STIGAO POZIV

Hrvatski izbornik: Zvala nas je Rusija, ali to u ovom trenutku zaista nema smisla

Zagreb: Trening hrvatske rukometne reprezentacije uoči kvalifikacija za Olimpijske igre
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
14.03.2022.
u 11:21

Rukometna reprezentacija Hrvatske okuplja se danas u Zagrebu, odakle odlazi na šestodnevne pripreme u Varaždin. Izbornik Hrvoje Horvat uigravat će reprezentaciju za sljedeće kvalifikacijske utakmice protiv Finske za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2023. u Poljsku i Švedsku

Rukometaši Hrvatske danas se okupljaju u Zagrebu, odakle će otputovati u Varaždin, u kojem će odraditi šestodnevne pripreme. Naša reprezentacija neće odigrati u tom vremenu nijednu prijateljsku utakmicu premda je bilo nekih ponuda...

– Da, zvali su nas Češka, Poljska i Katar. I Rusija, koja nam je htjela uzvratiti za one prijateljske utakmice u Osijeku. Naravno da o tome sada nije imalo smisla ni razmišljati, a kamoli to prihvatiti. Kako nismo željeli nikamo putovati, jer bismo izgubili jako puno vremena, samo ćemo trenirati. Opet, kod nas isto tako nitko nije htio putovati. Meni odgovara da samo treniramo, jer uoči susreta s Finskom nećemo imati prilike za više od dva, tri treninga. Nadam se da ću konačno imati sve igrače svih pet, šest dana na okupu i da ovoga puta neće biti problema s koronavirusom kao na Europskom prvenstvu, kada nisam mogao napraviti nijedan trening s istim igračima – istaknuo je Hrvoje Horvat, izbornik Hrvatske.

Otpali Mamić i Martinović

Popis od 22 pozvana igrača smanjio se za dvojicu.

– Ivan Martinović ima problema s leđima, a Marko Mamić s ramenom. Još ne znam hoće li Marin Šipić biti spreman za pripreme jer je imao ozljedu, no više ćemo znati nakon što danas obavi pregled. Neću dodatno nikoga zvati, što znači da će u Varaždinu trenirati 19 ili 20 igrača, ovisno o Šipiću. Vjerujem da će se do večernjeg treninga svi okupiti jer dosta je igrača jučer još imalo obveza u svojim klubovima – naglasio je Horvat.

Na pripreme su pozvani – vratari: Marin Šego (Montpellier), Matej Mandić (PPD Zagreb), Dominik Kuzmanović (Nexe); desna krila: Ivan Čupić, Vlado Matanović, Filip Perić (svi PPD Zagreb); lijeva krila: David Mandić (PPD Zagreb), Marin Jelinić (Nexe); kružni napadači: Marin Šipić, Željko Musa (oba PPD Zagreb), Marino Marić (Melsungen), Veron Načinović (Montpellier); srednji vanjski: Domagoj Duvnjak (Kiel), Luka Cindrić (Barcelona); Igor Karačić (Kielce); lijevi vanjski: Halil Jaganjac (Nexe), Tin Lučin (Wisla); desni vanjski: Luka Šebetić (Motor), Mateo Maraš (Pelister) i Luka Lovre Klarica (PPD Zagreb).

Dok se Hrvatska bude pripremala u Varaždinu, širom Europe igrat će se pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

– Mi smo već saznali suparnika iz pretkvalifikacija. Naime, Ukrajina je odustala pa ćemo za plasman na Svjetsko prvenstvo igrati protiv Finske. Oni su se tek jednom uspjeli plasirati na jedno veliko natjecanje, ali to je bilo davnih dana. Igrali su na Svjetskom prvenstvu 1958. godine i osvojili 14. mjesto. Zanimljivo je da smo protiv Finske igrali u kvalifikacijama za prvo Europsko prvenstvo, koje se igralo u Portugalu 1994. godine. U Helsinkiju je bilo 31:26, a u Zagrebu 30:15 za nas – kaže Hrvoje Horvat.

Što znamo o današnjoj Finskoj?

– Najjače ime im je Ole Lindgren, izbornik, bivši sjajni reprezentativac Švedske koji je osvojio velik broj medalja. Imaju solidnu vanjsku liniju, solidne vratare. Igraju u obrani 6-0, brzo trče u polukontre i kontre. Igraju skandinavski rukomet, što nije neko veliko iznenađenje. Jasno, Finska nam je puno lakši suparnik od Ukrajine, koja ima klub u Ligi prvaka i čija je reprezentacija u posljednje vrijeme bila na dosta velikih natjecanja. Ne bježimo od uloge favorita, no sve to treba dokazati i na parketu – rekao je Hrvoje Horvat.

SP važan za Igre u Parizu

Od igrača koji su pozvani na pripreme u Varaždin na nedavnom Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj nisu bili tek Šego, Matanović, Perić, Duvnjak, Karačić i Klarica. Sigurno je da će velika pojačanja biti tri iskusna igrača – Šego, Duvnjak i Karačić.

– Na Svjetskom prvenstvu 2023. dijele se ulaznice za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Svjetski prvak izravno ide u Pariz, a na kvalifikacijske turnire ići će reprezentacije koje će biti od drugog do sedmog mjesta. Dakle, moramo na SP s najjačom mogućom postavom u ovom trenutku – istaknuo je Horvat.

Ove godine Hrvatska će igrati na Mediteranskim igrama u Alžiru, od 25. lipnja do 5. srpnja.

– Vjerujem da ćemo ići s jednom mlađom postavom, koja će biti dovoljno kvalitetna da osvoji medalju – zaključio je izbornik.

Komentara 1

ST
Starotopoljanin
10:29 15.03.2022.

ni u ludilu,ici teroristima,i podcjeniti Ukrajinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije