TOPNICI U PADU

Izgubi li naslov prvaka, Arsenal će srušiti nevjerojatan rekord iz 1996. godine

Manchester City v Arsenal - Premier League - Etihad Stadium
Andrew Yates
04.05.2023.
u 11:00

Arsenal je na vrhu ljestvice proveo 248 dana, ali Manchester City (16 dana) ima dvije utakmice manje i favorit je za naslov Premiershipa. Posebice nakon preuzimanja prvog mjesta na ljestvici.

Na kraju ove sezone mogao bi biti srušen još jedan rekord u povijesti engleskog nogometa. Arsenal bi, naime, mogao postati momčad s najdužim vremenom provedenim na prvoj poziciji, a da nije osvojila naslov prvaka. Arsenal je na vrhu ljestvice proveo 248 dana, ali Manchester City (16 dana) ima dvije utakmice manje i favorit je za naslov Premiershipa. Posebice nakon preuzimanja prvog mjesta na ljestvici. 

Trenutačni nositelj ovog neslavnog rekorda je Newcastle  koji je, u sezoni 1995.-1996., pod vodstvom Kevina Keegana, na vrhu proveo 212 dana  prije nego ih je prestigao Manchester United. Newcastle je pobijedio Coventry 3:0 na otvaranju sezone i zasjeo na vrh ljestvice.

Osim dva dana u kolovozu, Newcastle je bio na vrhu sve dok Eric Cantona nije postigao izjednačujući pogodak u sudačkoj nadoknadi kod QPR-a 16. ožujka 1996. godine. Manje od dva mjeseca ranije, Newcastle je imao 12 bodova prednosti.
Keeganova momčad vratila se na vrh dva dana kasnije, pobijedivši West Ham 3:0. To ih je ostavilo na vrhu zahvaljujući boljoj razlici pogodaka od Manchester Uniteda - ali samo još pet dana. 

Momčad Sir Alexa Fergusona ponovno je to učinila 2002.-2003. godine, ugasivši Arsenalove nade da će zadržati naslov po prvi put od tridesetih godina prošlog stoljeća. Arsenal je, po mnogima, u to doba igrao najbolji nogomet u povijesti Premiershipa. Vodio je na ljestvici veći dio sezone, uključujući neprekinuto razdoblje od sredine studenog do sredine travnja. Ali stvari su se zakomplicirale jer je  Ruud van Nistelrooy zabio 13 pogodaka u posljednjih osam utakmica, a United je osvojio naslov s pet bodova prednosti. Arsenal je te sezone bio na vrhu 189 dana.

Arsenal i Manchester United zamijenili su uloge 1997.-1998. godine. Mlada momčad Uniteda vodila je na ljestvici veći dio sezone, uključujući neprekinuto razdoblje od kraja listopada do sredine travnja. Ali kada je postalo teško, očajnički im je nedostajao Roy Keane, koji je bio izvan momčadi nakon što se ozlijedio.

Većina navijača mislila je da je United početkom ožujka završio priču o borbi za naslovom, jedna kladionica čak je isplatila dobitke onima koji su uložili na trijumf Crvenih vragova. Ali Arsenal je imao nekoliko važnih aduta. Njihova  pobjeda 1:0 na Old Traffordu sredinom ožujka, značila je da je naslov bio u njihovim rukama. Arsenal je nastavio pobjeđivati ​​i konačno je stigao na vrh. 
United je bio na vrhu 175 dana uzastopno i 187 u cijeloj sezoni. Arsenalov nevjerojatan niz od 10 uzastopnih pobjeda kulminirao je proslavom naslova protiv Evertona.

Desetljeće kasnije, Arsenalova momčad bila je na vrhu tijekom većeg dijela jeseni i zime, ukupno 156 dana, ali United inspiriran Cristianom Ronaldom bio je taj koji je osvojio naslov. Arsenal je izgubio vodstvo 15. ožujka kada je remizirao 1:1 kod kuće protiv Middlesbrougha. Bio je to njihov četvrti uzastopni remi.

Liverpool je prije četiri sezone vodio na ljestvici 141 dan. Na kraju su ih naslova koštala četiri remija u šest utakmica. Liverpool je pobijedio u zadnjih devet utakmica, dok je City, u nevjerojatnom nizu od 14 pobjeda, trijumfirao bodom prednosti.

Komentara 1

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
13:17 04.05.2023.

Trenutne šanse Arsenala da osvoje naslov su manje nego su bile Hajdukove zadnjih 15 g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije