POČINJE EUFORIJA

Igor Cvitanović za kamere Večernjeg otkriva Rakitićevu ulogu u reprezentaciji

Cvitanović
Foto: Večernji list
1/6
10.06.2016.
u 09:49

– Iako je naša skupina teža od svih na Euru, imamo kvalitetu i znanje i proći ćemo skupinu – rekao je Cvitanović.

Našli smo se u Maksimiru, mjestu na kojem je Igor Cvitanović trpao golove kao na traci od prvog dana kako je došao iz Osijeka te postao najbolji strijelac Dinama. Mjestu na kojem je Cvitanović počeo graditi svoju trenersku karijeru, radio je u svim kategorijama, a onda stigao u prvu momčad kao pomoćnik Zoranu Mamiću. No nakon 2,5 godine sa Zokijem došlo je do razvoda.

– Ranije smo se dogovorili da odlazim jer ne bi bilo ni korektno da uđem u proces rada kad već planiram raditi samostalno. Lijepih devet trenerskih godina u Dinamu je iza mene, ali želim samostalno raditi, upravljati procesima treninga, odlučivati o momčadi – kazao je Cvitanović.

No problem je u Hrvatskoj što nekakvog izbora i nema.

– Prioritet mi je odlazak u inozemstvo, a u ovom prijelaznom periodu sigurno ću nešto prihvatiti u Hrvatskoj. Razgovora ima i ne biram, prva ili druga liga, želim ostati u kontinuitetu.

Kakav ste Dinamo ostavili?

– Dinamo je u jako dobrom stanju, odličnom položaju u borbi za nove trofeje i u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

No fokus još nije na Dinamu, sad je reprezentacija u prvom planu, vatreni su u Francuskoj i svi čekamo pravi rezultat.

– Oko reprezentacije je uvijek tako, uvijek se puno očekuje, mi smo svi neskromni i želimo najviše, ali realnost je – imamo izuzetno jaku skupinu, nikad jaču. Istina da imamo igrače koji zaslužuju više od samog prolaska skupine.

Izbornik baš i nije imao vremena za uigravanje, samo na nekoliko treninga svi su bili na okupu.

– Tako je svim reprezentacijama, svi imaju taj problem, pogotovu ove bolje reprezentacije kojima su igrači, kao i našoj, iscijeđeni. Mislim da tu na kraju svi krećemo s iste razine. A vidjet ćemo kako će biti – kvaliteta igrača je jedno, a kvaliteta momčadi nešto drugo, kompozicija također, vidjet ćemo kako će jedni drugima pomagati, tko će više povući...

Malo nervoze uvijek ima

Najviše se očekuje od Modrića i Rakitića, ali oni ipak imaju malo drukčije uloge u Real Madridu i Barceloni, rade fenomenalan posao za udarne napadačke trojce, a ovdje bi oni trebali biti glavni.

– Ne bih ja na to tako gledao, pa imamo i mi odličan napadački trojac iz Intera, Juventusa i Dinama, pa Pjaca je jedan od najboljih mladih napadača u Europi. Na svakoj poziciji imamo kvalitetne igrače iako je normalno da se od igrača kao što su Luka i Rakitić najviše očekuje.

Plan je da Rakitić bude više naprijed, kao u Sevilli.

– Da, u Barci je desni vezni i striktno se drži pozicije, bez iskakanja. Ovdje će imati više slobode, bit će bliži zoni udarca i zadnjeg pasa i možda će mu to više odgovarati.

Bili ste reprezentativac, odigrali ste i puno velikih utakmica u Dinamu, kad počinje nervoza?

– Ma nervoza je stalno. Možda je nije bilo za San Marino, ali to je ipak druga priča, koja je dobro došla zbog samopouzdanja, zbog naporne sezone koju su dečki imali. Ali čim znaš da ideš na veliko natjecanje nervoza je tu, a kako se utakmica bliži, ona raste. Nadam se da će prerasti u pozitivnu tremu i naboj.

Bili ste na Euru 1996., ali niste igrali.

– Žao mi je što nisam dobio ni minutu prilike, čini mi se da sam bio jedini igrač koji je bio tamo, a nije zaigrao.

Dvije godine kasnije ostali ste bez bronce, Ćiro Blažević s priprema vas je poslao kući. Sada je Čačić eliminirao Lovrena.

– Sve su to specifične situacije, svoju sam priču puno puta ispričao, ali čemu povratak na greške i pitanje tko ih je napravio, ja kao igrač ili Ćiro kao trener.

Mi smo među pet-šest

Kao trener, biste li postupili kao Ćiro tada?

– U kratkoj trenerskoj karijeri imao sam slične situacije. Znate, najlakše je igrača otpisati. Mi treneri zaboravljamo da smo bili igrači, a igrači su skloni nekakvim ispadima, znaju reagirati bez razmišljanja. Trener mora igrača razumjeti, u određenim trenucima ga i opravdati. Iako, postoje granice, ne možeš ni beskrajno tolerirati.

Tko će biti europski prvak?

– Puno je kandidata koji imaju pravo gledati na prvo mjesto, Španjolska, Italija, pa Nijemci su svjetski prvaci iako ih ne bih stavio u prvi krug favorita, ali Englezi rastu, Francuzi imaju pravu momčad i domaćini su, Belgija ima fenomenalnu ekipu, a nas bih stavio među pet-šest reprezentacija koje će daleko dogurati.

To znači da ćemo proći spomenutu tešku skupinu?

– Bez daljnjega, iako je naša skupina teža od svih na Euru, imamo kvalitetu i znanje i proći ćemo skupinu – zaključio je Igor Cvitanović.

>> Čačić je odlučio: Evo koji će sastav igrati protiv Turske!

>> Luka Modrić otkrio koje mu dvije stvari u karijeri još nedostaju

>> Ivica Olić: Ni Luka ni Raketa! Perišić će biti ključni igrač

>> Perišić: Turke se neće ništa pitati budemo li pravi na terenu

Komentara 7

Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:05 10.06.2016.

Ponovimo onaj uspjeh za vrijeme Ćire...ne treba više...Sretno dečkima.

MA
mariopermp1981
10:57 10.06.2016.

Sretno Hrvatska i nadamo se pobjedi protiv Turaka.

IV
ivi012
13:48 10.06.2016.

Za 3 sata mi krece avion za Pariz. Ulaznica u dzepu! Jedva cekam pocetak utakmice!!! Idemo do kraja :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije