HILLSBOROUGH Liverpoolovi navijači obilježili su 20. godišnjicu velike tragedije

Gerrard žalio za rođakom Jon-Paulom

15.04.2009.
u 18:51

U Sheffieldu je održana komemoracija žrtvama najveće tragedije na engleskim nogometnim stadionima. Prije točno 20 godina, na stadionu Hillsborough, na utakmici polufinala FA kupa s Nottinghamom, poginulo je 96 navijača Liverpoola, čak 766 je ozlijeđeno! Najmlađa žrtva imala je samo 10 godina, najstarija 69.

Tragediju je izazvao stampedo na prekrcanoj tribini, jer je osiguranje na stadion pustilo nekoliko tisuća gledatelja više od kapaciteta. A nitko za to nije odgovarao.

Smrt gotovo 100 ljudi natjerala je čelnike engleskog nogometa na revolucionarne promjene. Uklonjene su ograde na stadionima, sjedalice su od tada numerirane i na tribinu ne može ući niti jedan jedini navijač bez ulaznice. Engleski stadioni danas su najsigurniji na svijetu.

Liverpool je te 1989. godine osvojio FA kup i trofej posvetio poginulima, a nikada više nije igrao utakmicu 15. travnja. Tadašnji menadžer Liverpoola, legendarni Kenny Dalglish, čija su djeca Kelly i Paul bili na Hillsboroughu kobnoga dana, prisjetio se kako je tada išao na četiri pogreba dnevno.

Liverpoolov kapetan Steven Gerrard, tada devetogodišnjak, u Sheffieldu je izgubio 17-godišnjega rođaka.

Četiri godine prije Hillsborougha, svijet su šokirale još dvije tragedije na stadionima. U Bradfordu je izgorjelo 56 navijača kada se zapalila drvena tribina, a u Bruxellesu je, krivnjom Engleza, poginulo 39 simpatizera Juventusa. Engleski klubovi pet godina nisu igrali europske utakmice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije