Hrvatska u laganom ritmu

Evo kakvo je stanje ključnih poluga vatrenih nakon pobjede. Dalić sprema dvojac za eru bez Modrića

Rijeka: Konferencija za medije izbornika Zlatka Dalića
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
04.06.2024.
u 10:03

Najviše nas je zanimalo koliko u ovom trenutku može ponuditi Ivan Perišić. Dojma smo da je jedan od naših najboljih igrača jučer odigrao poprilično oprezno. Logično je da se još uvijek štedi, a utakmica protiv Sjeverne Makedonije poslužila mu je samo kao malo zahtjevniji trening.

Hrvatskoj je nogometnoj reprezentaciji utakmica protiv Sjeverne Makedonije bila samo malo raznovrsniji trening. Za 3:0 pobjedu u laganom ritmu u prijateljskom srazu na Rujevici bila su dovoljna dva trenutka inspiracije Lovre Majera.

Najprije u 10. iz slobodnog udarca, a onda u 45. minuti na genijalno ostavljenu loptu Brune Petkovića. Odnosno, bomba pod gredu iz blizine Marca Pašalića u 79. minuti. Nisu naši navijači previše razmišljali o tome koliko je ova pobjeda relevantan pokazatelj trenutačnog stanja nekih od ključnih poluga naše igre.

Pljeskom i pjesmom su se dugo opraštali od izabranika Zlatka Dalića, a nekoliko klinaca je, nakon posljednjeg zvižduka, pohitalo na travnjak. Cijeli stadion je u tom trenutku skandirao: 'Dajte im dres...' Samo nekolicini klinaca molbe za dresom su uslišene.

GALERIJA Ovako je izgledala atmosfera na Rujevici

Rijeka: Konferencija za medije izbornika Zlatka Dalića
1/12

Rotacije na krilima

Najviše nas je zanimalo koliko u ovom trenutku može ponuditi Ivan Perišić. Dojma smo da je jedan od naših najboljih igrača jučer odigrao poprilično oprezno. Logično je da se još uvijek štedi, a utakmica protiv Sjeverne Makedonije poslužila mu je samo kao malo zahtjevniji trening.

Najviše rotacija vidjeli smo na tim krilnim pozicijama na kojima izbornik Zlatko Dalić vjerojatno ima najviše nedoumica.

Na početku je Dalić na desnu stranu gurnuo Lovru Majera, našeg najraspoloženijeg igrača, a lijevo je zaigrao Ivan Perišić. Kramarić je napadao s centralne pozicije, rotirajući se s Petkovićem. U nastavku je desno pomaknut Andrej Kramarić, a ulazak Luke Sučića bio je jasan poziv Martinu Baturini da ode na svoju prirodnu poziciju. S defenzivnog veznog bliže protivničkom golu. Desno je dvadesetak minuta igrao Sučić, do ulaska Marca Pašalića u 67. minuti. Pored Perišića, Dalićeva opcija za lijevo krilo, Marko Pjaca, jučer je na Rujevici dobio najveće ovacije. Bio je malo razigraniji od Ivana.

Netko je kazao da je na Rujevici Sjeverna Makedonija simulirala ono što nas čeka u utakmici s Albanijom. No, protiv Albanaca nas sigurno čeka puno zahtjevnija zadaća, to je kristalno jasno.

- Čestitam dečkima na pobjedi, važno je da se nitko nije ozlijedio. Mi možemo i moramo bolje. Posebice i fazi obrane gdje smo bili predaleko i premalo agresivni. Moramo se polako privikavati na teže stvari. Nama slijedi rad za ono što nas čeka, protiv Portugala će biti pravi izazov - kazao je Dalić.

VEZANI ČLANCI:

Imate li konačan sastav za Španjolsku?

- Nemamo sve. Imamo veći dio. Utakmica protiv Sjeverne Makedonije, kao i ona protiv Portugala će nam poslužiti da neke stvari potvrdimo ili promijenimo. Dečki rade dobro, vjerujem da ćemo nakon Portugala imati čistu sliku i moći ćemo govoriti o prvom sastavu - kaže Dalić.

Jeste li barem riješili nedoumicu za desnu stranu?

- Znam da aludirate na Lovru Majera koji je odigrao sjajnu utakmicu. Bio je rastrčan, s puno dobrih paseva, lopti, siguran je bio u igri... Počeo je na desnom krilu, kasnije sam mu zamijenio poziciju s Martinom Baturinom kojega sam htio provjeriti na defenzivnijoj poziciji u kojoj u Dinamu nema često priliku igrati. Imamo mi slatkih briga na toj desnoj strani, Kramarića, oba Pašalića, Majera... Lovro je pokazao sjajnu partiju, baš kao u Egiptu. Nije se na njemu uopće vidjelo da u zadnje vrijeme nije igrao najviše u klubu. U sjajnoj je formi, bio je dominantan.

Utakmica sigurno nije bila pravi podražaj za Ivana Perišića, posebice u fizičkom smislu. Izbornika smo pitali kako se njemu čini trenutačno Ivanovo stanje?

- Ivan je jako dobro radio na treninzima, čak i više nego smo očekivali. Utakmica nije bila na njegovoj razini, onako kako on može i zna. No, to nije ono što od njega očekujemo i što znamo da može odigrati. To je logično je ovo je njegova prva utakmica s nama i on je pokazao da na njega ozbiljno možemo računati na Europskom prvenstvu. Čekamo ga još boljega i on će takav biti, svakim danom pokazuje napredak.

Dakle, planirano je bio malo 'pod ručnom'?

Sjajni Baturina

- Prva je utakmica, malo još uvijek... Nije bilo potrebe da odigra jače, vraća se.

Baturina u, za njega, netipičnoj defenzivnijoj ulozi možda je priprema za doba kada budemo bez Luke Modrića?

- Baturina je u Dinamu pokazao da može biti glavni igrač i nositelj igre. Ciljano smo ga stavili na poziciju defenzivnog veznog uz Matea Kovačića. Htio sam da malo više pokaže igru i u drugom smjeru, da se polako navikava na to. Znamo da je njemu najbolja pozicija iza napadača, to je pokazao i drugi pogodak. No, on mora i drugu poziciju koja je za njega sigurno dobro rješenje jer tada može biti iza lopte i ispred sebe ima cijeli prostor. On i Sučić su dvojac koji će u bliskoj budućnosti biti snaga reprezentacije kada jednog dana senatori odu. Desetak će godina siguro nositi hrvatsku reprezentaciju, samo neka ovako nastave i neka budu zdravi. Luka Sučić je pokazao svoju dominaciju, samo je dugo bio ozlijeđen i nikako se nije mogao ustaliti. Obojica mogu biti nasljednici ove zlatne generacije. 

Komentara 5

CR
crocro
05:50 05.06.2024.

I Hrgovića sam previše hvalio, a i sam Hrgović se previše hvalio i uzdizao da će sve samljeti pred sobom tko god mu stane na put. I što se desilo? Zato, spustimo loptu na zemlju bez samohvale ali s optimizmom i voljom za pobjedama.

FR
freeshooter
13:47 04.06.2024.

...bila bi neizmjerna sreća da je Perišić spreman, no ono što je vidljivo da je on trenutno još uvijek veliki rekovalescent, on nemože igrati sa naglim pokretima i promjenom smjera, time niti ima brzinu za akcije i probijanje, dakle nema mjesta za njegovo forsiranje, ništa dobrog nemože izaći sa time, nažalost trebamo imati druge opcije... imamo dosta širine u rosteru, a i kako na momente igramo jako lijepo, sve budi budi optimizam...ajmooo Vatreni, naš ponos, nacija je uz Vas...

Avatar rubinet
rubinet
10:49 04.06.2024.

Perišić se kocka svojim zdravljem. Jer kad mu uleti neki branič i polomi ga, neće biti dobro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije