Legendarni boksač

Čuvalo: Ali je nakon naše borbe doslovno mokrio krv!

George Chuvalo
Ivo Čagalj
23.11.2009.
u 20:02

Mnoštvo je u ponedjeljak u splitskoj zračnoj luci čekalo putnike, pogotovo jednog od njih, s leta iz Frankfurta. Među njima je bila i Blanka Vlašić, no nije ona bila ta.

– Sigurno ne čekate mene – shvatila je Blanka i sama. Objasnili smo joj da je s njom u zrakoplovu bio i George Chuvalo.

– Tko? – upitala je.

George Chuvalo ili Juraj Čuvalo, podrijetlom iz Proboja kod Ljubuškoga, najbolji je kanadski boksač svih vremena, čovjek koji nikada nije pao u ringu. U karijeri je postigao 73 pobjede, od toga 64 nokautom. Dvaput se borio s legendarnim Muhammadom Alijem, oba puta izgubio je na bodove. Sam je Ali kazao da je Čuvalo najčvršći čovjek s kojim je boksao.

– Znam da je Hercegovina cijela kamenita, možda sam zato i ja genetski tako tvrd – šali se Čuvalo.

Mnoge je velike borce pobjeđivao, no mečeva s Alijem uvijek će se sjećati.

– Bile su to teške borbe, nakon jedne od njih Ali je imao unutarnja krvarenja, toliko sam ga izudarao po bubrezima da je doslovno mokrio krv – kaže Čuvalo.

Legenda kaže da je baš on inspirirao Sylvestera Stallonea da snimi Rockyja.

– Zanimljivo je da on u filmu pokazuje svoju sliku, a to je zapravo fotografija s jednog mog meča. A čovjek koji je glumio Pauliea bio je moj sparing-partner. Stvarno ne znam jesam li ga inspirirao, nikad ga nisam susreo i to pitao. Možda da preko suda zatražim dio zarade – opet se šalio simpatični Čuvalo koji unatoč 71 godini izgleda sjajno.

– Svaki dan dižem utege – otkrio je.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
01:40 24.11.2009.

Ovako je pisalo o njem u jednim Njemackim novinama: \"U vremenu najstrasnijih udarača koji su ikad hodali zemaljskom kuglom na pod su letjeli bas svi, ponajvise veliki brbljavac iz Luisvila, svi sem Georga Cuvala. Dobijao je strasne batine al nikadad nije klecnuo uvjek je isao naprijed. U vremenu kad su politicki emigranti ubijani ko muhe od strane jugoslovenske policije on se neustrasivo zalagao za slobodu Hrvatske.\"

OB
-obrisani-
03:57 24.11.2009.

George Chuvalo......kanadsko - hrvatska legenda.....na zalost djeca su mu postala zrtve droge......a George je veliki borac protiv te poshasti.

OB
-obrisani-
23:57 23.11.2009.

Veliki i dobar covjek Koji je dozivio strasne tragedije u Kanadi.Danas promovira svuda borbu protiv droge i nasilja.Steta sto se zivot tako surovo oduzio njemu tragedijama u obitelji.Nije opterecen sa podrijetlom iako ga ne skriva a u dobrim je odnosimaa sa svim ljudima koji ga u Kanadi cjene i postuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije