POPIS GOVORI SVE

Crna lista otkriva problem koji razara Hajduk: Potjerali više od 50 ljudi od zadnje titule, smijenili 25 trenera

Split: Hajduk je pobjedom protiv Rijeke sa 3-1 osvojio sedmi naslov pobjednika Kupa, prvi nakon 2013. godine
Ivo Cagalj/PIXSELL
21.10.2022.
u 12:06

MISLAV KAROGLAN, mladi Hajdukov trener koji je preuzeo Hajduk nakon smjene Valdasa Dambrauskas i svega sedam njegovih utakmica u novoj sezoni, danas će odraditi također svoj sedmi nastup u ulozi glavnog stratega. U dosadašnjih šest susreta, pet puta je pobijedio i odigrao jedan remi. Zanimljivo, iza Karoglana je već šest derbija koje je pripremao kao pomoćnik bivšim trenerima, a s  Dambrauskasom i dalje razgovara, kako je prije nekoliko dana kazao pred novinarima. U zadnjih pet poljudskih derbija, Karoglan je četvrti trener koji vodi Hajduk nakon Valdasa, Tramezzanija i Vukasa.

MISLAV KAROGLAN, mladi Hajdukov trener koji je preuzeo Hajduk nakon smjene Valdasa Dambrauskas i svega sedam njegovih utakmica u novoj sezoni, danas će odraditi također svoj sedmi nastup u ulozi glavnog stratega. U dosadašnjih šest susreta, pet puta je pobijedio i odigrao jedan remi. Zanimljivo, iza Karoglana je već šest derbija koje je pripremao kao pomoćnik bivšim trenerima, a s  Dambrauskasom i dalje razgovara, kako je prije nekoliko dana kazao pred novinarima.

U posljednjih pet poljudskih derbija, Karoglan je četvrti trener koji vodi Hajduk nakon Valdasa, Tramezzanija i Vukasa.

- Ovo je drugačije, prvi put samostalno vodim derbi i osjećaj je super. Osjeća se veća doza odgovornosti.

A Imoćanin je čak 26. trener koji vodi Hajduk od zadnjeg naslova prvaka i mitske 2005. godine, Čelnici Hajduka, njih ukupno 11 koji su se od tada izmijenili u fotelji predsjednika, izvršili su čak 47 zamjena na klupi. Kad pribrojimo i 15 sportskih direktora koje je Hajduk izrotirao, dolazimo do 52 imena, potrošenih na Poljudu, a bez ostvarenog rezultata. I te šampionske 2005. godine smijenio je Hajduk trojicu trenera,. Blaž Slišković bio je posljednji u nizu, osam kola do kraja, iako je bio vodeći na tablici, Hajduk je do naslova poveo Igor Štimac koji je uskočio s mjesta direktora i glavnog klupskog operativca. Do danas Split nije dočekao takvo slavlje, titula se čeka predugih 18 godina, ali dobitne kombinacije na Poljudu nema.

Potjerali 50 ljudi, čekaju 18 godina 

Dambrauskas je nakon devet godina u Split donio trofej, osvojio je Kup, ali to je trebala biti tek uvertira u šampionsku sezonu. Danas znamo da je predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić htio maknuti Valdasa odmah nakon poraza u Superkupu od Dinama, tu utakmicu nipošto nije želio izgubiti, a nazirali su se već u toj utakmici i golemi problemi u igri.

09.07.2022., Stadion u Maksimiru, Zagreb - Utakmica Superkupa izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. Trener Hajduka Valdas Dambrauskas. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Znamo da je trener temelj kluba, da su direktor i predsjednik sveto trojstvo, ne želim mijenjati trenera... Ali mijenjat ćemo još pet puta ako vidimo da ne ide, objasnio je Jakobušić.

Karoglana ugovor veže za klupu do zimske pauze. Bodove zasad ne prosipa, ali ih osvaja u dramatičnim okolnostima i zadnjim sekundama nadoknade. Dinamo i bježi osam, a računica u Hajduku kaže: 

- Pobjeda nas vraća u borbu za naslov, ova utakmica je finale sezone za Hajduk"

Za Karoglana, svaka je takva otkako je postao trener, zna to i duga lista njegovih prethodnika. 

Sve smjene trenera Hajduka od zadnje titule na Poljudu

2005/06 Ćiro Blažević, Ivan Gudelj, Luka Bonačić
2006/07 Zoran Vulić Ivan Pudar 
2007/08 Ivan Pudar, Sergije Krešić, Robert Jarni
2008/09 Goran Vučević, Ante Miše
2009/10 Ante Miše, Ivica Kalinić, Edoardo Reja, Stanko Poklepović    
2010/11 Stanko Poklepović, Goran Vučević, Ante Miše
2011/12 Krasimir Balakov, Mišo Krstičević
2012/13 Mišo Krstičević, Igor Tudor
2013/14 Igor Tudor
2014/15 Igor Tudor, Stanko Poklepović, Goran Vučević, Hari Vukas
2015/16 Damir Burić
2016/17 Marijan Pušnik, Joan Carillo
2017/18 Joan Carillo, Željko Kopić
2018/19 Željko Kopić, Zoran Vulić, Siniša Oreščanin
2019/20 , Siniša Oreščanin, Damir Burić, Igor Tudor
2020/21 Igor Tudor, Hari Vukas, Boro Primorac, Paolo Tramezzani
2021/22 Jens Gustafsson, Valdas Dambrauskas
2022/23 Valdas Dambrauskas, Mislav Karoglan 

Sportski direktori: Igor Štimac, Fredi Fiorentini, Tomo Erceg, Ivica Šurjak, Ivan Buljan, Joško Španjić (v.d.), Ivica Kalinić, Milo Nižetić, Sergije Krešić, Jens Andersson, Goran Vučević, Mario Branco, Saša Bjelanović, Ivan Kepčija, Mindaugas Nikoličius

Predsjednici: Branko Grgić, Željko Jerkov, Mate Peroš, Joško Svaguša, Josip Grbić, Hrvoje Maleš, Marin Brbić, Marijana Bošnjak, Ivan Kos, Jasmin Huljaj, Marin Brbić (drugi put), Lukša Jakobušić. 

> Pogledajte i emisiju: Svjetska prvakinja iz Splita otvorila je dušu Večernjakovoj novinarki Dei Redžić

Komentara 4

DI
dinamo
12:18 21.10.2022.

ajmo dinamo. 0 : 1 je dosta

BE
Berri
14:43 21.10.2022.

Jedina konstanta u Hajduku je da nemaju konstantu u smislu predsjednika, sportskog direktora i trenera. Imaju još jednu konstantu, a to je da imaju ogromnu podršku navijača, najveću posjećenost i fanatičnu ljubav prema klubu. Ponekad mi se čini da im je Hajduk kao član obitelji, te da je previše emocija, a premalo razuma. Najbolje je kad dođu strani treneri, primjerice iz Švedske i Litve, koji vrlo brzo od razumnih i hladnih profesionalaca postanu emotivni Dalmatinci, a ne razumije da su upravo i dovedeni kako bi obuzdavali (ne)opravdanu euforiju.

Avatar ♌
12:25 21.10.2022.

Srećom se nećitaju dole takve gluposti kojima je cilj za večeras samo srušit Hajduk, pišite malo više o Maksimirskoj ljepotici o bjeguncima iz kluba i Hrvatske.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije