Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometni anonimci

Godinama dominiraju u Europskoj ligi, a ne mogu ni na Euro

Sevilla
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.05.2016.
u 12:30

– Na igračima sjajno i zarade. Sjetite se kapetana Ivana Rakitića, koji je otišao u Barcelonu (došao iz Schalkea za devet, otišao za 18 mil. eura, nap.a.) ili Carlosa Bacce (došao iz Bruggea za osam, otišao u Milan za 30...). I obojicu su uspjeli nadomjestiti – kaže Peternac.

Klub nogometnih anonimaca, društvo čija imena ste, možda, tek načuli, čija prezimena nekima samo zvone u magli – Soria, Rami, Mariano, Coke, N’Zonzi..., a nekima su – prvi glas. A to spomenuto društvo pobjedom nad Liverpoolom (3:1) u Baselu napravilo je hat-trick s titulama Europske lige! Svake godine osvoje drugu po vrijednosti europsku titulu, što ne može biti slučajnost. Jednom se još i ‘omakne’, ali baš takva dominacija anonimaca? Pa u čemu je tajna?

Di Stéfano, Cruijff, Müller...

Da povučemo paralelu, pronađemo takvo društvo, moramo otići daleko u povijest, u pedesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća kada su u Ligi prvaka, tadašnjem Europskom kupu, dominirali Real Madrid (pet puta zaredom LP) s Alfredom Di Stéfanom, Ajax (3) s Johanom Cruijffom i Bayern (3) s Franzom Beckenbauereom i Gerdom Müllerom. No to su bili nogometaši koji su ‘frontmeni’ najpopularnijeg sporta. A Sevilla? Njezinih aktualnih igrača nema na španjolskom popisu za Euro u Francuskoj. A Vincente del Bosque je, štoviše, i slagao španjolsku momčad bez velikih imena, nije zvao Costu, Matu, Martineza, Torresa... OK, na Euro ide njihov treći vratar vratar Sergio Rico, a bit će zadužen skupljati lopte iza De Gee i Casillasa.

– Tajna? Nemaju velika imena, nemaju veliki budžet, ali imaju fenomenalne klupske skaute – kaže nam Alen Peternac (44), stručnjak za španjolska nogometna pitanja, čovjek koji je dao pet (!) golova na jednom susretu u Primeri i bio četvrti strijelac lige.

Sportski direktor Monchi na toj je poziciji već 16 godina, a vjerojatno će biti do 2020. Skauti su im po cijelom svijetu, od Južne Amerike do Balkana. Recimo da im treba napadač, tada oni u klubu, na početku sezone, naprave široku listu, recimo 15 ili 20 igrača koji bi im mogli pomoći. I zatim prate te napadače diljem svijeta. Na polusezoni sjednu za stol i smanje listu na dvojicu ili trojicu. I onda ih prate do kraja sezone te na kraju izaberu – jednog. Prate sve, uključujući i ponašanje izvan terena. I tu teško promaše...

Pogledamo li listu igrača kluba iz Andaluzije – na njoj su Argentinci, Poljaci, Danci, Ukrajinci, pa čak i Kongoanci.

Import-export Sevilla

– Na igračima sjajno i zarade. Sjetite se kapetana Ivana Rakitića, koji je otišao u Barcelonu (došao iz Schalkea za devet, otišao za 18 mil. eura, nap.a.) ili Carlosa Bacce (došao iz Bruggea za osam, otišao u Milan za 30...). I obojicu su uspjeli nadomjestiti. Veliki klubovi u tom gradu na jugu imaju savršen ‘bazen’ za pronalazak sjajnih igrača, koji će tek odlaskom iz Seville postati prave, velike zvijezde – kaže Peternac.

Susretao se i Zagrepčanin sa Sevillom u svoje doba, bivši je igrač Valladolida, Zaragoze, Murcije...

– Maradona je već otišao iz Seville, no za nju je igrao Davor Šuker. Bili su to uvijek pravi dvoboji, ponekad bih gol više zabio ja, ponekad on... I onda su bili odlični, imaju temperamentnu publiku, rado se sjećam toga doba...

Ovo je novo doba, doba dobrog nosa skauta iz Seville. Biznis, uvoz-izvoz, import-export.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije