OČEKUJE SE U DINAMU

Halilhodžić za VL otkrio zbog kojeg ga je igrača zvao Bišćan: 'Raspitao sam se, ima sve kvalitete'

halilhodžić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
18.07.2023.
u 10:36

Zvao sam neke ljude u Alžiru koji znaju Titraouija, kažu da ima sve kvalitete da postane pravi. Neki moji bivši igrači rekli su mi dosta pozitivnih stvari o njemu – kaže Vaha

Nakon što je prije godinu dana morao otići iz reprezentacije Maroka iako je izborio odlazak na Svjetsko prvenstvo, Vahid Halilhodžić (70) odmara, uhvatili smo ga u Dubrovniku.

Je li skupa kava na Stradunu?

– Ha-ha, ne znam vam ja to, ne idem baš u grad, bio sam samo jednom, ne volim ja te gužve – uz smijeh je kazao bivši trener Dinama.

No nismo ga zvali zbog kave, nego zbog nogometa, iskusni stručnjak nije se previše odmaknuo od nogometa koji mu je donio puno lijepih trenutaka, ali i nekoliko gorkih, upisao se u povijest kao izbornik koji je s četiri reprezentacije izborio SP, a tri su mu dale otkaz prije te smotre najboljih (Obala Bjelokosti, Japan i Maroko) pa je samo s Alžirom bio na SP-u. Vaha poznaje Marokance, Alžirce i Japance, a oni su došli i u fokus našeg nogometa.

Zvao me i Soudani

Marokanac Yassine Benrahou igrao je u Superkupu protiv Dinama, igrat će možda i ponovno u petak u prvom kolu HNL-a. Koliko je dobro za Dinamo i Hajduk da se susreću samo par dana prije europskih ispita u koje prvo ide Dinamo?

– Malo su to za početak sezone jake utakmice, ali donose i žestinu jer obje momčadi imaju želju napraviti dobru sezonu. Hajduk ima veliki motiv, želi prestići Dinamo, ali bit će to teško. Možda je malo rano za te derbije jer momčadi još ne mogu pokazati punu formu. No malo sam pogledao i vidio i dobrih stvari, nekoliko vrhunskih akcija Dinama prema naprijed, iz jedne je takve odlične akcije i pao pogodak. No bilo je i neorganizacije, velikog razmaka između linija, taktički još ima dosta posla, a ni fizički nisu momčadi spremne za duži period pa je dolazilo do promjena ritma – kaže nam Vahid Halilhodžić.

Hajduk ima Marokanca Benrahua, sad Dinamo, izgleda, dovodi Yacinea Titraouija, 20-godišnjeg centralnog veznog iz alžirskog kluba Paradou, možda i još kojeg mladog igrača iz tog kluba za koji Soudani kaže da jako dobro stvara mlade igrače.

– Vidio sam par puta Benrahua, bio je tada jako mlad i sigurno je napredovao. Dobar je s loptom ako mu se dopusti, puno mu je teže ako je pod pritiskom, ali ima preciznu loptu i dobar tajming. A zbog ovog Alžirca zvao me Igor Bišćan pa sam se malo raspitao, zvao sam neke ljude koji ga znaju, kažu da ima sve kvalitete da postane pravi. Neki moji bivši igrači rekli su mi dosta pozitivnih stvari o njemu. Taj klub ima dobru nogometnu akademiju, dobro rade, formiraju igrače i prodaju ih te od toga žive. Alžir, Maroko i Tunis imaju puno talentiranih igrača kojima treba malo nadogradnje i fizički ih treba podignuti – kaže Vaha koji je tako pomogao Bišćanu, svom bivšem igraču.

Soudani je bio odličan u Dinamu, kakvi su alžirski nogometaši po karakteru?

– Kao i svi ljudi u Hrvatskoj i BiH, ima svakakvih, različitih karaktera, kako dobrih tako i loših. No kad padnu u moje ruke, svi postanu dobri. Pa ni Soudani nije bio odmah pravi. Eto, i s njim sam se čuo, zvao je da pita kako sam. S tim igračima treba otvoreno porazgovarati i jasno im reći kako stoje stvari, što se od njih očekuje, što oni očekuju. Ja im bez imalo ulagivanja kažem što mislim i želim. I znate, ja si te razgovore koje vodim u četiri oka zapišem i, ako dođe do nekih problema, pokažem mu što je on rekao, što sam ja rekao i sve je jasno.

Yacine Titraoui je mladi igrači, koliko će mu trebati za prilagodbu?

– Hm, to uvijek ovisi o čovjeku, a ja ne mogu puno o tome reći kad ga ne znam osobno, kakav je intelektualno ili igrački. Oni su vrlo osjetljivi igrači, lako im zasmetaju neke riječi, povrijede ih i treba s njima pažljivo, pedagoški. To ne ide preko noći, ali važno je da ti igrač vjeruje, nekad treba prvo osvojiti srce igrača, prije nego mozak, doći mu do onoga što mu je u srcu i duši.

Japance moraš 'gasiti'

Radili ste i u Japanu, i s njima izborili SP, ali su vas smijenili kao i Marokanci. Dinamo dovodi japansko desno krilo, stiže Takuro Kaneko (25). Japanci slove kao disciplinirani karakterni igrači, no kakvi su taktički i tehnički?

– Japanci? Ti rade do kraja, nekad ga moraš "ugasiti" jer neće sam stati. To su baš prave sportske osobe, profesionalizam je za njih zakon, oni idu do kraja, to je drugi mentalitet. S novim igračima treba i malo strpljenja, svi smo mi nestrpljivi, od trenera, preko uprave, novinara do navijača, ali neke stvari ne idu tako brzo u nogometu. Tehnički i taktički Japanci su odlični, okretni, nisu igrači koji idu na snagu. Mali su i brzi, izuzetno eksplozivni na deset metara, dobri tehničari, okretni i jako zanimljivi kad se uigraju u momčadi u kojoj se brzo igra, dobro mijenjaju mjesta, najbolji su kad su okrenuti prema golu, ne grade loptu tijelom, oni sve to pokušavaju riješiti bez dodira, bez duela – govori Vaha.

Radili ste dvaput u Trabzonsporu, sada je tamo Bjelica, što može očekivati?

– To je stvarno veliki klub, pritisak je kao, primjerice, u Splitu ili Marseilleu, to je takvo okruženje, imaju navijače koji su ludi za nogometnom. Jedini su veliki klub iz provincije, imaju krasan stadion, uvjete, imaju i para, samo sve treba posložiti, imati prave igrače za uspjeh jer njih zanima samo prvo mjesto. Očekivao sam da će Oršić uspjeti u Engleskoj, vjerujem da u Trabzonu hoće, on je fini igrač sjajnih karakteristika koji može napraviti razliku i na visokoj europskoj razini – zaključio je Halilhodžić.

 

Komentara 2

VE
vecernji55
18:29 19.07.2023.

Vaha, vrati se u Dinamo, pa da do Božića budemo na +15.

BP
Besposlen pop
14:48 18.07.2023.

“Vaha odmara”, nepismenost na najjače! Žalosno ☹️👎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije