BJEŽE OD RATA

Hrvatska opet pokazala veliko srce i udomila brojne Ukrajince, a očekuje ih se preko 20 tisuća...

Kaštel Lukšić: Mladi nogometaši iz Ukrajine došli su u dječji dom u Kaštelima
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
17.03.2022.
u 08:32

U Lijepu Našu stižu ili su već stigli ukrajinski boksači, hrvači, jedriličari, veslači, mačeovaoci, odbojkašice, skakači u vodu i sinkronizirane plivačice....

Naši stariji čitatelji sjetit će se u kakvim su nevoljama bili hrvatski sportaši početkom srbočetničke agresije, potpomognute takozvanom Jugoslavenskom narodnom armijom, početkom devedesetih. Možda u još većim teškoćama sada su ukrajinski sportaši, od kojih su se mnogi, naročito muški dio populacije, primili oružja.

No, nisu svi koji se bave sportom vojno sposobni, pa je među ona tri milijuna dosad izbjeglih Ukrajinaca i puno sportašica i sportaša. A za njih je Savez europskih olimpijskih odbora pripremio svojevrstan program prihvata u koji se uključila i Hrvatska.

Rat ih zatekao u Splitu

A prvi ukrajinski sportaši koji su sada u Hrvatskoj, njih 13, bili su jedriličari koje je invazija Rusije na Ukrajinu zatekla u Splitu na pripremama i natjecanju. Jedriličarski klub Split reagirao je promptno i ponudio ukrajinskim sportašima i njihovim trenerima da nastave koristiti njihov klub kao trenažnu bazu, ali i da se uključe u natjecanja.

Inicijator prihvata ukrajinskih sportaša u Hrvatskoj bio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, ujedno i član Izvršnog odbora Saveza europskih olimpijskih odbora. Tog posla primili su se već mnogi nacionalni sportski savezi iz članstva HOO-a čija je obveza ispuniti obrasce za svakog zbrinutog sportaša, trenera ili prateću osobu te ih dostaviti HOO-u koji onda posreduje u refundaciji novca iz Fonda solidarnosti Saveza europskih olimpijskih odbora.

U tom smislu, iz Hrvatskog saveza za skokove u vodu izvijestili su o prispijeću 28 članova ukrajinske reprezentacije među kojima je 16 skakača i skakačica a ostalo su stručne prateće osobe. Prema riječima Tina Bregovića, glavnog tajnika Hrvatskoga hrvačkog saveza, hrvači su udomili 40-ak osoba među kojima su sportaši i stručne osobe, ali i članovi obitelji.

14.03.2022., Porec - U dvorani Intersport odrzava se Europsko prvesntvu u boksu za seniore i seniorke do 22 godine. Borba od 63.5 do 67 kilograma. Yaros Mykhalushko (Ukrajina, plavi). Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

Među prvima su u Hrvatsku stigli i ukrajinski boksači i boksačice, s namjerom da nastupe na Europskom prvenstvu boksača do 22 godine u Poreču, ali i s mogućnošću da ostanu i dulje.

- Na EP je došlo ukupno 36 Ukrajinaca i Ukrajinki i sada se dogovaraju tko će ostati. Oni koji se odluče ostati bit će smješteni u Zagrebu i trenirat će u našem boksačkom centru, a koristi od toga mogao bi imati i hrvatski boks, naročito oni naši boksači i boksačice koji bi sparirali s ukrajinskima. Već su nam se javili klubovi iz Zadra i Međimurja da žele ugostiti Ukrajince - kazao nam je glavni tajnik HBS-a Marko Marović koji se i osobno uključio u tu plemenitu akciju.

A učinio je to tako da je svoja dva apartmana na Hvaru, u Jelsi, ponudio ukrajinskim obiteljima, pa je ondje dospjela i obitelj jednoga od trenera ukrajinske reprezentacije.

Kako nas je izvijestio Anto Baković, predsjednik Hrvatskoga odbojkaškog saveza, u Sisak bi ovih dana trebala stići jedna ženska ekipa.

- Spremni smo ih, doduše izvan konkurencije, uključiti u naš drugi rang natjecanja, u kojem trenutačno imamo neparan broj klubova, a pomoći ćemo im i u svakom drugom pogledu. Ideja nije da dobijemo neke igračice, jer one najbolje ukrajinske odbojkašice već će se snaći u jačim odbojkaškim zemljama, nego da oni sačuvaju svoj nukleus.

Dobrodošlicu sportskim kolegama iz Ukrajine iskazat će i veslači, što su nam najavili predsjednik i tajnik Hrvatskog veslačkog saveza, Branimir Bašić i Zdravko Gajšak:

- Ukrajinci trebaju smještaj za cijelu reprezentaciju, 28 veslača i 10 ljudi koji čine prateće osoblje. Trenutačno su na pripremama u Turskoj i Rumunjskoj, a k nama bi došli sredinom travnja i ostali bi u Hrvatskoj sve do 20. svibnja i Svjetskog kupa u Beogradu.

Nogometaši u Kaštelima

Među 6500 Ukrajinaca koliko ih je do jučer došlo u Hrvatsku je i 27 ukrajinskih dječaka i djevojčica iz Šahtarove akademije. Uz suglasnost roditelja, ta djeca izbjegla su pred ratnim strahotama, a smještena su u kaštelanskoj podružnici splitskog Dječjeg doma Maestral.

Nažalost, spomenuti su možda tek samo prethodnica sportašima koji će tek doći jer se očekuje da bi u Hrvatskoj zaklon od ratnog vihora trebalo naći najmanje 20.000 Ukrajinaca...

>> Pogledajte i video

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije