Streličarstvo

Černi: Imao sam previše slobodnog vremena pa sam se ponovo zaposlio

22.06.2023.
u 11:07

Lovro Černi, sedmoplasirani s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva održanog u SAD-u, jedini je hrvatski streličar na Europskim igrama u Krakovu

Među hrvatskim sportašima koji su svojim prisustvom uveličali otvaranje Hrvatske kuće u Krakovu, hrvatske rezidencije za vrijeme Europskih igara, bio je i 23-godišnji streličar Lovro Černi.

Sedmoplasirani sa Svjetskog prvenstva, u kategoriji zakrivljenog luka, član je Grebenarskih streličara, kluba iz Savskog Marofa, na račun svojih početaka našalio se ovako:

- Kako sam imao dvije lijeve noge nisam bio za nogomet a kako je kod nas postojala škola streličarstva otišao sam se okušati. Zapravo, prijateljica moje majke vidjela je oglas za školu streličarstva pa sam se i ja javio. Prvi put sam promašio metu za dva metra pa sam se kasnije trudio nadoknaditi trošak u strelicama.

A streličarstvo nije nimalo jeftin sport.

- Streličarstvo je skup sport pa većina moje ušteđevine odlazi na opremu. Strelice se kupuju u paketu od 12 komada pri čemu komad stoji 40 eura. To su one čelične no postoje i one od volframa koje stoje po 200-300 eura. Oprema s kojom sam ja na liniji stoji oko 3000 eura.

Baš kao i jedriličari i skijaši, i streličari moraju razmišljati o prognozi vremena. Možda ne u toj mjeri kao spomenuti no vremenske prilike (vjetar, kiša) mogu utjecati na ishod natjecanja.

- Turnir se odgađa samo kada su gromovi i munje. Osim toga, natjecanje se održava sve dok se vide mete.

I Lovro je oduševljen idejom višesportskih Igara.

- Nikad nisam bio na natjecanju ove vrste. Naše je natjecanje baš u Krakovu pa smo mi smješteni u Sportskom selu. Ja sam druželjubiv pa mi je fora biti na istom prostoru s toliko drugih sportaša iz različitih sportova.

Najbolji hrvatski streličar nije samo sportaš već je i stalno zaposleni mehaničar.

- Zaposlen sam na pola radnog vremena u jednoj firmi i zadužen sam za održavanje strojeva. Kako sam do Nove godine radio po osam sati dao sam otkaz jer nisam imao dovoljno energije nakon posla za kvalitetan trening. Na koncu sam se posvetio samo streličarstvu no onda sam se ipak vratio raditi na pola radnog vremena. Premda su roditelji bili spremni uzdržavati me, samo da i dalje napredujem u streljaštvu, ja sam se odlučio raditi jer sam, bez posla, imao previše slobodnog vremena.

Kad smo pomislili da netko tko se bavi streličarstvom mora imati apsolutni vid, prevarili smo se.

- Nije nužno. Uostalom i ja imam manju dioptriju. Da karikiram, možeš biti i napola slijep, bitno je da vidiš žuti krug u kojeg treba pogoditi. Ne ostale krugove koji su crvene i plave boje, nego samo žutu.

Černiju natjecanje započinje u petak a on se nada visokom plasmanu a potajno i olimpijskoj vizi.

- Želja je biti prvi ili drugi što izravno vodi na Olimpijske igre - kazao je Lovro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije