NOVO RUHO I ENERGIJA

Francuz stiže na čelo hrvatskih sudaca! Ovo bi moglo uvesti velike promjene u naš nogomet

Bertrand Layec
Foto: Profimedia
1/3
20.07.2024.
u 15:40

Suci su iznimno sretni zbog ove odluke, smatraju da će se poboljšati i atmosfera i poštenje u vodstvu Komisije

Suđenje u hrvatskom klupskom nogometu u predstojećoj sezoni će imati novo ruho i novu energiju. Francuz Bertrand Layec (59) početkom idućeg tjedna dolazi u Hrvatsku potpisati ugovor za funkciju novog šefa Komisije hrvatskih nogometnih sudaca. Odluka je to predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića, uz pomoć i blagoslov šefa europskih sudaca, Talijana Roberta Rossettija.

Dugo se vijećalo o tome tko će biti novi šef sudaca u Hrvatskoj nakon što je još u rano proljeće odstupio Bruno Marić. Kustić je prije nekoliko mjeseci najavio da će tu funkciju preuzeti stranac. Razgovaralo se u recentnom periodu i o Španjolcu Borbalánu, i o neimenovanom Talijanu, ali na kraju je izbor pao na Layeca, koji na ovoj funkciji ima pregršt iskustva.

Lada Rojc kao pojačanje

Layec je svoju sudačku karijeru obilježio kao sudac prvog ranga francuskog nogometa. Nikad nije bio među najboljim francuskim sucima, ali je tijekom većine karijere bio čvrsto u statusu suca s najvišeg ranga. Međutim, puno veći doprinos donio je nakon što je prestao biti sudac. Bio je šef sudaca u Francuskoj, Belgiji i na Cipru te, prema onome što čujemo, u sve tri zemlje donio pomake na bolje.

GALERIJA Hajdukovci šetali modnom pistom, bodrili ih Marko i Iris Livaja. Mlada zvijezda predstavila svoju djevojku

Bertrand Layec
1/9

Kao što smo vas već u nekoliko navrata ovog proljeća i ljeta obavještavali, atmosfera među hrvatskim nogometnim sucima dotaknula je vrlo niske grane u 2024. godini. Nije tu riječ samo o aferi curenja VAR snimki nakon koje je s funkcije predsjednika Komisije odstupio Marić, već je stvar zapravo puno šire prirode. Iz perspektive sudaca, mnogi članovi Komisije konstantno su minirali njihov rad, nisu marili za njih te su ih ocjenjivali na temelju osobnih interesa, a ne na stvarne kvalitete odrađene utakmice. Taj sistem nije bio nužno vezan za Marića jer se takav princip ponašanja nastavio, pa možda čak i pojačao Marićevim odlaskom.

Stoga je vrlo važno naglasiti da dolazak Layeca na čelo Komisije nije jedina promjena koju HNS povlači u sudačkim krugovima, mijenjat će se i članovi Komisije. Prema informacijama kojima trenutačno raspolažemo, glavna desna ruka Layecu pri upoznavanju sa sucima i cijelim sustavom trebao bi biti Domagoj Vučkov iz Rijeke, bivši nogometni sudac koji radi i kao predsjednik sudačkog vijeća Županijskog suda u Rijeci. U njega i suci i vrhuška HNS-a imaju povjerenje te ga smatraju nepristranim čovjekom bez ikakvih "kombinacija" i interesa. Nadalje, u Komisiji bi s Layecom i Vučkovom trebali biti i Ante Vučemilović-Šimunović i Ivica Modrić, bivši suci koji su bili i u prethodnom sastavu Komisije, no nisu sucima radili probleme kao neki drugi tadašnji članovi. Ogromna i važna novost u Komisiji trebala bi biti Lada Rojc, dugogodišnja sutkinja i instruktorica pod ingerencijom Fife koja je sudila turnire kao što su Olimpijske igre te utakmice kao što je finale Europskog prvenstva u ženskom nogometu. Rojc daje iznimno snažan dojam neovisnosti od bilo kakvih utjecaja što, s obzirom na neke od članova prethodnih garnitura Komisije, uistinu puno znači. Uz sve navedene, postoji mogućnost za još jednom ili dvjema osobama u novoj Komisiji.

Rastu i naknade sucima

Hrvatski suci krajem idućeg tjedna imaju okupljanje sa seminarima za predstojeću sezonu, gdje će se svaki ponaosob upoznati s Layecom i novim članovima osvježene Komisije. Naši arbitri očekuju veliku promjenu u atmosferi, ali i valoriziranju sudačkih izvedbi, jer ako pratite situaciju iznutra u hrvatskom suđenju, znate da su sami suci daleko od glavnih krivaca zašto Hrvatska nema predstavnike na najvećim europskim natjecanjima. Kriv je bio način njihova vođenja, a to se sad hvalevrijednim potezima Marijana Kustića počinje mijenjati.

Još jedan potez Kustića i Izvršnog odbora HNS-a koji će motivirati i oraspoložiti suce činjenica je da se takse povećavaju. Naime, glavni sudac utakmice HNL-a više neće zarađivati 500, nego 700 eura po utakmici, a u ujedno će se povećati i naknade za pomoćnike, četvrte suce te VAR i AVAR suce. Jedina važna stvar koja je preostala i koja se što prije mora poboljšati je broj kamera na HNL stadionima, kako bi se u VAR sobama mogle donositi što je moguće preciznije odluke. Suci sa smiješkom očekuju novo vodstvo, a i mi se nadamo da ćemo s više smješka moći gledati kvalitetu suđenja na hrvatskim travnjacima. Sve ide u jednom dobrom smjeru.

VIDEO Real Madrid objavio: Luka Modrić potpisao je novi ugovor, on je naš kapetan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije