VELIKA NAGRADA BELGIJE

Veliki skandal u F1! Britanac diskvalificiran nakon što je proslavio pobjedu

Belgian Grand Prix
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/3
28.07.2024.
u 20:06

Moramo podnijeti odluku kakva god bila. Tako je, kako je. Pogreška se dogodila. Moramo iz toga izvući pouku, ali sasvim je jasno da je to velik udarac za Georgea Russella", naveo je čelnik Mercedesove momčadi Toto Wolff

Vozač Formule 1 George Russell je nakon pobjede na Velikoj nagradi Belgije diskvalificiran nakon što je vaganje bolida poslije utrke pokazalo da je njegov Mercedes bio prelagan. Pobjeda je stoga pripala njegovom timskom kolegi Lewisu Hamiltonu. Russell je prvo mjesto uzeo strategijom jednog stajanja u boksu i na cilj je stigao svega pola sekunde prije Hamiltona.

Nakon utrke je tehnički delegat izdao svoj izvještaj u kojem stoji da je inicijalno bolid bio u skladu s propisima o minimalnoj težini prema kojima je masu automobila moguće spustiti do 798 kilograma. Međutim, naknadno je iz spremnika za gorivo istočeno 2.8 kilograma goriva.

"Gorivo iz bolida nije bilo u potpunosti uklonjeno prema naputku o proceduri uklanjanja goriva podnesenom od strane momčadi u njihovim dokumentima. Bolid je ponovo izvagan i njegova je masa iznosila 796.6 kilograma. Kalibracija unutar i izvan vage je potvrđena i svjedočio joj je natjecatelj", stoji u izvještaju.

Belgian Grand Prix
1/27

"Obzirom da je ta masa 1.5 kilograma ispod minimalne mase koja se zahtjeva prema TR članku 4.1, koji mora biti provođen u cijelom trajanju natjecanja, ovaj slučaj treba biti dalje razmotren", navodi u svome izvještaju tehnički delegat. Nakon daljnjeg razmatranja od strane nadležnih tijela, potvrđena je Russellova diskvalifikacija. Time je Hamilton uzeo prvo, Oscar Piastri drugo, a Charles Leclerc treće mjesto.

Čelnik Mercedesove momčadi Toto Wolff je i prije donošenja konačne odluke rekao da će tim prihvatiti odluku koju nadležna tijela donesu, ali da će ona posebno teško pasti Russellu. "Moramo podnijeti odluku kakva god bila. Tako je, kako je. Pogreška se dogodila. Moramo iz toga izvući pouku, ali sasvim je jasno da je to velik udarac za Georgea Russella", naveo je Wolff.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije