Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ĆE SUDITI DERBIJE?

Hoće li HNS zvati suce iz regije? Pogledajte koliko bi po utakmici uzeli elitni Španjolac ili Nijemac

Serie A - Lazio v Napoli
CLAUDIA GRECO/REUTERS
05.03.2024.
u 14:54

Činjenica da bi HNL derbije mogli doći suditi strani suci koji bi vjerojatno bili plaćeni znatno višim taksama, gotovo sigurno će izazvati nezadovoljstvo hrvatskih prvoligaških sudaca. Zbog toga su favoriti za ove pozicije suci iz susjedstva, Irfan Peljto iz BiH, Srđan Jovanović iz Srbije te Slavko Vinčić iz Slovenije budući da se njihove zarade gotovo pa i ne razlikuju od hrvatskih

Nakon odluke o osnivanju neovisnog povjerenstva koje će analizirati sve VAR odluke proizišle iz objave foldera sa snimkama razgovora sudaca s terena i VAR sudaca u domaćem prvoligaškom nogometu, Hrvatski nogometni savez donio je i odluku da će preostala tri ovosezonska derbija među pretendentima za naslov prvaka u HNL-u, Rijeci, Hajduku i Dinamu, suditi suci elitne skupine Lige prvaka.

Elitna, dakle najbolja moguća skupina sudaca Europe ima ukupno 33 suca, koji su iz 21 različite države. Naravno, Hrvatska nema člana koji je blizu te elitne skupine, no zato su tu djelitelji pravde iz susjednih nam zemalja; Irfan Peljto iz Bosne i Hercegovine, Srđan Jovanović iz Srbije i Slavko Vinčić iz Slovenije. Budući da ljudi iz HNS-a ne potvrđuju o kojim će sucima elitne skupine biti riječ u spomenuta tri derbija, u našoj sportskoj javnosti pretpostavlja se da bi to mogli biti upravo arbitri iz susjedstva.

Zašto je pretpostavka takva? Prvi su i glavni razlog sudačke takse, koje su u BiH, Srbiji i Sloveniji relativno blizu onima hrvatskima. Hrvatski sudac za odrađenu ulogu glavnog suca u prvom rangu našeg klupskog nogometa zaradi 500 eura. Što se tiče naših susjeda, u BiH glavni sudac u prvoligaškoj utakmici zaradi 330 eura, u Srbiji 460 eura, a u Sloveniji 545 eura. Isto tako, pomaže i činjenica njihovog govornog područja, razumijevanja hrvatskog jezika.

Dakako, najcjenjeniji su i najbrojniji suci u elitnoj skupini Nijemci (3), Talijani (3), Francuzi (3), Španjolci (3) te Englezi (2), no njihove uobičajene zarade mogle bi biti previsoke za suđenje utakmica u Hrvatskoj.

Najviše u svijetu zarađuju Španjolci, čije su godišnje plaće 137 tisuća eura, a još uz svaku utakmicu dobiju honorar od 4200 eura, s tim da u prvoligaškoj sezoni odsude prosječno 20 utakmica. Engleski suci imaju godišnju plaću u rasponu od 82 tisuće do 235 tisuća eura, dok po utakmici dobiju 1750 eura. Veće isplate po utakmici, ali manje plaće od Engleza imaju talijanski suci, koji po utakmici zarade 3800 eura, a godišnje između 45 i 80 tisuća eura. Njemački suci imaju godišnju plaću između 60 i 70 tisuća godišnje, a po utakmici zarađuju 5000 eura. Što se tiče Francuza, njihova godišnja zarada iznosi 72 tisuće eura te 2900 eura po utakmici.

Nije problem u tome ima li u HNS-u dovoljno novca za isplatiti te suce te organizirati logistiku za njih, budući da je riječ o samo tri utakmice. Potencijalni je problem u tome kako će hrvatski suci reagirati ako stranci budu znatno više plaćeni. Iako se ova odluka HNS-a može smatrati kvalitetnim postignućem, s druge je strane isto tako velik udarac za domaće suce, pokazatelj da se ni u HNS-u ne vjeruje našim djeliteljima pravde.

VEZANI ČLANCI:

Kad se uz to doda činjenica da bi mogli doći strani suci koji bi mogli biti plaćeni višim taksama, gotovo je sigurno da će to izazvati nezadovoljstvo hrvatskih prvoligaških sudaca. Zbog toga su favoriti za ove pozicije suci iz susjedstva, pa možda čak i Bugarin poput Alekseja Kulbakova, ili Rumunj poput Istvana Kovacsa.

S druge strane, činjenica da hrvatskih sudaca nema u elitnoj skupini govori nam da je HNS ovom odlukom možda i u pravu te da naši suci nemaju dovoljnu kvalitetu za utakmice najvećeg pritiska. No, ako im se oduzme i ta prilika u domaćem dvorištu pa će, uz dužno poštovanje, suditi samo utakmice Slavena Belupa, Gorice, Rudeša i ostalih, potencijalno im se još više zatvaraju vrata za napretkom na najvišu razinu.

Foto: Uefa

Ključne riječi

Komentara 10

EJ
ejStef
15:16 05.03.2024.

Mislim da trebaju malo doći strani suci da se ovi s juga malo smire. A što sad, kao i u politici, očito se i u nogometu postiže više kmečanjem i prijetnjama, nego igrom i planiranjem. Pa onda sada to treba platiti...

NE
Nemanadimak
15:20 05.03.2024.

Pazi ti ovo sudac iz Srbije ce suditi u Hrvatskoj. Sto je sad pa to jel se vise ovi domaci ne mogu potplatiti pa moraju ici po regionu? Sto nisu trazili sudce u Madjarskoj, Poljskoj, Slovackoj? Nego Bosna i Srbija gdje su prvenstva bas 100% regularna! Komedija.

AN
Antonio1952
15:05 05.03.2024.

Nasi sudci nisu nista gori od drugih, samo sto je kod nas sve negativno i za svaki neuspjeh je kriv drugi u sportu sudci. Nikad Srbija i BiH nisu bile vise pravne drzave s manje korupcije i namijestanja od Hrvatske. Sad ce Hrvatska uvozit sudce od njih. Da nije zalosno bilo bi smijesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije