IGRAČ UTAKMICE

Gvardiol raspametio nogometnu Europu: 'On je najbolji na svijetu, Maldinijev izgubljeni brat. Postat će legenda'

Champions League - Manchester City v Inter Milan
Foto: Lee Smith/REUTERS
1/5
19.09.2024.
u 08:44

"Ne postoji igrač koji može igrati lijevog beka i stopera poput njega. Sve oko njega je ludo", napisao je jedan od navijača nakon nevjerojatne partije Joška Gvardiola pri otvaranju Lige prvaka protiv Intera

Branič hrvatske nogometne reprezentacije i engleskog prvaka Manchester Cityja, 22-godišnji Joško Gvardiol, odigrao je gotovo savršenu utakmicu prilikom otvaranja natjecanja u Ligi prvaka. Njegova se momčad suočila s milanskim Interom. S jedne strane imali smo priliku gledati reprizu finala ovog natjecanja iz 2023. godine. S druge strane, mnoštvo novih igrača dalo je novu dinamiku okršaju engleskih i talijanskih prvaka, a velik je faktor u utakmici bio Gvardiol, čija je izvedba bila izvanredna.

Uz dva presječena dodavanja i dva blokirana udarca, posjed lopte je vračao čak pet puta. Kada je vratar Ederson istrčao s gol-linije uspio je izvrsnom reakcijom spriječiti pogodak Intera. Uz svoje fantastične izvedbe u obrambenom dijelu igre, vrlo je opasan bio i u kreaciji napada. Uz 80 točnih od 83 pokušana dodavanja, to jest 96 posto uspješnosti, uspio je ugroziti protivnički gol, a talijansku je momčad spasio njihov vratar Sommer. Uz sve to i osam dodavanja u završnu trećinu protivničkog prostora, Gvardiol je od SofaScorea zaslužio visoku ocjenu, čak 8.7 te je time ujedno najbolje ocijenjeni igrač susreta.

Foto: SofaScore

Primijetiti treba i reakcije navijača kluba iz Manchestera. Gvardiol je došao kao igrač čiji se svaki pokret preispitivao, prouzročeno time što je s 90 milijuna eura odštete postao najskuplji branič svijeta, a sada je postao miljenik publike i neizostavna karika u igri Pepa Guardiole. Katalonski stručnjak je od početka vjerovao u mladog Hrvata, a ovaj je pokazao i zašto kada se konačno prilagodio te engleskim publikama pokazao nogomet kakav nisu niti znali da obrambeni igrač može igrati.

GALERIJA Zavirite u luksuzni hotel Dejana Lovrena! Nalazi se tik do mora

Champions League - Manchester City v Inter Milan
1/30

"Gvardiol je najbolji branič na svijetu", napisao je jedan od navijača Manchester Cityja. "Gvardiola će se pamtiti kao legendu. Ne postoji igrač koji može igrati lijevog beka i stopera poput njega. Sve oko njega je ludo", dodaje drugi, a treći vrlo simbolično piše: "Vi vidite Rolls-Royce, ja vidim Gvardiola!" "Gvardiol je bio je jednostavno izvanredan. Konačno smo pronašli Maldinijevog izgubljenog brata", kaže jedan od obožavatelja povlačeći paralelu sa slavnim Talijanom.

Podsjetimo, Joško Gvardiol je potekao iz Dinamove akademije u koju je stigao još 2010. godine iz zagrebačke Trešnjevke. Nakon igranja za mlade momčadi hrvatskog prvaka došao je prve momčadi. S njom je uzeo jedan hrvatski Superkup, jedan Kup i dva naslova prvaka Hrvatske nogometne lige. Godine 2021. otišao je u Leipzig gdje uz odštetu od 36.8 milijuna eura. U bundesligašu se prometnuo u jednog od najboljih braniča na svijetu, a u ljeto 2023. godine Manchester City je odlučio da im upravo takav igrač treba. Nakon osvajanja Lige prvaka doveli su ga na Etihad za 90 milijuna eura odštete. Gvardiol se priviknuo i bio jedan od ključnih igrača momčadi u završnici. Zabio je Real Madridu u Ligi prvaka te čak četiri gola u Premier ligi (odbio je postati prvi branič koji je zabio hat-trick kada je suigračima prepustio izvođenje penala u utakmici protiv Fulhama). Sa Cityjem je do sada osvojio jedan engleski Super kup, jedan Superkup Uefe i titulu prvaka engleske Premier lige. 

VIDEO Gvardiol je postao nezamjenjiv za City: 'Kada je on ušao više nisu imali problema'

Komentara 2

ID
idujas
11:31 19.09.2024.

Žalosno je da jedan tako veliki trener ne vidi da mu ekipa u sredini ne funkcionira a da mu Mateo Kovačić sjedi na klupi. To se zove sabotaža! I ne nije ovo navijačka nego vrlo realna ocjena.

18
188
09:31 19.09.2024.

Naporno je stalno gledati kako reklamirate nogomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije