput dokazali da možemo igrati sa svima.

Uživao je Peternac u ovogodišnjoj ligi prvaka, kao rijetko kada zadnjih desetak godina.

- Prava uživancija. Bila su to finala prije finala. 

Tko je vaš favorit?

- Nemam favorita već gledam navijački, Hala Madrid! Moj Valladolid uvijek je bio privržen Madridu i od tog doba navijam za Real. Ono što ima taj kraljevski klub, nema nitko. Taj jedinstveni gard i sada im je pomogao protiv Manchester Cityja i nakon što je Modrić promašio jedanaesterac. Pratio sam govor tijela Carla Ancelottija i Pepa Guardiole. Ta Ancelottijeva smirenost, koju je prenio na izvođače jedanaesteraca, jako puno znači. Pep je uvijek nervozan i aktivan, ne kažem da je presudno, no jako znači.

Koji je to igrač kojeg voli gledati na najvišoj razini?

- Ma samo bih volio da Kylian Mbappé dođe u Real i da ga pojača - zaključio je Peternac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije