Cro-Azer

Berti Vogts u reprezentaciji Azerbajdžana želi bivšeg Zagrebaša Matiju Špičića

Matija Špičić
Foto: Facebook
1/2
05.07.2014.
u 15:30


Vlasnici klubova plivaju u novcu, ulažu u naftu i sport.

Kada mu je prije godinu dana stigla ponuda za azerbajdžanski Inter iz Bakua, Matija Špičić bio je u Novosibirsku. Ponuda je bila primamljiva, a bilo je i važno pobjeći od temperaturnih ekstrema koji su nerijetko išli i u minus 30 stupnjeva. No, nije znao što ga čeka u još jednoj avanturi u njegovoj karijeri.

– Najmanje sam se u životu nadao da ću jednog dana igrati u Azerbajdžanu. Bio sam skeptičan. No, svi su me razuvjeravali. Nakon godinu dana u Bakuu shvatio sam da je život u Azerbajdžanu potpuno drugačiji od onoga što sam zamišljao – počeo je Špičić.

Kovaču, kreni u Baku

Iza vas je odlična sezona?

– Da, iako smo jako loše krenuli. Na kraju smo izborili Europsku ligu. Inter igra svake godine u Europi, ove ćemo godine u Europskoj ligi krenuti od prvog pretkola – kaže Špičić.

Berti Vogts, izbornik azerbajdžanske reprezentacije, europski prvak s Elfom 1996., izjavio je da bi Špičića htio u momčadi. Što znači da protiv Hrvatske možda zaigra već u kvalifikacijama za Euro 2016. godine. Hrvatska dočekuje Azerbajdžan 13. listopada.

– Ta je informacija došla do mene prije dva mjeseca. Suigrači su me počeli zafrkavati da ću igrati za Azerbajdžan. Vogts je razgovarao i s mojim trenerom.

Prihvatit ćete poziv?

– To je veliko priznanje. Trebat će mi vremena da razmislim. Naravno da bi mi bilo draže obući hrvatski dres. To je san svakog našeg dečka koji se počne baviti nogometom. Prošao sam sve omladinske selekcije naše reprezentacije od U-15 do U-21. Ispada da me puno više cijene vani nego kod kuće – pomalo sjetno ustvrdio je Špičić.

Godinama se naši izbornici muče s lijevim bočnim. Zadnjih godina imali smo Strinića, Pranjića, Milića... Na SP-u smo eksperimentirali s Vrsaljkom. Prirodni ljevaci zadnjih su 15-ak godina rijetkost. Možda ne bi bilo loše da Niko Kovač baci pogled prema Bakuu i pošalje skaute. Valjda Vogts zna nešto o nogometu.

Azerbajdžan postaje sve poželjnija destinacija brojnim igračima sa Zapada i ozbiljnijih liga.

– Na čelu svakog kluba je neki od multimilijunaša. Ali i država je propisala zakone po kojima je obavezno ulaganje u nogomet. Naš glavni sponzor je najveća azerbajdžanska banka. Neftčiju je sponzor najveći trgovac naftom. Vlasnik Hazara ima dvadesetak tankera za prijevoz nafte... Sve više igrača dolazi jer klubovima u Azerbajdžanu nije problem platiti ono što većini srednjih klubova na Zapadu jest problem. Ima dosta stranaca koji su igrali u ozbiljnijim klubovima. Reinaldo, najbolji strijelac lige, igrao je u Anderlechtu, u Bakuu je stoper Ruben koji je s Realom osvojio Ligu prvaka 2002. Dolaze igrači Osasune, Betisa...

Zaradi se i do milijun eura

Koliko oni najplaćeniji mogu zaraditi?

– Pa sigurno oko 800 tisuća do milijun eura godišnje. Puno se ulaže u sport općenito. Kandidiraju se za sva moguća prvenstva, od sljedeće godine se u Bakuu vozi formula 1, organiziraju se europske igre, svjetsko nogometno prvenstvo za mlađe uzraste, potom biciklistički tour, final four odbojkaške lige prvaka, malonogometni final four... Sve čine da od Bakua i regije naprave novi Dubai. Jedan od poznatijih ulagača svakako je i vlasnik Bakua Hafiz Mamadov. On je i suvlasnik Atletico Madrida koji za onu reklamu na dresu Atelticove momčadi godišnje izdvaja 20 milijuna eura, a sinu je za rođendan kupio nogometni klub Lens. Nedavno je kupio i Sheffield United za 50 milijuna eura, a sljedeći cilj mu je River Plate. Cijeli intervju pročitajte u Maxu!

>>Kvalifikacijska utakmica za Euro protiv Azerbajdžana igra se u Osijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije