SASTANAK NA VRHU

Bijeli i plavi zaigrat će u Hercegovini u istoj momčadi

17.12.2003.
u 00:00

Uoči sljedećeg derbija igrat će veterani dvaju klubova, a na terenu će se okušati i BBB i Torcida

ZAGREB - Zagrebački restoran Okrugljak bio je jučer poprištem sastanka na vrhu. Ne, nisu se sastali predsjednici ili premijeri, no što se hrvatskog nogometa tiče, važnijih predstavnika nije moglo biti. Mirko Barišić, Zdravko Mamić i Damir Vrbanović s Dinamove, te Branko Grgić, Igor Štimac i Fredi Fiorentini s Hajdukove strane, u društvu zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića i splitskog gradonačelnika Miroslava Buličića, predsjednika HNS-a Vlatka Markovića, i čelnog čovjeka HOO Zlatka Mateše, razgovarali su o pomirenju sjevera i juga, smanjenju tenzija između Zagreba i Splita. Nedavni teški incident u Dugopolju kod Splita, kad je skupina mladića s Hajdukovim obilježjima zapalila auto zagrebačke registracije bio je, kažu uglednici, povod tom sastanku.

- Ovo je početak zajedničke inicijative kojom pokušavamo smanjiti jaz između sjevera i juga. Sport mora postojati radi povezivanja, a ne razdvajanja Hrvatske - kazao je inicijator sastanka Milan Bandić. Slično je ponovio splitski gradonačelnik Miroslav Buličić, a dodao je i to da je nedavni incident osuđen i u Splitu.

Svi sudionici sastanka složili su se da treba razlučiti navijače od huligana. Vjerujemo da će ubuduće doista klubovi "učiniti sve što je u njihovoj moći". Kao što rekoše gospoda Barišić i Grgić, radili su to i dosad, ali nedovoljno. Sastanak je unio optimizam da ćemo na derbijima ubuduće gledati sportsko navijanje.

- Odnosi Dinama i Hajduka nikad nisu bili bolji. A na skorašnjim turnirima u Hercegovini, bijeli i plavi nastupit će s kombiniranim momčadima, recimo, Dinamova obrana i Hajdukov napad nosit će iste dresove - otkrio je Hajdukov predsjednik Grgić, a Barišić je dodao:

- Uoči sljedećeg derbija, gdje god on bio, organizirat ćemo utakmicu veterana dvaju klubova, a snage će na terenu odmjeriti i momčadi BBB-a i Torcide. Jedan i drugi klub razgovarat će se i dogovarati sa svojim navijačima više nego dosad.

Novost je i da će predstavnici Hajduka i Dinama na skorašnjem sastanku na Plitvicama dati svoje mišljenje o novom zakonu o sportu, koji će uskoro u saborsku proceduru, a nazočnost Zlatka Mateše i Vlatka Markovića dokazuje da Dinamo i Hajduk u svojoj borbi više nisu sami.

TOMO Ničota

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije