Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNI VIDEO

Cijeli razgovor s Kasparovom: 'Đoković je rezultat društvene zatupljenosti, a Milanović me spasio

72nd Cannes Film Festival - Photocall for the manga "Blitz\
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS
1/5
11.07.2022.
u 22:36

Donosimo cijeli videointervju u kojem otvoreno progovara o mnogim delikatnim političkim i sportskim temama

Naš novinar Dražen Brajdić sa šahovskim prvakom Garijem Kasparovom, kojeg mnogi smatraju najvećim šahistom ikad, dugo je razgovarao o sportu, ali i o aktualnoj političkoj situaciji u svijetu. Kao ruski disident i hrvatski državljanin Kasparov je neumoljiv i neumoran kritičar ruskog vladara Vladimira Putina koji vodi krvavu invaziju u Ukrajini. Veliki intervju koji je objavljen u Nedjeljnom Večernjem listu i dostupan našim premium pretplatnicima otvoren je na našem webu više od sto tisuća puta. Sada vam donosimo cijeli videointervju u kojem otvoreno progovara o mnogim delikatnim političkim i sportskim temama.

"Jedini stvaran način da vidimo kolaps Putinova režima jest da Ukrajina pobijedi u ovom ratu. Neki veliki ruski sportaši jednostavno ne razumiju što se događa i to je neka vrsta socijalne zatupljenosti. A događa se zločin kakav nije viđen od Drugog svjetskog rata", rekao nam je Kasparov koji je u Hrvatsku prvi put došao prije 30 godina, točnije 1993. godine, u jeku rata posjetio je Crveni otok kod Rovinja.

Otkrio je za Večernji list kako ga je Zoran Milanović spasio od uhićenja u Rusiji.

"Kada je došlo do toga da moram napustiti Rusiju, kada sam osjetio da mi se sprema uhićenje, zatražio sam hrvatsku Vladu za pomoć i moram reći da je tadašnji premijer Zoran Milanović bio vrlo susretljiv odmah mi ponudivši putovnicu, što je bilo veliko olakšanje", prisjeća se Kasparov, koji u velikom intervjuu detaljno secira svoj život u Hrvatskoj.

"Ne putujem u neke zemlje za koje vjerujem da KGB ima slobodne ruke djelovati. Recimo, ne bih išao u Tursku ili pak u Mađarsku", kazao je.

Što misli o današnjem sportu, kako je Goran Ivanišević prošao u njihovu šahovskom meču 1995. godine i kako doživljava Novaka Đokovića – to su samo neka od pitanja koja smo postavili Kasparovu. Pogledajte video, a transkript cijelog intervjua možete pročitati u premiumu.

Komentara 34

MI
Mislav28
23:03 11.07.2022.

Pravi čovjek.

Avatar Behemot
Behemot
01:43 12.07.2022.

Premda se ne slažem sa nekim njegovim političkim stavovima, Gari Kasparov je sigurno najveći karizmatik koji je imao domovnicu.

LL
lijepa_li si
09:00 12.07.2022.

pametan i mudar čovjek. budaletine, takve ljude ne podnose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije