Točka na I

Derbi bez nereda i ispada čelnika - neprocjenjivo!

'19.03.2011., Stadion Maksimir, Zagreb - Nogometna utakmica 22. kola Prve HNL izmedju NK Dinamo i NK Hajduk.Torcida. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
21.03.2011.
u 07:44

Nisu Marković, Karadžić i policija zaslužni za mir na stadionima, nego štrajk BBB-a, Delija i Grobara...

Michel Platini, predsjednik Uefe, prije dva tjedna je u Zagrebu i Beogradu zaprijetio da će sve klubove i reprezentacije izbaciti iz svih Uefinih natjecanja ako se ne smire huligani. Prvi pravi veliki test bili su zagrebački i beogradski derbi, nakon kojih se pričalo samo o nogometu. Je li Platini doista uspio?  

Na prvi pogled pomislit ćete da Michel Platini zapravo ima čarobni štapić. Da je samo jednim potezom začarao Zagreb i Beograd, koji su odjednom postali mirna i pitoma mjesta u kojima su huliganizam i nasilništvo nestali preko noći. I da će u bližoj budućnosti derbiji postati trenutak kad će cijele obitelji, bake, djedovi, mame, tate, unuke i unuci bezbrižno uživati. Iako je to sveti cilj, on je još uvijek daleko.

Mafije krojile sudbinu

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković, njegov kolega po funkciji iz Beograda Tomislav Karadžić te policije tih dviju zemalja i predsjednik Uefe nakon srijede i subote nikako ne mogu mirno spavati.

Jer, moraju biti svjesni da su navijači i huligani zapravo ovaj tjedan samo štrajkali. Veći dio BBB i inicijativa "Zajedno za Dinamo" bore se protiv Zdravka Mamića, kako oni kažu, osobe koja je kroz sve ove godine sramotila Dinamo, koja je u Dinamu zaposlila cijelu obitelj, koja od Dinama dobro živi iako to nije privatni klub, već klub hrvatskih poreznih obveznika. I nitko ih nije priječio da negdje dočekaju Torcidu koja je došla u Zagreb i da se po tradiciji 'pokefaju'.

Ne, oni su u duhu mirnih prosvjeda koji traju već treći tjedan u Zagrebu, ali i ostalim hrvatskim gradovima, pokazali da se divljanjem, nasilništvom i terorom ne postiže ništa. No, dio navijačkog folklora nažalost su i huligansko ponašanje i tučnjave među navijačkim skupinama. I teško je vjerovati da će to preko noći nestati.

U srijedu sam bio u Beogradu i pratio trenerski debi Roberta Prosinečkog na klupi Crvene zvezde. Uoči sraza, svi su strahovali od brojnih nereda koji prate taj okršaj. Na posljednjem derbiju 4000 policajaca čuvalo je cijeli Topčider i Dedinje, pa je nereda ipak bilo.

Ovaj put navijači Partizana i Zvezde sklopili su sporazum o međusobnom nenapadanju. Tako je u srijedu oko stadiona Partizana 2200 policajaca zapravo spavalo, jer su se huligani udružili u, kako oni kažu, "borbi za pravdu navijača". Naime, dugogodišnje zatvorske kazne izgrednicima i njihovim kolegama i prijateljima na neki način su i njima samima utjerale strah u kosti. Tako su i zagrebački i beogradski navijači pokazali da ne moraju nužno biti i huligani.

To je samo potvrda da je riječ o vrlo dobro organiziranim skupinama koje se znaju boriti za svoje ciljeve. Dakle, ponašanje navijača jedna je slika koja donekle nudi optimizam da će nogomet ipak jednog dana pobijediti huliganizam.

Nogometno, kada je riječ o dominaciji zasad ništa ne mijenja. Dinamo je bolji od Hajduka i šesti put uzastopno, Partizan od Crvene zvezde treću godinu zaredom. Zbog čega je to tako?

Dinamo dominira zahvaljujući Mamićevu umijeću da bolje trguje, te da s više novca zapravo bude nadmoćan nad Hajdukom. Partizan je, pak, bolji od Zvezde zbog toga jer tijekom ovih turbulentnih 20 godina nije dopustio mafiji da uđe u klub. Zvezda je danas dužna 26 milijuna eura.

Kroz klub su prolazili različiti mešetari, a bilo je tu i beogradske mafije. Hajduku se dogodila slična stvar. Najprije je sredinom devedesetih izvedena "pljačka stoljeća", a deset godina poslije na Poljud su stigli mutni tipovi sa zagrebačkog asfalta.

Neka uspije naš derbi

Subotnji derbi u Maksimiru nogometno je ponudio sasvim nešto novo u odnosu na posljednjih nekoliko sudara najvećih hrvatskih klubova. Modri su u Maksimiru napokon bili pravi, razigraniji, kompaktniji, učinkovitiji u realizaciji; jednostavno, došla je do izražaja razlika u kvaliteti.

Da derbi bude pamtljiv po igri pobrinuo se i Hajduk svojim najboljim ovogodišnjim izdanjem, ali to je još uvijek premalo da se prekine dominacija Mamić uniteda. Trener Goran Vučević pomogao je da derbi ipak nogometno uspije. Naime, nije se zatvorio u bunker, te se nije odlučio na "tučnjavu" kojoj su bili skloni neki njegovi prethodnici na klupi.

Ne živim u iluziji da je ovaj zagrebački derbi špranca po kojoj ćemo u budućnosti živjeti derbi, jer jednostavno znam s kime imamo posla. Samo ću ustvrditi da je nogometna utakmica između Dinama i Hajduka bez tučnjave na travnjaku i tribinama, oko stadiona, te spoznaja da se klupski čelnici ne ponašaju huliganski, zapravo nešto što je neprocjenjivo.

Sanjam da jednog dana Dinamo bude klub svih dinamovaca, da Hajduk, a to njegovi navijači zaslužuju, bude bolje organiziran. Pa da to bude dan veselja i uživanja u nogometu.

Ključne riječi

Komentara 24

TO
Tot
15:18 21.03.2011.

nikakvih nereda na stadionu jer su huligani bili u tkalči i tam se plesao breakdance;-)

DU
Deleted user
10:30 21.03.2011.

Konačno jedna lijepa nogometna fešta, po svim elementima, nogomet, korektnost, ozračje ...

KR
krekavac
16:28 21.03.2011.

Ispadi čelnika budu samo kada dinamo gubi, kada bilježi pobjede sve je ok, da je dinamo izgubio pitao bi vas ja za ispade čelnika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije