SJAJAN USPJEH

Katašima bronca, Hrvatskoj peta medalja u Istanbulu

Karate
Foto: Dražen Brajdić
1/6
22.03.2015.
u 11:14

Drugu europsku broncu zaredom osvojili su "prinčevi" Ivan Ermenc, Damjan Padovan i Franjo Maškarin, dok curama to isto nije pošlo za rukom

S 50. Europskog prvenstva u karateu u Istanbulu, Hrvatska se vraća s jednakim brojem medalja kao i sa prošlog kontinentalnog prvenstva u Tampereu (jedno zlato, četiri bronce). No, pet hrvatskih odličja ovaj je put podijeljeno na dva zlata, jedno srebro i dvije bronce.

Posljednju, petu, kolajnu za Hrvatsku osvojili su kataši momčadski. U borbi za broncu Ivan Ermenc, Damjan Padovan i Franjo Maškarin pobijedili su mladu i perspektivnu rusku trojku sa 5:0. I unatoč Ermencovoj ozljedi palca i Padovanovim problemima s vratom i ramenom, dečki su katu izveli dobro, baš kao i demonstraciju elemenata  tehnike iz kate u fingiranoj borbi (bunkai).

- Ovo je daleko od našeg maksimuma, no obranili smo broncu i to je naše najveće zadovoljstvo. Iskoristili smo ždrijeb, a Talijanima u polufinalu nismo uspjeli parirati zbog tih ozljeda koje su nam se dogodile neposredno pred izlazak na prvi nastup - kazao je Damjan Padovan.

- Osobno sam se tijekom nastupa osjećao loše, no izbornik Grgić je bio zadovoljan. Od svih trojki koje su nastupile mi smo najduže zajedno, od 2006., i da nam se nisu dogodile te ozljede možda bismo dogurali i do finala - dodao je Franjo Maškarin.

Najviše u brončanom tercetu pretrpjeti je morao kapetan Ivan Ermenc, koji je istegnuo ligamente nožnog palca, i koji nije zaboravio pohvaliti ljude koji su ga osposobili za nastup. A prije svih, bili su to fizioterapeut Saša Matejčić te jedan od trenera reprezentacije Dario Keča, čovjek koji se sve uspješnije bavi bioterapijom.

- Saša i Dario su mi pomogli da se palac imobilizira i da se bol ublaži. Zbog te ozljede, u pripremi nastupa, morao sam posebnu pozornost posvetiti situacijama u kojima tijekom izvedbe taj palac može biti ugrožen - kazao je Ermenc.

Ivan, Damjan i Franjo drugu su godinu zaredom nositelji europske bronce, što pak nije uspjelo poći za rukom njihovim reprezentativnim i klupskim kolegicama iz Karate kluba Princ. No, nakon poraza u nastupu za broncu (0:5 protiv favorizirane Italije), Vlatka Kiuk, Petra Krivičić i Mihaela Petrović nisu bile nezadovoljne.

- Radile smo najbolje što smo mogle, no čini se da je trofejna Italija u ovom trenutku za nas bila prevelik zalogaj - priznala je Mihaela Petrović, a iskrena je bila i Petra Krivičić:

- Talijanke su realno kvalitetnije od nas, a mi smo izvukle naš maksimum.

Za Vlatku Kiuk bio je to drugi nastup u borbi za broncu na ovom prvenstvu, no s 0:5 izgubila je i u pojedinačnoj konkurenciji.

- Ja sam uvijek za petice, pa i kada su u pitanju porazi - našalila se najiskusnija i najbolja naša katašica.

I jedne i druge pripremao je i vodio Tihomir Grgić, najdugovječniji hrvatski izbornik, stručnjak koji tu dužnost obavlja već 19 godina.

- Presretan sam s ovim što su dečki napravili jer smo u posljednja četiri mjeseca imali puno problema s ozljedama, kao nikad prije. Cure su izvukle maksimum od ždrijeba i osvojile peto mjesto. Prvi put su na Europskom prvenstvu u ovom sastavu, danas se nije moglo primjetiti da je Mihaela nova, i uz borbu za broncu protiv nekoga drugog, a ne protiv trofejne Italije, možda su mogle biti i treće - zaključio je Grgić.

>> Nezapamćeno: Hrvatske karatašice do europskog zlata bez izgubljenog boda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije