ZBOG KLUPSKIH OBAVEZA

Biuk izostao s Bišćanovog popisa: Nisam izgubljen za reprezentaciju, a fali mi obiteljski dom

MLS: CONCACAF Champions League-Alajuelense at LAFC
Foto: Kirby Lee/REUTERS
1/4
17.03.2023.
u 08:00

Bivši Hajdukov igrač Stipe Biuk (20) javio nam se iz svoga doma u Pasadeni. Ondje živi s bratom i s djevojkom, u slobodno vrijeme ide na utakmice Lakersa...

Donedavni nogometaš Hajduka Stipe Biuk (20), danas član američkog Los Angeles FC-a, javio nam se kratko iz L.A.-a nakon što smo ga kontaktirali s upitom je li do daljnjega izgubljen za mladu reprezentaciju. Biuk, naime, zbog obveza u svome klubu propušta dvije nadolazeće utakmice mlade vrste, prijateljske u ožujku s Izraelom i Engleskom, ali kazao nam je kako se nada da će biti na izbornikovu popisu za sljedeće akcije u lipnju. Iako će u to vrijeme prvenstvo u Americi biti u punom zamahu.

– Ne mislim da sam izgubljen za mladu reprezentaciju, ne brinem se uopće oko toga. Čuo sam se s izbornikom Bišćanom, sve smo se dogovorili. Na meni je sve; budem li dobro igrao u klubu, očekujem da ću biti s reprezentacijom na Europskom prvenstvu – kazao nam je Biuk na početku razgovora.

Živim u Pasadeni

Stipe je do sada skupio četiri nastupa za LAFC, postigao jedan pogodak, a u noći na četvrtak doživio je i prvi poraz: od kostarikanskoga Alajuelensea na domaćem terenu (1:2), u uzvratnoj utakmici osmine finala Concacafove Lige prvaka. Pa ipak, L.A. je prošao u četvrtfinale zahvaljujući pobjedi u gostima 3:0.

U kojemu dijelu Los Angelesa živite, je li vam netko od obitelji tamo, kako se snalazite u L.A.-u, pitali smo Biuka.

– Živim u Pasadeni, to je 20-ak minuta vožnje od centra Los Angelesa. Tu je lijepo, ima puno restorana, kafića, sa mnom su moj brat i moja djevojka, trenutačno je ovdje i moj agent Dženis Mujičić. Do kampa imam također 20-ak minuta vožnje, tako i do stadiona – kazao nam je Stipe.

Imate li privatnog trenera sa sobom u L.A.-u?

– Privatnog trenera nemam budući da mi je u klubu sve omogućeno. Imam dovoljno treninga, momčadskih i individualnih, taman mi je sve.

Mar 12, 2023; Los Angeles, California, USA; Los Angeles FC forward Stipe Biuk (7) celebrates with forward Denis Bouanga (99) after scoring a goal during the second half against the New England Revolution at BMO Stadium. Mandatory Credit: Orlando Ramirez-USA TODAY Sports Photo: Orlando Ramirez/REUTERS
Foto: Orlando Ramirez/REUTERS

Osjeti li se razlika u intenzitetu treninga i utakmica u Hrvatskoj ligi i MLS-u? Je li se već priviknuo, gdje su bile pripreme?

Fizički je ovdje sve malo jače nego u Hrvatskoj ligi, ima više trke, ali već sam se priviknuo. Najveći dio priprema odradili smo u Los Angelesu, a pet dana proveli smo u Palm Springsu, dva sata odavde.

Je li pritisak veći u Hajduku ili u LAFC-u?

– Moj klub je aktualni prvak MLS-a pa naravno da postoji pritisak da ponovno osvojimo titulu. To je cilj kluba. Dobro smo krenuli u sezonu, s dvije pobjede, nad Portlandom i New Englandom – kazao nam je Stipe.

Kakva je atmosfera na utakmicama američkoga nogometnoga prvenstva, je li manje bučno nego na Poljudu?

– Atmosfera na utakmicama je odlična. Stadioni su većinom puni ili polupuni, a tribine su blizu terena pa se sve jako dobro čuje – kaže Stipe, kojega je u utakmici protiv Alajuelensea gledalo 19.672 gledatelja na njihovome stadionu BMO kapaciteta 22 tisuće mjesta.

Mar 12, 2023; Los Angeles, California, USA; Los Angeles FC forward Stipe Biuk (7) deflects a ball into New England Revolution defender Dave Romney (2) during the second half at BMO Stadium. Mandatory Credit: Jason Parkhurst-USA TODAY Sports Photo: Jason Parkhurst/REUTERS
Foto: Jason Parkhurst/REUTERS

Jeste li u Americi već razgovarali s tamošnjim medijima i osjećate li se kao zvijezda?

– Razgovarao sam s nekim medijima ovdje, prije i poslije utakmice. Ne mogu reći da se osjećam kao zvijezda. Osjećam se normalno, ništa posebno nisam doživio da bih se osjećao kao zvijezda – kaže Stipe, koji svlačionicu dijeli sa slavnim Talijanom Giorgiom Chiellinijem i Meksikancem Carlosom Velom, a trener mu je Amerikanac Steven Cherundolo.

Nedostaje mi kuća

Gledate li Hajdukove utakmice, čujete li se s bivšim suigračima?

– Čuo sam se nekoliko puta s igračima Hajduka, u kontaktu smo stalno, pratio sam i neke njihove utakmice, ali zbog vremenske razlike ne baš sve. Neke su počinjale u 5 ili 6 sati ujutro po ovdašnjem vremenu – šturo odgovara Stipe kada je tema njegov bivši klub za kojega je do odlaska u Ameriku nastupio samo 66 puta i postigao šest pogodaka.

A kako provodite slobodno vrijeme u Los Angelesu, idete li na košarkaške utakmice tamošnjih NBA klubova?

– Bio sam dva puta na Lakersima. Odlična je atmosfera u dvorani, pravi show! Ići ću svakako ponovno čim uhvatim slobodnoga vremena. A što mi najviše fali u LA? Moja kuća, roditeljski dom, ali eto, moram se strpjeti do studenoga, kada bih prvi put mogao otići kući – zaključio je Stipe Biuk, čiji se klub natječe u Zapadnoj konferenciji MLS-a od 14 klubova, dok Istočna broji 14 klubova.

Stipe je s tržišnom vrijednošću od pet milijuna eura (izvor: Transfermarkt) jedan od četvorice Hrvata u MLS-u. Tamo su još vratar Kristijan Kahlina u Charlotteu FC, Dario Župarić u Portland Timbersima i Damir Kreilach u Real Salt Lake Cityju.

Ključne riječi

Komentara 2

5S
5simo
13:11 19.03.2023.

Protiv ovog očajnog Alajuelensea,jednako očajna Bijukova prezentacij.

Avatar southman
southman
09:16 17.03.2023.

" zaključio je Stipe Biuk, čiji se klub natječe u Zapadnoj konferenciji MLS-a od 14 klubova, dok Istočna broji 14 klubova. " Znači postoji neka razlika u broju klubova ?? Ali koja ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije