VARTEKS - DINAMO 0:1 Boško Balaban vratio Dinamo na vrh HNL-a

Dinamo teškom mukom slomio Varteks i vratio prvo mjesto

30.11.2008.
u 22:24

Dvadeset sedam i pol mjeseci Hajduk je čekao da dođe na vrh HNL-a, tamo se zadržao 4 sata i 20 minuta. A onda se jedna plava lopta provukla u mrežu, Dinamo je nadjačao Varteks s 1:0, vratio vrh prvenstvene ljestvice u utakmici u kojoj je bio bolji, u kojoj je bio kvalitetniji, ali opet pokazao da ima dosta problema i da je u zimskoj stanci potreban ozbiljan remont momčadi.

Mumlek bi sam platio
U Varaždinu se dosta toga promijenilo. White Stonsi su se nakon gotovo dva desetljeća preselili s juga na istok, kajkavske su popevke uoči utakmice bile onako za dušu, a Stonesice su puno zgodnije od Ciboneta. Zapravo su puce bile nešto najljepše što smo vidjeli u varaždinskoj bombonijeri. Miljenko Mumlek (36) ovdje je ikona i legenda. No, u veteranskim godinama čovjek se lakše prehladi, zgrabila ga je viroza, a kladio bih se da bi bio i platio da je mogao igrati protiv Marijana Vlaka. Prije deset godina baš je Majo stavio Mumleka u “frižider”, nikada mu nije dao pravu priliku u dresu “svetog kluba”.

Mamić i Mumlek pokleknuli pred virozom


Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić nije bio na utakmici svoga kluba, što se dugo nije dogodilo. Umjesto iz svečane lože, Mamić je utakmicu gledao iz kreveta, na malom ekranu.
Naime, shrvala ga je viroza, dobio je visoku temperaturu i ostao je kod kuće.
Inače, u Dinamovu sastavu nije bilo ozlijeđenih Moralesa (leđa) i Mandžukića (koljeno), dok je Varteks bio bez kapetana i najboljeg igrača Miljenka Mumleka, koji je, kao i Mamić, pokleknuo pred virozom.

Imali su Besekovi dečki jučer veliko srce, borili su se koliko su mogli, iako se osjetilo da su inferiorni klasom u odnosu na plave. Nedostajao je upravo šef momčadi Mumlek, “škare” krojača ni izbliza bez njega nisu tako oštre. Taj se hendikep toliko vidio i osjetio u igri domaće momčadi. Posebno u nastavku, kada je snaga kopnila, kada Varaždinci nisu imali igrača koji bi uzeo loptu, koji bi smiro igru, koji bi potezom ili udarcem bio opasan za modre.

Mario Mandžukić je pak ostao u Zagrebu zbog ozljede koljena. On je puno manje nedostajao Dinamu, jer modri su dominirali u ovoj utakmici, imali dvije vratnice i puno prilika, no lopta sve do 70. minute nije željela ući u varaždinska vrata. Bila je to večer Boška Balbana. Dinamov centarfor dugo je mučio 350 BBB-ovaca koji su bili uz modre na tamo maloj tribini na jugu. Najprije je pogodio vratnicu u 9. minuti, deset minuta kasnije promašio je nakon sjajne akcije, a nešto kasnije mu je Ante Tomić dao idealnu loptu koju nije znao pospremiti na pravo mjesto.

Tragičar u prvom dijelu
U tom prvom dijelu Bole Top bio je tragičar, izgledao je kao umorni veteran... No u nastavku igre kao da je pronašao malo snage, najprije je bio srušen u šesnaestercu, činilo se kao kazneni udarac, a onda je jednu gotovo jednominutnu viktoriju na varaždinska vrata zaključio pogotkom. Loptu je odapeo snažno, ona je prošla ‘kroz trbuh’ Varteksova obrambenog igrača.

Dinamo je slavio jer je imao klasu, kvalitetnija je momčad od Varteksa, koji nikako nije mogao nadoknaditi hendikep što sinoć na travnjaku nije bilo kapetana Miljenka Mumleka. On bi derbi sigurno učinio neizvjesnijom, utakmicu maštovitijom. Modri, koji i dalje izgledaju raštimano, došli su do zlata vrijednih bodova u ozbiljnoj utrci s Hajdukom za naslov.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije