Zebec ga ustrojio

Bayernu je nekad uzor bio Dinamo!

17.05.2014, Olympiastadion, Berlin, GER, DFB Pokal Finale 2014, Borussia Dortmund vs Bayern Muenchen, im Bild  Josep Guardiola (Muenchen #Headcoach)  sauer  Foto ??© nordphoto / Kokenge/PIXSELL
Foto: NordPhoto/PIXSELL
1/4
29.09.2015.
u 09:52

Zebec - bio je "znanstvenik". Nogomet mu je bio šah, a Beckenbauer je rekao da je on najveći taktičar u Bayernu dosad.

Nogometaši Dinama danas će osjetiti jednu od najboljih nogometnih atmosfera, u Münchenu na Allianz Areni igrat će protiv Bayerna (20.45, Arenasport 1).

Bayernova igra danas je uzor mnogim trenerima i klubovima po svijetu, a nekada, prije 47 godina, Bayern je igrao po uzoru na – Dinamo! Te 1968. godine bavarskog diva preuzeo je Branko Zebec te kopirao način treninga i igru koju je dotad prakticirao kao trener Dinama.

"Gazio" je igrače

Te 1968. godine Dinamo je bio veći i trofejniji klub nego Bayern. Plavi su godinu prije sa Zebecom osvojili Kup velesajamskih gradova (u finalu je momčad vodio Ivica Horvat), a Bayern je tada bio klub sa svega jednom titulom njemačkog prvaka, i to davne 1932. godine. No, dolazak Zebeca označio je prekretnicu, Bayern je od prosječnog njemačkog kluba krenuo s uzletom koji će ga uskoro učiniti bavarskim divom te najvećim njemačkim klubom. Ustvari, uzlet je krenuo sa Zebecovim prethodnikom, također hrvatskim trenerom Zlatkom Čikom Čajkovskim. On je Bayern uveo iz druge u prvu ligu, a potom osvojio i dva kupa.

No, Zebec je otišao korak dalje, osvojio je dvostruku krunu (prvenstvo i kup) u sezoni 1968./1969. Bila je to ujedno i prva dvostruka kruna nekog njemačkog kluba uopće.

Današnji trener Bayerna Pep Guardiola jedan je od najboljih taktičara među današnjim trenerima, izmislio je i tiki-taku, no jednako veliki nogometni revolucionar bio je i Branko Zebec.

Njemu je nogomet, kako je to on često znao reći, bio – šah! Ne čudi to s obzirom na to da je studirao matematiku i fiziku, a koliki je kapacitet bio, dovoljno govori podatak da je bio toliko dobar student da mu je sveučilište ponudilo znanstvenu karijeru. Ipak, odabrao je nogomet i u njega ugradio matematiku. I fiziku. Nakon njegovih treninga igrači su doslovno padali s nogu. Shvatio je značaj tjelesne spreme za vrhunskog sportaša, pa je drilao igrače do granice iznemoglosti.

– Možeš imati loš dan i promašiti gol, ali ne smije ti se dogoditi da ne možeš trčati – naglašavao je uvijek Zagrepčanin Zebec.

Zebecove momčadi bile su nevjerojatno efikasne i racionalne.

– Nikada u karijeri nisam imao boljeg taktičara za trenera od Zebeca. Zahvalan sam mu jer ima puno zasluga u mojoj uspješnoj karijeri – rekao je jednom veliki Franz Beckenbauer.

Pepova pila naopako

A legendarni strijelac Horst Hrubesch otkrio je:

– Uvijek prije utakmice, a nerijetko i običnim danima, nazvao bih točno u 22.30 sati. Jao onome tko se ne bi javio. Nitko nije mogao prekršiti disciplinu, "zaružiti" u gradu, a da Zebec to nije doznao.

Iako u Bayernu nije bio ni dvije pune godine, Bavarci će uvijek istaknuti Zebeca kao svog velikog trenera.

Da će jednom biti označen kao veliki Bayernov trener, nada se i Pep Guardiola, koji je uoči današnje utakmice s Dinamom rekao:

– Dinamo je neporažen u 45 utakmica u nizu. To pokazuje koliko je dobar. Svi su mislili da će Arsenal dobiti Dinamo u Zagrebu bez problema, ali nakon pola sata vidio sam da je zagrebačka momčad vrlo jaka. Igrali su dobro u obrani, održavali su formaciju... Neće biti lako!

No, pila je to naopako. Svima je, pa tako i Guardioli, jasno da je Bayern večeras veliki favorit, i da bi bilo čudo da plavi uzmu i bod na Allianz Areni. Za Dinamo će važnija biti sljedeća utakmica u Ligi prvaka, protiv Olympiakosa u Maksimiru. I zato plavi sigurno ne bi imali ništa protiv da se ostvari jedna od rečenica koju je Zebec također često ponavljao kao trener.

"Verloren, macht nichts. Nächstes Spiel gewinnen" (Izgubili smo, ali nema veze. Sljedeću ćemo utakmicu pobijediti). Dinamovci se ne bi bunili da bude tako. Izgubiti od Bayerna, pa dobiti Olympiakos i doći na korak do sna koji sanjaju već 45 godina – proljeća u Europi.

>>Mamić: Benković igra od prve minute, imamo veliko povjerenje u njega

Komentara 17

ML
Mlad75
11:18 29.09.2015.

Tako je i Niko Kovač htio uspostavit disciplinu u reprezentaciji, al eto ipak je razlika jer Zebec je trenirao njemce, a Kovač balkance....Zebeca bivši igrači hvale zbog toga jer je držao disciplinu , a Kovača su balkanci smjenili jer je držao disciplinu....zato ćemo mi uvijek gledati Nijemcima u leđa...

Avatar Made in Germany
Made in Germany
10:30 29.09.2015.

Bayern je imao do 68' godine nekoliko nacionalnih kupova,i, od posebnog znacaja, jedan Europski trofej. Istina je, da su Bayern Münchenu dali Zlatko Cajkovski i Branko Zebec pravi Zagrebacki stih i da su Bavarski klub vodili onda, kad mu je to najvise trebalo. Lp

CE
cevi
12:25 29.09.2015.

Vidim čitala se Lopta. I možete vi komentar obrisati 100 puta, činjenica je da je veliki dio teksta prepisan od tamo http://lopta-online.net/index.php/treneri/148-veliki-treneri-branko-zebec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije