dvoboj hrvata

Hoće li Modrić i Rakitić prvi put od početka zaigrati u najvećem svjetskom nogometnom derbiju?

Ivan Rakitić i Luka Modrić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
22.03.2015.
u 09:49

U prvome Clasicu Raketa je bio pričuva 35-godišnjem Xaviju. Danas je Ivan motor Barcine igre...

Hoće li dvojica naših igrača prvi put od početka zaigrati u najvećem svjetskom nogometnom derbiju?

Bit će ovo već deveti Modrićev Clasico, po čemu je rekorder među hrvatskim igračima. Modrić ima četiri pobjede nad Barcom, jedan remi i tri poraza, a večeras će se drugi put u španjolskom derbiju tući s prijateljem iz reprezentacije Ivanom Rakitićem.

Prvi hrvatski Clasico, prošloga listopada, pripao je Modriću sa 3:1, a dvojica naših reprezentativaca provela su na travnjaku skupa samo 29 minuta: Raketa je ušao u 60., a Modrić izašao u 89. minuti.

Zajedno s Jankovićem

Španjolski Clasico gledat će se i u Bakuu, u hotelu Sheraton, gdje će izbornik Azerbajdžana Robert Prosinečki okupiti svoje izabranike na početak priprema za utakmicu s Maltom.

- Barcelona uvijek igra istim načinom igre. Sretni su što imaju igrače koji su individualnom kvalitetom superiorniji svima pa mogu riješiti sve probleme na terenu. To su, naravno, Messi, Suarez ili Neymar, pa onda ne smijem tu nikako zaboraviti ni Iniestu. Barcelona je na početku bila u krizi, no mnogo su se popravili. Imali su problema, neki su bili vezani uz Messija, no počeli su pobjeđivati u nizu, te nastavljaju tim tempom cijelo vrijeme. Real Madrid djelovao je nepobjedivo krajem 2014., a onda je počeo gubiti, no još uvijek ima gotovo isto bodova kao i Barca - kazao je Robert Prosinečki čije su izjave prenijeli svi mediji u regiji.

Uz Žutoga je u Azerbajdžanu Janko Janković, bivši suigrač iz reprezentacije i Ovieda, danas skaut tamošnje reprezentacije. Odigrao je više od 200 utakmica u španjolskoj ligi, poznaje vrlo dobro oba velika suparnika...

- Robi i ja preferiramo Barcelonin stil igre, no rekao bih da sam neutralan kad su ovi suparnici u pitanju. Ne navijam ni za koga. Mogu samo reći kako je Messi za mene najveći na svijetu svih vremena i da je Barcelona po sadašnjoj formi favorit u današnjoj utakmici. Uživamo gledajući Messijev show u posljednjim utakmicama, što opet ne znači da će Barca danas pobijediti. Ne bih podcijenio izglede Real Madrida - kazao je Janko Janković.

Inače, posljednji hrvatski strijelac u Clasicima bio je Davor Šuker, još 1997. godine, u uzvratu osmine finala Kraljeva kupa. Pred čak 110 tisuća gledatelja u Madridu bilo je 1:1 i Real Madrid se tada oprostio od natjecanja (prva je bila 3:2 za Barcu, opet uz Šukerov pogodak).

Pele za Lea Messija

Šuker nije bio jedini hrvatski strijelac u Clasicima. Robert Prosinečki u svom je prvom derbiju 1991. godine, u dresu Real Madrida, postigao pogodak u remiju 1:1. Ukupno je odigrao sedam Clasica za Real i jedan za Barcelonu, 1996. godine kada je bilo 3:0 za Katalonce. Robert Jarni je u sezoni 1998./1999. odigrao dva Clasica za Real Madrid.

Beskonačnim usporedbama Messija i Ronalda, ključnim figurama današnjih suparnika, priključio se i legendarni 74-godišnji Pele.

- Njih dvojica igraju različito. Messi više igra za momčad, ima više asistencija, dok se Ronaldo koncentrira na pogotke. Cristiano je sličan Ronaldu iz Brazila, stilovi su im isti. Kada bih morao izabrati, odlučio bih se za Messija. Ali obojica su fantastični - kazao je Pele.

Barcelona nakon 27 kola Primere ima bod više od Real Madrida (62-61) i pobjeda bi je značajno približila naslovu prvaka. Bilo bi to još jedno razočaranje za Ancelottija i Real Madrid, europskog prvaka bez španjolskog naslova od 2012. godine.

Leo Messi na ljestvici strijelaca Primere ima dva pogotka više od Cristiana Ronalda (32-30), a na vječnoj listi u Clasicima čak sedam više (21-14) od Portugalca.

>> El Clasico bit će mnogima posljednji, pogledajte o kome je sve riječ!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije