Hrvat igrao s legendom:

Eusebio je volio Hrvate i pjevao Vilu Velebitu

Eusebio
Foto: nph / EXPA
05.01.2014.
u 20:42

- Volio je naše pjesme, pjevao je himnu i Vilu Velebitu... Nakon toga je još igrao za Jadran iz Chicaga, ali tada je to već bilo poluamaterski - kaže Ante Đonlić.

Legendarni Eusebio imao je posebnu vezu s Hrvatskom. Pred kraj karijere je igrao za Toronto Croatiju, klubu hrvatske emigracije s kojim je sa šahovnicom na prsima osvojio naslov prvaka Sjeverne Amerike. Nakon toga je bio u New Jersey Americansima, a pronašli smo čovjeka koji je s njim dijelio svlačionicu u toj momčadi. Radi se o Anti Đonliću, čovjeku koji je kao mlad emigrirao u Ameriku da bi se nakon osamostaljenja Hrvatske vratio u domovinu. Đonlić o Eusebiju govori biranim riječima.

- Eusebio je bio veliki čovjek, a miran kao beba. Volio je nas Hrvate i govorio je da smo slični Portugalcima. Uvijek je bio nasmijan - kaže Đonlić koji je otkrio neke zanimljivosti.

- U Torontu je igrao s Hrvatima. Tamo su bili Ivica Grnja, Filip Blašković i Ivan Lukačević pa je Eusebio učio naš jezik. Volio je naše pjesme, pjevao je himnu i Vilu Velebitu... Nakon toga je još igrao za Jadran iz Chicaga, ali tada je to već bilo poluamaterski.

Kakav je bio kao igrač?

- Strašan. Kad bi primio loptu, svi su se bojali izaći na njega. Sjajno je igrao i imao je odličan šut.

Bilo mu važno samo da igra

U Torontu je navodno igrao za tisuću dolara po utakmici. Kakva je bila situacija u vašem klubu?

- Ja sam zarađivao dvostruko više novca od njega. Tada nije bilo toliko novca kao danas, ali je njemu bilo važno samo da igra.

Đonlić je u Americi igrao s brojnim velikanima, poput Pelea, Beckenbauera, Cruyffa, Besta...

- Pele je za Seada Sušića, Safetovog brata, rekao da nije vidio boljeg igrača. Za Juricu Jerkovića mi je nekoliko puta rekao da mu nije jasno kako nije glavni igrač u reprezentaciji.

>> Odlazak jednog od najboljih u povijesti: Preminuo legendarni Eusebio

>> Mourinho: Eusebio je besmrtan; Figo: Kralj!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije