DAN DERBIJA

Dinamo protiv Hajduka izlazi sa šampionskim stavom: 'Derbi se ne igra, nego pobjeđuje'

Dinamo i Istra sastali se u 1. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
13.09.2024.
u 07:00

– To su njihovi problemi, ja sam fokusiran na svoju momčad. No nije im ista situacija kao nama lani. Ja sam cijelo vrijeme osjećao podršku, imali smo svoj mir, nije to bilo ni blizu ovakve situacije kakva je sad kod njih, konstatirao je Sergej Jakirović

Dinamo od danas ulazi u ludi ritam utakmica, u seriju od sedam utakmica u 20-ak dana. A prve dvije koje su plavima na meniju prave su poslastice, prvo večeras u Maksimir stiže Hajduk na veliki derbi, a onda u utorak Dinamo ide u goste velikom Bayernu na otvaranju novog formata Lige prvaka. Dinamov trener Sergej Jakirović ponovno je upozorio da nema preskakanja utakmica, dakle u ovom trenutku tema zvana Bayern ne bi smjela postojati.

Nema lagane utakmice s njima

– Ne preskačem utakmice, moja će momčad biti fokusirana. I želim da odigramo dobru utakmicu. Ako netko 'preskače utakmice, to bi u budućnosti mogao biti problem za njega – rekao je trener plavih i okrenuo se derbiju:

– Očekuje nas derbi, prava utakmica u kojoj je svejedno tko je u kakvoj formi, a kako izgleda ljestvica. Zna se što ova utakmica nosi. To je uvijek utakmica za prestiž, veliko rivalstvo, ali i obostrano uvažavanje. Ova dva tjedna iskoristili smo za treninge, doduše, bilo nas je samo jedanaest, pa smo koristili i juniore da bismo mogli dobro raditi. No oporavili smo se od sitnih ozljeda, vratili su nam se reprezentativci, jučer se priključio i Hoxha. Jako je važno što su se svi vratili zdravi, neki su igrali, neki nisu, ali nitko nije ispao iz ritma. Od ponedjeljka smo napravili tri dobra treninga, danas želimo tri boda u derbiju.

GALERIJA Sjećate li se kada je Hajduk u derbiju Dinamu uzeo titulu? Ove trenutke rijetki još pamte

Dinamo i Istra sastali se u 1. kolu SuperSport HNL-a
1/27

Ovaj bi derbi mogao biti specifičan, prije svega zbog posljednjih događanja u Hajduku, odlaska Perišića, smjene sportskog direktora Nikole Kalinića koji je podignuo buru oko upravljanja klubom koji je sve samo ne stabilan. Po svima Dinamo ima i puno bolju momčad od Hajduka, a zbog ovih potresa u splitskom klubu plavi su postali još veći favorit.

– To više mediji potenciraju, mi znamo da nas čeka zahtjevna utakmica, nijedna utakmica s njima nije lagana. Obje momčadi pružit će maksimum, uvijek sam zahtijevao samo da fokus bude na prvoj sljedećoj utakmici, derbi nam daje dodatnu važnost – kaže Jakirović.

Dinamo je živio u vrlo turbulentnom razdoblju prije godinu dana, pa sve do izbora novog vodstva. Koliko takve borbe unutar kluba, kakve su sad u Hajduku, utječu na momčad?

– To su njihovi problemi, ja sam fokusiran na svoju momčad. No nije im ista situacija kao nama lani. Ja sam cijelo vrijeme osjećao podršku, imali smo svoj mir, nije to bilo ni blizu ovakve situacije kakva je sad kod njih. Zato smo i izašli jači iz svega. Što se momčadi Hajduka tiče, došao je trener koji je svjetski poznato ime, mora se prilagoditi mentalitetu, a očekivanja su velika. Tu je i Rakitić, naš proslavljeni reprezentativac, treba mu malo vremena da bi dostigao sjajnu fizičku spremu. Tu su još Livaja, Uremović, Krovinović... imamo veliki respekt prema njima. Hajduk može iznenaditi u smislu određenih pozicija igrača, ali što se tiče načina igre, ne vjerujem u nekakve promjene – veli Jakirović.

Još je upitno hoće li danas za plave igrati Josip Mišić. Oporavlja se jako dobro, no tek na jučerašnjem poslijepodnvnom treningu imao je posljednji test.

Derbi se ne igra nego pobjeđuje

– Pušem i na hladno zbog prošlogodišnje situacije s Brunom Petkovićem kad je on izrazio želju da igra, pa smo ga izgubili na dva mjeseca. Da je peti mjesec, u redu, nek' igra pa nek se i 'raspadne' na terenu, ali pred nama je sad jako puno utakmica i zdravi Mišić će nam trebati – rekao je Jakirović koji je kao trener izuzetno uspješan protiv Hajduka.

– Meni je u najboljem sjećanju ostao derbi na Uskrs jer smo bili u teškom trenutku, morali smo pobijediti. U tome smo i uspjeli, a onda ih izbacili i iz Kupa, a pobjedom u prvenstvu izbacili smo najvećeg rivala iz utrke.

I Stefan Ristovski iz brojnih susreta Dinama i Hajduka izdvojo je taj uspješni tjedan s Poljuda, te dvije vezane pobjede u Splitu u razmaku od samo nekoliko dana. No sad slijedi novi sraz sa Splićanima, večeras u Maksimiru.

– Igramo najveći derbi, a tu se ne igra, nego pobjeđuje, tako se treba i postaviti. Pokazati gard, da je Dinamo pravi lider i da ćemo doći do tri boda. Derbi je nešto posebno, to je posebna draž. Nema podcjenjivanja. Nastala je euforija oko Bayerna, traži se karta više, ali trebamo razmišljati o Hajduku i potvrditi svoje prvo mjesto jer HNL je najvažniji – istaknuo je Ristovski.

VIDEO Dea Redžić i Edi Džindo razmontirali laži iz Hajduka: Zašto se ne istraži najvažnije pitanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije