MALE PLAĆE U ŽENSKOM SPORTU

Hrvatska reprezentativka otkrila: Gubim od plaće kad odem na okupljanje

Karlovac: Zagrijavanje uoči početka utakmice Hrvatska - Wales
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
26.09.2024.
u 14:30

U reprezentaciji po okupljanju dobijemo 200 eura. Nešto skupim na putnim troškovima jer idem autom pa sam na kraju možda u plusu, najviše 100 eura", kaže Lojna

Hrvatski ženski timski sportovi oduvijek su bili u drugom planu. Najveći dokaz za tako nešto su rukometašice koje su na krilima Ćamile Mičijević prvi put u povijesti došle do brončane medalje na Europskom prvenstvu 2020. godine, a svejedno su prisiljene studirati ili raditi kako bi si mogle osigurati normalan život.

O tome se oglasila i hrvatska nogometna reprezentativka Izabela Lojna (32), junakinja čudesne pobjede 1-0 protiv Ukrajine u travanjskoj utakmici kvalifikacija za Euro 2025. igranoj u Zaprešiću:

"Iskreno, živimo od muške reprezentacije i njihovih rezultata. Sad imamo veću podršku saveza, počevši od opreme, hotela, boljih terena, uvjeta za rad. Imamo dulja okupljanja... Kad sam počela igrati za reprezentaciju, našli bismo se dva dana prije utakmice. Sad se okupimo pet, šest dana ranije, stignemo nešto i uigrati. Nadam se kroz koju godinu, ne mora biti moja generacija, ali za deset godina, nadam se da će cure imati vrhunske uvjete i, ako mi sad ne uspijemo, neka se one plasiraju na veliko natjecanje", rekla je Lojna za Hrvatski olimpijski odbor.

Lojna igra za ŽNK Osijek i uz to radi kao policajka, konkretno na državnoj granici Osječko-baranjske. Kako kaže, posao joj je u prvom planu jer gubi poveći dio plaće kad ode na okupljanje s reprezentacijom:

"Dosta igračica još i radi, ove što dolaze iz inozemstva također. Ono što dobivamo trenutačno nije dovoljno da se pokrije ono što se izgubi na poslu. Evo, ja moram uzeti neplaćeni dopust s posla da bih igrala za reprezentaciju i tu gubim i do 300 eura na plaći. U reprezentaciji po okupljanju dobijemo 200 eura. Nešto skupim na putnim troškovima jer idem autom pa sam na kraju možda u plusu, najviše 100 eura", kaže Lojna, a dodala je i kako kombinira posao i nogomet:

"Nije naporno, uspijem sve prilagoditi. Kad sam dnevna smjena, ne mogu doći na trening, a kad sam noćna, odradim trening prije posla. Šefovi su mi super, vole nogomet, puštaju me na utakmice. Kad su čuli da igram nogomet i da sam reprezentativka, bili su oduševljeni. Radim u pograničnoj policiji, na granici sa Srbijom, mi smo mali prijelaz, nema migranata. Puno većih problema imamo s područjem koje se zove Liberland i od koje žele napraviti 'državu u državi'".

Prekrasan gol iz slobodnog udarca protiv Ukrajine bio joj je 13. i zasad posljednji gol u reprezentativnoj karijeri u kojoj je skupila 83 nastupa (gol možete vidjeti OVDJE NA 0:50).

"Kad napravim pregled svoje karijere, malo mi je žao da se nisam okušala i vidjela na kojoj sam razini u odnosu na najbolje. Ne radi se o financijama, nego samo sam htjela vidjeti kako se igra u jačim ligama, poput engleske, njemačke, španjolske", dodala je. Uzori su joj Brazilci Marta i Ronaldinho. S Osijekom dominira u Prvoj HNL. Osijek trenutno ima 25 naslova hrvatskog prvaka, a Lojna kaže da ne namjerava stati to 30. naslova:

"Znam se šaliti s Upravom kluba da ću prestati kad osvojimo 30. naslov prvakinja i zaslužimo treću zvjezdicu na dresu. Sad smo na 25 titula, dakle još barem pet godina. To mi je izazov", dovršila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije