NOVA ZVIJEZDA Izbornik BiH najavljuje Dinamova igrača u reprezentaciji

Ćiro: Zvat ću Sivonjića!

17.03.2009.
u 08:27

Nikada prije Ilije Sivonjića (22) u Dinamu nije igrao nogometaš iz Jajca. Prije 25 godina na vrata Maksimira kucao je Miralem Zjajo, čak je odigrao i nekoliko prijateljskih utakmica za modre, ali potpis je bio nevažeći i vratio se u bugojansku Iskru.

U Prvoj HNL danas su u modi dva igrača iz Jajca. Mato Jajalo i, po novome, Ilija Sivonjić, igrač fascinantne lakoće zabijanja. Šutljivi centarfor, koji je već u trećem nastupu zacementirao poziciju u napadu modrih, već sad je otkriće proljeća. Ali, samo za one koji nisu pratili Inter, jer topnik iz Jajca već je jesenas zabio osam komada. Isti učinak imao je i Mandžukić.

U Dinamu se upravo rađa nova zvijezda, na što upozoravaju svi treneri kroz čije je ruke prošao Sivonjić.

Pandev i Osmar bolji
Prvi je reagirao izbornik BiH Miroslav Blažević.

– On će biti najznačajnije Dinamovo pojačanje, a vrlo brzo i reprezentativac BiH. Da, Ilija će biti na mome popisu, na njega ozbiljno računam – kazao je Ćiro.

Malo je poznato da je Sivonjić još prije dvije godine trebao doći u Dinamo. Kada se Kamen Ingrad raspadao, ljudi iz veličkog kluba željeli su doći do Mamića i ponuditi svoj dragulj.

– Nije nas želio primiti, mi smo za njega bili sitne ribe – prisjeća se sportski direktor bivšega kluba Damir Bognar. e_SEnD Šteta, jer tada je mogao dobiti Iliju za mnogo manji novac.

U Dinamo ga je pokušao ugurati i tadašnji trener Kamena Ante Čačić.

– Moja ideja bila je da Dinamo kupi Sivonjića i pošalje ga na posudbu u Inter. A Mamić se tada zaklinjao u Osmara i Pandeva – kaže Čačić.

- Sivonjić je u Kamen došao kao 14-godišnjak iz Dežanovca kod Daruvara. Tata ga je doveo i pitao možemo li dečka provjeriti. Naravno da smo odmah vidjeli da se radi o izvanserijskom talentu. Dečko je “bosanski” drzak i samouvjeren, ništa mu ne smeta, ničega se ne boji – kaže Bognar.

Igrao za 3000 kuna
Prvi ga je u seniorsku momčad uvrstio Ivica Matković. Nije imao ni 17.

– Na treningu sam uočio kako taj dečko nevjerojatnom lakoćom prelazi starije suigrače. Mi smo tada u obrani imali Poletija, Parmakovića i Tomića, iskusne nogometaše premazane svi mastima. Mnogi su se prvoligaški igrači na njima “nasukali”, a taj ih je mali Sivonjić probijao kao da ih nema. Kao da je Brazilac! – kaže Matković.

Čudi se kako Sivonjića još prije nisu uočili kao najboljeg Dinamova napadača.

– Zvučat će grubo, ali možda bi Vlak i danas bio trener da je uočio Sivonjića. Takvoga majstora poželio bi svaki trener – zaključio je Matković.

Ilija je, kaže Bognar, u Kamenu mogao zaraditi najviše 3000 kuna mjesečno. A prelazak u Inter bio je filmska priča.

– Stavili su nas pred gotov čin; puštate ga ili ne? Dečko je na kraju izašao iz autobusa koji nas je vozio u Žrnovnicu i otišao u Zaprešić – zaključio je Bognar.

Inter ga je kupio za 14.000 eura, a prodao za 450.000. Dobar posao u Velikoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije