ODAO MU PRIZNANJE

Bio je Bjeličin as iz rukava: 'Pod njim sam igrao najbolje. Još se sjećam te čarobne večeri...'

Murska Sobota: Pripreme nogometaša Dinama u Sloveniji
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
28.09.2024.
u 08:00

Dinamov potez je logičan: Bjelica poznaje dosta igrača, zna kako klub funkcionira, poznaje ligu. Zato mislim da su odabrali dobro rješenje. I uvjeren sam da će s Bjelicom biti dobro za njih - rekao je naš sugovornik

Najpoznatiji nogometaš koji je rođen u Jajcu, 36-godišnji Marin Leovac, koji će u subotu (20 sati) s Lokomotivom igrati protiv Dinama, nekada je bio Bjeličin igrač i izvrsno poznaje novoga Dinamova trenera. Razgovarali smo s Leovcem na tu temu.

– Bjelica i ja imamo dobar odnos i jako ga cijenim. Surađivali smo već tri puta, u Austriji Beč, Dinamu i u Osijeku. Jesam li kod njega odigrao svoje najbolje utakmice? Da, ali ne samo ja, vjerujem da puno igrača tako misli. Gdje god smo Bjelica i ja bili skupa, napravili smo dobre stvari; Austria se s nama prvi put plasirala u Ligu prvaka, s Dinamom smo prezimili u Europi, zajedno igrali u Ligi prvaka i malo nam je nedostajalo da još jednom prezimimo, u Osijeku smo osvojili rekordan broj bodova u HNL-u. Bjelici samo mogu zahvaliti na toj suradnji i poželjeti mu puno sreće. Siguran sam da će on Dinamo vratiti na pravi, pobjednički put.

Dinamo će biti prvak?

– Da, bit će prvak sigurno.

Zašto niste zajedno uspjeli u Osijeku?

– Ja sam došao u Osijek u siječnju 2022. godine i tog proljeća bili smo do nekoliko kola prije kraja u utrci s Dinamom za naslov prvaka. Osvojili smo rekordan broj bodova (Osijek na kraju sezone 69, prvak Dinamo 79, nap. a.), no Dinamo je bio prejak. Na kraju je ispao bolji, kvalitetniji.

FOTO: Tko je supruga Nenada Bjelice? Zajedno su 30 godina, a upoznali su se preko njegove sestre

Murska Sobota: Pripreme nogometaša Dinama u Sloveniji
1/15

Najljepša vaša uspomena iz Dinama s Bjelicom?

– Za mene osobno bila je to utakmica s Atalantom, u kojoj sam dao gol i asistirao, bio je pun stadion, još je istočna tribina bila u upotrebi. A momčadski – prezimljavanje u Europi nakon 49 godina. Ta sezona 2018./2019. bila je početak Dinamova uzleta u Europi, onoga Dinama koji je postao ravnopravan velikim klubovima, te gotovo redovito počeo prezimljavati u Europi, onoga koji je dogurao do četvrtfinala Europske lige.

Kako kao igrač Lokomotive uoči susreta s Dinamom gledate na Bjeličin dolazak? Hoće li se Dinamo odmah pod Bjelicom pokrenuti?

– Nadam se da će s tim pričekati i da će se pokrenuti nakon naše međusobne utakmice. A što se tiče Dinamova poteza, on je logičan: Bjelica poznaje dosta igrača, zna kako klub funkcionira, poznaje ligu. Zato mislim da su odabrali dobro rješenje. I uvjeren sam da će s Bjelicom biti dobro za njih.

Bjelica je već znao s Austrijom i Dinamom iznenaditi u Ligi prvaka. Može li to ponoviti i s Dinamom, koji je nedavno primio devet komada?

– Bio je to Bayern – kome to oni nisu zabili puno golova? Bila je to utakmica u kojoj se Dinamu zaista sve najgore dogodilo, ali sada treba podvući crtu pod tu utakmicu, napraviti reset i krenuti ispočetka. Imaju još sedam utakmica i stvari se mogu popraviti. Osobito kada imaju trenera koji je pobjeđivao u Ligi prvaka.

Lokomotiva ide u goste Dinamu s osam bodova manje i tek s devetog mjesta. Jeste li zaslužili više?

– Definitivno smo trebali imati više bodova! Nismo toliko loše izgledali na terenu kao što ljestvica pokazuje, tu mislim da utakmice sa Slaven Belupom (2:2) i Šibenikom (0:1), a i protiv Osijeka (0:1) su nam poništili jedan pogodak koji je za mene bio regularan. Međutim, vjerujem u našu momčad, u naš stožer, da ćemo izgledati bolje i da ćemo imati dovoljno bodova kako ne bismo imali veze s borbom za ostanak.

Možda je taj pad ipak prevelik. U prošloj sezoni borili ste se za Europu.

– Da, ali iz te momčadi otišlo je 8-9 igrača, kao što nam svake godine odlaze najbolji igrači. Zato se svake godine moramo iznova uigravati, a to se ne može ostvariti preko noći.

Može li Lokomotiva iznenaditi Dinamo kao što je to učinila u siječnju ove godine pobijedivši je s 3:0?

– Nama trebaju bodovi, moramo ih početi skupljati! Nikako nije dobro biti predugo u podrumu ljestvice, imamo mi veće ciljeve. Idemo u Maksimir dati sve od sebe, odigrati pravu utakmicu, boriti se za tri boda, pa ćemo vidjeti što će biti. Ne, ne idemo tamo s mišlju "ajde samo da prođe ta utakmica", nego po bodove. Jer nam trebaju.

Uvijek se govori kako Lokomotiva promovira mlade igrače, a ona sada ima petoricu za prvih 11 starijih od trideset godina: Kolingera (30), Pajača (31), Antolića (34), Čopa (34) i vas (36).

– Je li to loše ili dobro? – uzvraća protupitanjem Leovac pa pojašnjava:

– Po meni, nogometaša se treba vrednovati po tome može li ili ne može, a ne koliko godina ima. Međutim, Lokomotiva živi od mladih igrača; prodan je Šotiček, nažalost Krivak se ozlijedio i neće ga biti neko vrijeme, Fetai nam igra s 19 godina, Smakaj ima 21 – igra standardno, kao i 20-godišnji Živković. Rekao bih da imamo dobar miks starih i mladih, samo da mi počnemo skupljati bodove i dizati samopouzdanje.

Bili ste hrvatski reprezentativac u pet navrata, igrali protiv Messija i Argentine, nastupali i sa srebrnima iz Rusije. Jeste li očekivali dulju karijeru u reprezentaciji?

– Svakom igraču čast je igrati za hrvatsku reprezentaciju. Ja sam to ostvario. Jesam li mogao više? Mogao sam. Ali, izbornik je tako odlučio, ja sam prihvatio, i sada sam vatreni navijač Hrvatske. A kad sam igrao protiv Argentine i Messija, bio je to moj debi za Hrvatsku, a to je bio moj san – zaključio je Marin Leovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije