ATLETIKA

Hrvatska ima novu svjetsku prvakinju! Jana uzela zlato u žestokoj borbi s jakom protivnicom

Jana Koščak osvojila zlato
Foto: instagram
1/3
29.08.2024.
u 08:29

Nastupit ću na Hanžeku u skoku u dalj. To je miting u mojoj rodnoj zemlji i to nikako ne mogu propustit. Bit ću jako umorna, što od nastupa u  sedmoboju što od puta ali ću pronaći snagu – zaključila je Jana Koščak

Mlada varaždinska atletičarka Jana Koščak nova je svjetska juniorska prvakinja u sedmoboju. Naslov je osvojila u Limi. Po ovogodišnjim rezultatima bila je prvi favorit, ali do zlata je došla na prilično težak način. Naime, vodila je nakon svake discipline ali joj je opasno za vratom "puhala" Švicarka Lucia Aklin. Na kraju je Jana osvojila 5807 bodova, a švicarska višebojka 5755 bodova, dok je treća bila Čehinja Adela Tkačova s 5601 bodom.

- Iskreno, Švicarka me je potpuno iznenadila i nisam očekivala da uopće može doći do medalje. No, ona se nekako najbolje snašla u ovim vremenskim uvjetima. Mislim da je u pet od sedam disciplina nadmašila svoje osobne rekorde. Najviše me iznenadila u bacanju koplja gdje je bacila pet metara duže od svog rekorda. Drugog dana sedmoboja solidno sam odradila dalj, povećala prednost koju sam onda izgubila nakon šeste discipline, bacanja koplja. Uoči utrke na 800 metara, zadnje discipline sedmoboja, imala sam samo 40 bodova više. Iskreno, uhvatio me malo strah, ali sam složila taktiku - moram trčati odmah iza nje i napasti je u završnici utrke. Tako je i bilo, finiširala sam, osvojila sam četvrto mjesto u skupini dok je Švicarka bila šesta. Imala sam tri sekunde fore, za svaki slučaj. Naime, Aklin me nije smjela pobijediti za više od tri sekunde na 800 metara – rekla je Jana.

GALERIJA Donna Vekić na moru proslavila olimpijsku medalju, oduševljeni fanovi se našalili: 'Pazi da ti ne padne'

Jana Koščak osvojila zlato
1/20

Zlatna medalja je šlag  na kraju jedne turbulentne sezone?

 - Istina, imala sam dosta problema i ovo svjetsko juniorsko prvenstvo je zapravo jedini cilj koji sam ispunila. Imala sam svoje cilj na europskom seniorskom prvenstvu u Rimu ali ga nisam ostvarila Očekivala sam da ću ići na olimpijske igre u Pariz, ni to nisam uspjela. Imala sam dosta problema s bolesti, prvo na pripremama  na Tenerifima, a  onda na pripremama u Čileu, neposredno prije dolaska u Peru. Drago mi je da je sve dobro završilo. Medalja je u džepu i to zlatna – rekla je Jana.

Za nju još nije kraj sezone...

Nastupit ću na Hanžeku u skoku u dalj. To je miting u mojoj rodnoj zemlji i to nikako nisam mogla propustiti, Bit ću jako umorna, što od nastupa u  sedmoboju što od puta ali ću pronaći snagu – zaključila je Jana.

Jana je osvojila osmu zlatnu medalju za hrvatsku atletiku na svjetskim juniorskim prvenstvima. Pridružila se tako zlatnima – Ivani Brkljačić (dvaput svjetska juniorska prvakinja u bacanju kladiva), Blanki Vlašić (dvaput svjetska juniorska prvakinja u visu), Danijeli Grgić (zlatna na 400 metara), Martinu Markoviću (zlatnom u bacanju diska) i Edisu Elkaseviću (zlatnom u bacanju kugle).

 - Osvojila sam medalju za Hrvatsku na svjetskim juniorskim prvenstvima nakon deset godina i ponosna sam na to. Ali, vjerujem da će do kraja ovog natjecanja u Limi biti još pokoja medalja za Hrvatsku – dodala je Jana.

Hrvatska je trenutno, nakon prva dva natjecanja, na visokom petom mjestu na tablici osvajača medalja. Ukupno smo 25. na tablici medalja u povijesti svjetskih juniorskih prvenstava. S osam zlatni prestigli smo za sada Meksiko i Japan, a dostigli Bjelorusiju i Trinidad i Tobago. Dakle, Hrvatska ukupno na svjetskim juniorskim prvenstvima ima 14 osvojenih medalja. Po broju zlatnih medalja za sada smo uspješniji na europskim juniorskim prvenstvima. Imamo ih devet.

 - Za mene bi osobno još veći uspjeh bio kada bi barem troje ili četvrto s ovog juniorskog SP-a izborilo nastup na Igrama u Los Angelesu 2028. godine – rekao je izbornik Mladen Katalinić, uz opasku – znate li što je Martin Luther King na današnji dan rekao prije 50 godina? Rekao je - I have a dream. Tako ja sanjam da u Los Angelesu pokušamo nadmašiti tri atletske medalje iz Ria 2016. godine – zaključio je Katalinić.

VIDEO Sandra Perković nekoliko sati prije vjenčanja: 'Uživaj danas u svakom trenutku'

Komentara 6

Avatar Stradun
Stradun
11:38 29.08.2024.

A sad neka RH i atletski savez ulože u ovu nadarenu atletičarku novac i pruže joj uvjete za napredak.

LL
lijepa_li si
11:15 29.08.2024.

čestitke jani i varaždiiinu

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
08:51 29.08.2024.

Bravo Jana. Samo naprijed i dao Bog bez ozljeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije