UFC 305

Du Plessis demolirao Adesanyu. Samo je Hrvat uspio poraziti vladara srednje kategorije

MMA: UFC 287 - Pereira vs Adesanya
Rich Storry/REUTERS
18.08.2024.
u 16:57

Israelu Adesanyi je ovo bio četvrti poraz u 28. profesionalnih mečeva te treći u posljednjih pet borbi. Dugo dominantni "Stylebender" se čini poprilično uzdrman psihički, dok Dricus Du Plessis nastavlja redati velika imena

Obračun dvaju afričkih boraca, Dricusa Du Plessisa i Israela Adesanye je nakon mjeseci pripreme, zagrijavanja i prepucavanja konačno došao do raspleta na UFC 305 u Sydneyu. Bivši prvak, borac iz Nigerije, ponovo je poražen u okršaju za titulu srednje kategorije (do 84 kilograma), a Južnoafrikanac Du Plessis je upisao prvu obranu naslova kojeg je osvojio protiv Seana Stricklanda u siječnju ove godine. Adesanya je upravo protiv Stricklandovog istovremeno školskog i kreativnog boksanja po posljednji put izgubio pojas, a borba protiv Du Plessisa bila mu je prilika da ga po treći puta pokuša vratiti u svoj posjed.

Bivši je prvak znao da bi ova borba mogla značiti pojas ili moguće zatvaranje vrata za njegovo osvajanje barem na neko vrijeme. Tako je najavljivao da će prvaku prirediti puno problema i premda tako vrstan borac nikad nije bezazlen, djelovalo je kao da nakon poraza i pauze, njegov protunapadački stil ne funkcionira kako je zamislio. Izvrstan kikbokser, Adesanya je pokušao ostati u stojci i zauzeti vanjski dio oktogona, znajući da će fizički nadmoćniji Du Plessis ostati u sredini i izravnijim napadima nastojati zadati teže udarce te se pritom otvoriti za protunapade. Njegova je strategija kvantitativno dobro funkcionirala, ali očigledna je bila velika razlika u težini udarca.

GALERIJA Pogledajte neke od najzanimljivijih trenutaka meča Usik i Fury

MMA: UFC 287 - Pereira vs Adesanya
1/82

Du Plessisevi udarci puno su teže odsjedali na Adesanyi, a u četvrtoj rundi se vidjelo u kolikoj točno mjeri. Uvijek napadački nastrojen i fizički moćan Južnoafrikanac. Uz nekoliko snažnih krošea, ne suviše tehničkih, no preciznih i snažnih, uspio je zaustaviti nalet protivnikovih aperkata koji su počeli činiti ozbiljnu štetu. U nastojanju da stvori distancu i makne se s linije napada, Adesanya je okrenuo leđa, a snažan i težak Du Plessis je svoje fizičke sposobnosti iskoristio za obaranje s leđa. Bez puno tehničkih tranzicija između pozicija, zaključao je hvat oko kukova i prisilio ga svojom masom da padne na pod. Potom je iskoristio priliku da uzme leđa, a Adesanya mu je poprilično lako dopustio da zaključa potpuno udžbeničko gušenje i prisili ga na predaju meča.

Adesanyi je ovo bio četvrti poraz u 28. profesionalnih mečeva te treći u posljednjih pet borbi. Dugo dominantni "Stylebender" se čini poprilično uzdrman psihički, premda njegove tehnike neupitno predstavljaju veliki problem svakom tko se nađe u srednjoj kategoriji. Du Plessis s 22. pobjedom karijere nastoji započeti vlastitu eru. Izgubio je samo od hrvatskog borca Roberta Soldića u KSW-u. Prvi put su se susreli u travnju 2018. kada je nokautom slavio Du Plessis, a Soldić mu je uslugu vratio u listopadu iste godine. Međutim, Du Plessis je sada potpuno drugačija zvijer, koja je u svojem naletu pomela imena poput Darrena Tilla, Roberta Whittakera, Dereka Brunsona, Seana Stricklanda i sada Israela Adesanye.

VIDEO Poletjela je i boca: Otkriveno što je trener Slavena rekao sucu. mogao bi dobiti drakonsku kaznu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije