"NEMA VREMENA"

Hrvatski stručnjak podržava Dalićevu ideju: Ovo mu je jedina prilika da isproba nešto novo

Zagreb: Okupljanje igrača i stručnog stožera uoči odlaska u Dohu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
24.03.2022.
u 07:00

Izbornik je najavio sustav 3-5-2 za utakmice sa Slovenijom i Bugarskom, Branko Ivanković podržava tu odluku Zlatka Dalića kako bi za Svjetsko prvenstvo imao i druga rješenja

Hrvatska nogometna reprezentacija otputovala je u Dohu gdje će odigrati dvije prijateljske utakmice, sa Slovenijom i Bugarskom. Naš izbornik Zlatko Dalić za te je utakmice već nekoliko puta najavio da bi mogao promijeniti sustav igre, iz naših dosad uobičajenih 4-2-3-1 u 3-5-2. I dan prije puta potvrdio je tu namjeru pa ćemo tako na djelu vidjeti drukčije izdanje naše reprezentacije.

Pravo vrijeme za probu

– Danas je trend igrati s tri stopera, ali to uvijek ovisi o profilu igrača. Meni se ta Dalićeva ideja čini dobrom. Jer, nakon dvije godine ima pet-šest dana u kojima može raditi s momčadi, ima dvije utakmice koje nisu imperativ. I treba probati nekakva alternativna rješenja, za to kasnije više neće imati vremena. Slijedit će utakmice Lige nacija, a pred Svjetsko prvenstvo imat će samo sedam dana priprema i tu se više ništa ne može isprobavati – javio nam je Branko Ivanković iz Vijetnama, tamo njegov Oman igra kvalifikacije.

Soccer Football - World Cup - Asian Qualifiers - Group B - Saudi Arabia v Oman - King Abdullah Sport City Stadium, Jeddah, Saudi Arabia - January 27, 2022 Oman coach Branko Ivankovic with players after the match REUTERS/Ahmed Yosri Photo: Ahmed Yosri/REUTERS
Foto: Ahmed Yosri/REUTERS

Tu se onda prvo postavlja pitanje stopera, kako će se snaći u toj novoj ulozi.

– Ma nije to njima velika promjena niti će im biti problem. Gvardiol je izrastao u modernog igrača koji je sjajan i kao bek i kao stoper, u tom sustavu igra u Leipzigu, on je najpotentniji igrač. Ćaleta-Car je isto tako velika perspektiva naše reprezentacije, a i iskusniji Vida i Lovren igrali su tim sustavima tijekom karijere. Stoperima je čak i lakše ovako igrati jer su trojica. Treba im samo malo koordinacije, da se poslože u glavi, a sigurno će im u defenzivnom dijelu igre biti lakše – smatra izbornik Omana.

No morat će dobivati pomoć bekova koji moraju biti jako odgovorni.

– Naravno, ali to i nije sporno, zna se kamo se bekovi spuštaju i da moraju pomagati i zatvarati, a o odgovornosti ne treba ni govoriti. Ne samo bekova nego svakog igrača na terenu jer svi moraju igrati obranu, naravno, svaki s drukčijim zadacima.

No tko bi u tom sustavu trebali biti ti bekovi?

– Perišić je puno puta, i to dulje vrijeme to igrao u Interu, već kod Contea, ali on je puno pomagao u obrani i kad je igrao prednjeg u dosadašnjem 4-2-3-1 sustavu. Naravno da je tu i Sosa, ali izbornik treba vidjeti kako će sve to posložiti, ne može se nitko odreći Perišićevih kvaliteta. Dalić tu ima dosta kombinacija. Na desnoj strani je u tom sustavu puno igrao Juranović, to mogu igrati i Brekalo i Vrsaljko kojih sad nema, ali gledam za ubuduće.

Ono što ostaje upitno su dvije špice, nekakvih klasičnih centarfora baš i nemamo.

Petković je imao čudesnu šansu da postane naš prvi centarfor i imat će je još, on ima tu kvalitetu, samo se treba vratiti u pravu formu. Ali ni druge zemlje baš nemaju nekakve klasične špice, Francuzi imaju Benzemu, Englezi Kanea, Poljaci Lewandowskog, drugi ih baš i nemaju. Imaju napadače, ali ne klasičnog centarfora kao što smo mi imali Mandžukića.

14.11.2021., Split - Stadion Poljud, kvalifikacijska utakmica za odlazak na SP u Qataru izmedju reprezentacije Hrvatske i Rusije. +g19+, Ivan Perisic, Luka Modric. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Može se očekivati da jedan od tih napadača bude Kramarić. Njega se nerijetko kritizira u igri za reprezentaciju, a on i dalje zabija iako ni on nije klasični centarfor, kao ni Livaja i Oršić.

– Kramarić je odličan u 16 metara, zabija. Ma naš je veliki problem što svima samo brojimo mane, a mane imaju svi. Pa da igrač nema mana, vrijedio bi 300 milijuna eura. Kramarić je odličan. Livaja i Oršić nisu klasični napadači, Livaja se voli izvlačiti, voli lutati, ali on može igrati u paru s još jednim napadačem. Oršić je uglavnom bio krilni napadač iako je i on u zadnje vrijeme igrao drugu špicu.

Majer će biti veliki igrač

Imamo jednog klasičnog napadača, Ante Budimir u zadnje vrijeme u dobroj je formi.

– Nisam ga puno gledao, ali sigurno je da i njega treba vidjeti, ocijeniti kako će se uklopiti.

U vezi su sigurno Modrić i Kovačić, sad nema Brozovića, ali taj trojac je uglavnom “zacementiran”.

– Luki bi novi sustav trebao odgovarati, on ionako sad igra ofenzivnog veznog i to u raznim sustavima. Njemu to sigurno neće biti problem, njemu ništa neće biti problema, pa govorimo o igraču koji je među deset na svijetu svih vremena. Imamo tu i Majera, taj dečko će biti veliki igrač, pokazivao je to već u Dinamu, a sada je strašno dignuo razinu trke, igra defenzivu slično kao Modrić, a playmaker je kakvog je teško naći, uz to ulazi u završnicu, zabija, asistira. Imat će Dalić doista slatke brige – zaključio je Ivanković.

 

Komentara 1

SA
SI aka SI
10:09 24.03.2022.

Trebaju nam bodovi radi drugog pota na ždrijebu, treba nam da se isproba alternativni sustav, a protivnici su optimalni (ni prejaki, ni preslabi) da se tako nešto i napravi i buije dvije muhe jednim udarcem. Mi stopera za takvu igru imamo (Gvardiol, Lovren, Ćaleta, Vida, Šutalo), desno krilo ionako nemamo (Brekalo je lijevo, Vlašić i Kramarić to nisu), Perišić se jednako dobro snalazi na bočnom i na krilu, tako da će eventualno žrtva novog sustava biti Sosa. S druge strane profitiraju Pašalić, Oršić, Livaja koji su puno bliže prvoj momčadi, obzirom da se otvara mjesto za još jednog napadača

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije