Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri junaka iz drugog plana

Teško se sjetiti kad je Hrvatska ovakvom suparniku zabila više od 100 koševa, a pao je i rekord

FIBA
03.07.2024.
u 09:32

Bitno je bilo zaustaviti tranziciju Slovenaca, iskontrolirati trčanje, kako naprijed tako i nazad. I spustiti balun našim visokim igračima u kojima je izbornik Sesar vidio našu prednost, kazao je naš startni razgravač Goran Filipović

Nije lako sjetiti se kada je Hrvatska posljednji puta nekom suparniku najvišeg ranga, na najvišoj natjecateljskoj razini, zabila više od 100 koševa. Dirigiran ponajviše od Šarića (10 asista), Hezonja (8 asista), Filipovića (6 asista) i Zupca (5 asista), hrvatski napad se može pohvaliti i s rekordne 33 asistencije ali i sjajnim postocima učinkovitosti - 67 posto za dvicu odnosno 46 posto za tricu.

A u takvoj utakmici nisu briljirali samo spomenuti protagonisti nego i neki momci iz sjene NBA i euroligaških igrača - ponajprije razigravač Goran Filipović, zatim pričuvni centar Danko Branković te krilo Toni Nakić.

A svojom predstavom protiv Slovenaca (21 koš, šest trica iz sedam pokušaja), Filipović je podsjetio na svoju dosad najbolju reprezentativnu izvedbu. A bila je to ona u kvalifikacijama za prošlo Svjetsko prvenstvo kada je, pod vodstvom tadašnjeg izbornika Mulaomerovića, Hrvatska u gostima pobijedila Švedsku u čemu je Filipović sudjelovao s 29 koševa uz savršen šut za tricu (pet od pet).

Kad smo mu, nakon ove, spomenuli tu utakmicu, Goran se našalio:

- Tada ste me pitali jesam li možda falio koju tricu. Tada nisam evo večeras jesam.

No, i uz tu jednu promašenu tricu, ali uz pogođenih šest, bila je ovo partija za pamćenje. Možda i najbolja u njegovoj reprezentativnoj karijeri.

- Neka završi ovaj turnir pa ću onda rangirati svoje reprezentativne utakmice. Protiv Slovenije, pomogli su mi i suigrači. Kako smo dosta spuštali loptu u reket oni su vraćali van a ja sam pogađao. Kad sam uhvatio ritam onda sam preuzeo i inicijative i drago mi je zbog ove izvedbe ali još više što smo dobili Sloveniju.

A to je, izvan njihova kruga, malo tko očekivao. A gotovo nitko uz ovakvu dominaciju.

- Mi ne gledamo na to što drugi misle, mi se koncentriramo na sebe i tako ćemo i nastaviti.

Što je bio "game plan" protiv četvrte reprezentacije s prethodnih Olimpijskih igara?

- Bitno je bilo zaustaviti njihovu tranziciju, iskontrolirati trčanje, kako naprijed tako i nazad. I spustiti balun našim visokim igračima u kojima je izbornik Sesar vidio našu prednost.

Dončić jest ostvario još jedan triple-double ali nije uspio razigrati suigrače:

- Što bi rekli Amerikanci, biraj svoj otrov. Teško je zaustaviti takvu klasu no najvažnije je da smo mi dobili utakmicu.

A otrovan po Slovence bio je naš najviši igrač, 23-godišnji centar euroligaša Bayerna Danko Branković (217 cm), koji je postigao svoj novi reprezentativni rekord.

- Dosad je bilo 12 koševa, mislim protiv Finske, a evo sada je 15. Uz četiri prekršaja Zupca, dobio sam priliku i iskoristio.

Jedan od atraktivnijih trenutaka utakmice bilo je njegovo zakucavanje preko naturaliziranog Amerikanca Josha Neba.

- Suigrači su me nalazili s kvalitetnim dodavanjima. Tako ja igram, iz rolanja, poneki šut i skok u napadu.

I Danko će ustvrditi da ovakav ishod protiv drugorangirane reprezentacije u cijelim olimpijskim kvalifikacijama (među 24 vrste) njih nije iznenadio.

- Možda nekoga iznenadili jesmo ali sebe nismo. Mi smo vjerovali da se može, igrali smo svoju igru.

Što je bio ključ obrane na Dončiću?

- Nema tu nekog pravila kako njega čuvati jer on se prilagodi na svaku obranu. Najvažnije je napraviti dobar pritisak i raditi u obrani. Dončića, Neba i Prepeliča smo nastojali uštopati i to je bio ključ.

A još jedan igrač iznenađenja, s klupe, bio je Toni Nakić koji je igrao kao lažna četvorka kada bi izbornik Sesar spustio petorku. Igrač španjolskog prvoligaša Breogana, gdje ga vodi hrvatski trener Veljko Mršić, dobro je utrčavao pod koš a zabio je i jednu tricu.

 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije