EUROKUPOVI Hrvatski strijelci brojniji od Engleza, Francuza, Argentinaca...

Bilić jedini ima tri špice u polufinalima!

18.04.2009.
u 08:30

Prvi put otkad postoji Kup Uefe (od 1971. godine), najmanje dvojica Hrvata igrat će međusobno u finalu toga natjecanja i preuzeti trofej od našeg posljednjeg osvajača Ivice Križanca iz Zenita.

Bilić je jedini izbornik čija su tri napadača u polufinalima Lige prvaka i Kupa Uefe - Eduardo (Arsenal), Olić i Petrić (HSV). Po tome smo bolji i od nogometnih velesila Engleske (Walcott, Rooney), Francuske (Henry, Anelka), Argentine (Tevez, Messi), Portugala (Ronaldo, Almeida), zatim Bjelokosne Obale (Kalou, Drogba), Ukrajine (Milevski, Gladkij)...

Kad je u pitanju hrvatska kolonija u polufinalu Kupa Uefe, jedini koji je već osjetio finale je Ivica Olić, čovjek za kojega se lijepe trofeji. U svim klubovima u kojima je do sada igrao, osvojio je barem jedan naslov, a jedino mu nedostaje trofej s HSV-om, s kojim još vozi na tri kolosijeka.

Za CSKA nijedan gol
I dok u pohodu moskovskog CSKA na naslov pobjednika Kupa Uefe 2005. godine nije ugradio niti jedan gol, Ivica Olić ih je za Hamburg do sada zabio sedam. On i Petrić postigli su čak 12 od ukupno 21 gola HSV-a u tom natjecanju.

Ivica Križanac prošle je godine s hrvatskom zastavom slavio Zenitovu pobjedu u finalu Kupa Uefe u Manchesteru. Ruse je ove sezone Udinese izbacio u osmini finala.

- Šahtar i Dinamo igrali su najbolje cijele sezone i šteta je što se susreću u polufinalu. Onaj tko ode dalje bit će moj favorit u finalu – kazao je Križanac.

Šestorica Hrvata još su u igri za naslov. Za koga navijate?
- Sa svim tim momcima sam dobar i svejedno mi je tko će ga osvojiti.

Pola ukrajinske reprezentacije u svibnju će imati ubojit ritam utakmica. Je li to naša prednost uoči maksimirskog sraza 6. lipnja?

- Neće to njima ništa smetati. Dapače, osvoje li Ukrajinci Kup Uefe, to će im dati dodatnu snagu. Nakon osvajanja Kupa Uefe, moji ruski suigrači iz Zenita su na Euru letjeli! - zaključio je Križanac, koji dijeli svlačionicu s bivšim kapetanom Šahtara, Ukrajincem Timošukom.

Samo Rusi osvajali
Ode li naslov u Kijev ili Donjeck, bio bi to prvi ukrajinski europski trofej. Od raspada SSSR-a, samo su ruski klubovi, CSKA i Zenit, otišli do kraja u Kupu Uefe.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije