IMA MJESTA OPTIMIZMU

Dobri smo, ali Hrvatska će strepjeti sve dok se ne vrati stara navika. Moglo bi biti komplicirano

Susret Portugala i Hrvatske u 1. kolu Lige nacija
Foto: Joao Rico/PIXSELL
1/5
06.09.2024.
u 07:00

Hrvatskoj je i nakon solidnoga izdanja protiv Portugala ostala lišena najvažnije komponente u sportu: pobjeđivanja

Čini se kako ipak imamo pravo s više optimizma gledati na novo razdoblje hrvatske nogometne reprezentacije. Predstava na monumentalnome Luzu, protiv jedne od najjačih i tržišno najvrjednijih svjetskih selekcija, otvorila nam je neke nove horizonte u obliku mladih, potentnih, raznovrsnih igrača, pa i garda s kojim Hrvatska ponovno nastupa – beskompromisno i s puno samopouzdanja.

Međutim, Hrvatskoj je i nakon solidnoga izdanja protiv Portugala ostala lišena najvažnije komponente u sportu: pobjeđivanja. Dok ponovno ne stekne tu naviku, dok je ponovno ne obuzme užitak gledanja suparnika na koljenima i osvješćivanja vlastite moći, i sve dok je golman njezin najuvjerljiviji pojedinac, Hrvatska će strepjeti; i za svoj status člana elitnoga društva Lige nacija, i posljedično kompliciranoga puta prema sljedećem Svjetskom prvenstvu.

Portugal je imao posjed lopte 51 posto, imao je dva šuta više od Hrvatske (15:13), te dva više u okvir gola (6:4), Hrvatska je imala više napada (37:36), u udarcima iz kuta bilo je 7:5 za Hrvatsku, u ukupnom broju paseva 527:523 za Hrvatsku, koja je i napravila jedan prekršaj više (6:5).

Foto: SofaScore

Statistika: SofaScore za Večernji list

Portugalci su poveli već u 7. minuti, kada je Bruno Fernandes izvanredno asistirao braniču Dalotu za 1:0, a u 34. minuti stadion je eksplodirao kada je Cristiano Ronaldo, na savršen centaršut Mendesa, rasparao Livakovićevu mrežu. Bio je to čak 131. Ronaldov pogodak u 213. nastupu za Portugal, što su rekordi koji će teško ikada biti dostignuti. Taj izvanredno očuvani 39-godišnjak još uvijek pokazuje manire mladića u usponu karijere: uporan je, nametljiv na terenu, uvijek za sobom veže dvojicu obrambenih igrača, a kada zabije gol, veseli mu se kao da mu je prvi. Čini se kako će ovakav Ronaldo, s ogromnim utjecajem na momčad i naklonošću izbornika, još nekoliko godina igrati za reprezentaciju.

Baturina rezerviran

U 34. minuti ukazao se tračak nade da bi Hrvatska ipak mogla izbjeći poraz: Kramarićevu prizemnu loptu na drugoj je vratnici dočekao Borna Sosa, a njegov šut u vlastitu je mrežu skrenuo portugalski branič Dalot. Taj je pogodak dao krila našoj reprezentaciji, pa je ona u pojedinim trenucima nametnula svoj prepoznatljiv vez, pa je primjerice Mateo Kovačić igrao gotovo nepogrešivo, Modrić je bio na visokoj razini, kao i Kramarić, dok se činilo kako je Martin Baturina bio pomalo rezerviran, impresioniran.

Portugalci su i u toj svojoj umrtvljenoj izvedbi djelovali sigurno, a imaju razloga žaliti za uvjerljivijom pobjedom s obzirom na veliku količinu stvorenih šansi. Najmanje dvije spektakularne obrane Livakovića, od toga jedna Cristianu Ronaldu, konkurirat će za najefektnije vratarske intervencije prvoga kola Lige nacija.

- Imali smo loš ulazak u utakmicu. Imali smo pogreške u fazama koje smo vježbali na treningu. Portugal je brz, okomit i opasan. Kod nas je puno upitnika, slažemo neku novu priču. Nešto pokušavamo. Žao mi je da nismo na kraju zabili još jedan gol - izjavio je izbornik Dalić, pa nastavio:

Susret Portugala i Hrvatske u 1. kolu Lige nacija
1/5

- Imali smo samo dva treninga. Zato je bilo sporih reakcija. Mislim da je ovo način na koji ćemo igrati dalje. Samo nam nedostaje još dubine i okomitosti. Pongračića sam mijenjao zbog nekih reakcija, pogotovo loše reakcije kod prvog gola. Nije samo on, svi drugi su morali bolje reagirati. Matanović je na treningu pokazao da zaslužuje igrati. Napada loptu, što nama treba. Skoro je i zabio gol. Imamo perspektivu, treba ovim mladim igračima dati šansu. Trebaju samo raditi. Imamo moć, kvalitetu i možemo igrati.

Joško Gvardiol odigrao je solidnu rolu na poziciji lijevoga stopera.

- Nismo zadovoljni rezultatom.. Htjeli smo otvoriti bolje Ligu nacija. Ali to je OK, ima još puno utakmica. Nećemo tražiti alibije. Prvih pola sata nismo bili na nivou. Primili smo dva gola, a onda se nije lako vraćati, pogotovo u gostima. Vratit ćemo se u Osijek i pripremiti za novu utakmicu. Imamo kvalitetnih obrambenih igrača, moramo ih iskoristiti maksimalno. Za ovu novu formaciju treba puno vremena i uigravanja. Igrao sam lijevog stopera u Leipzigu i osjećam se tu ugodno, pogotovo jer mogu otići naprijed, što je moj forte – izjavio je Joško Gvardiol, a na njega se nadovezao debitant Igor Matanović.

- Imali smo dosta šansi da pobijedimo utakmicu. Portugal je kvalitetniji i zasluženo je pobijedio. Meni je bio najveći cilj zaigrati za Hrvatsku. Sanjao sam o tome kad sam bio dijete. Ostavit ću srce na terenu u svakoj utakmici. Moramo analizirati što nije bilo dobro u ovoj utakmici i pripremiti se za Poljsku.

Najcrnja mačka

Reprezentacija Portugala sada je, uz Španjolsku, najcrnja mačka za našu reprezentaciju. Portugal i Španjolska selekcije su s po sedam pobjeda nad vatrenima (Portugal u 9, Španjolska u 11 nastupa), dok su Engleska i Francuska vatrene svladali po šest puta. Vatreni će u petak od 18 sati trenirati u osječkoj Opus Areni.

Komentara 6

LE
Levanto
08:25 06.09.2024.

Jednostavno mi nemamo udarac na gol. Dođemo dvadesetak metri od gola i onda dodavanje ka na male branke. To Dalić mora minjati. Bez udaraca nema pobjede.

ZE
ZELJKO67
11:20 06.09.2024.

Jadna majko.... Da li je ikome jasno što izbornik misli? Ja osobno mislim da se treba postaviti pitanje : da li izbornik Gosp. Dalić uopće zna što treba raditi, d ali je on uopće sposoban biti izbornik, ok znam štoto će mi sad mnogi odgovoriti, kako mogu ovakva pitanja postavljati nakon Rusije i Katra, mogu ite kao mogu... Od kad nema Ćire Blaževića, Dalić se totalno pogubio.... i sad tek pokazuje koliko je sposoban biti izbornik.... Već 6 godina pomlađuje reprezentaciju i još je nije pomladio. U njemačku na europsko prvenstvo vodi, starog i neupotrebljivog Vidu, nezaliječenog Perišića, nedovoljno spremnog i potpuno nekorisnog Brozovića, forsira samo jednu špicu Kramarića a najbolji igrač Petković ( u napadu mislim ) sjedi na klupi i povremeno ulazi.... Forsira Budimira koji je u 20 utakmica zabio jedan gol i to u pripremnoj utakmici na Rujevici, pa je li to ispravan način razmišljanja, je li to strategija, je li to rad za budućnost? Ok znamo istinu, znamo da jdnostavno nemamo kadra, nemamo čovjeka koji bi mogao biti izbornik, jednostavno nemamo, deficitarni samo i sa igračima i sa trenerskim kadrom, zato je Dalić još izbornik, samo zato... Nestajmo kao nacija, sve je manje igrača a trenere već godinama nemamo niti smo ih razvijali....

Avatar NasaPosla
NasaPosla
10:01 06.09.2024.

Reprezentacija je bezopasna,kao Hajduk,za kojeg navijam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije