VELIKI OKRŠAJ

Jakirović je 'noćna mora' za Hajduk, ali bijeli su mu jednom 'uručili' otkaz

Hajduk i Dinamo sastali se u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/5
12.09.2024.
u 08:00

Vrlo je znakovita i činjenica da je Jakirović od svojeg povratka u HNL dvaput pobjedama prouzročio otkaz nekom treneru, a u oba navrata taj trener je bio – Karoglan

Strateg Dinama Sergej Jakirović će u petak na Maksimiru 16. put u svojoj trenerskoj karijeri voditi svoju momčad u natjecateljskoj utakmici protiv Hajduka. Pregled njegovih dosadašnjih 15 okršaja protiv splitske momčadi u sebi nosi nekoliko zanimljivih statističkih i kontekstualnih crtica.

Gol-razlika 15:15

Kompletan učinak Jakirovića protiv Hajduka je pozitivan. U tih 15 susreta momčadi koje je vodio 47-godišnjak upisale su osam pobjeda, tri remija i četiri poraza. Unatoč dvostruko većem broju pobjeda u odnosu na poraze, Jakirović kao trener ima izjednačenu gol-razliku protiv bijelih – 15:15, dakle prosječno 1:1 po utakmici.

Na tu gol-razliku je uvelike utjecao 6:0 poraz koji je kao trener Gorice doživio 22. veljače 2020. godine na Poljudu. Jedan je to od najbolnijih, ako ne i najbolniji poraz u njegovoj trenerskoj karijeri budući da mu je dva dana nakon te utakmice Gorica uručila otkaz. Iako je Jakirović poslije Gorice vodio još tri različita kluba (Zrinjski, Rijeka i Dinamo), to mu je zapravo bio najrecentniji otkaz u karijeri, budući da je kasnije mijenjao angažmane svojevoljnim odlascima ka većim izazovima. Nije teško prisjetiti se da je Jakiroviću daj otkaz iznimno teško pao nakon 616 dana u Gorici koju je kao trener učinio stabilnim prvoligašem Hrvatske.

GALERIJA Pogledajte kako je Dinamo slavio pobjedu! Pjesma Bad Blue Boysa orila se Bakuom

Hajduk i Dinamo sastali se u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa
1/45

Bez obzira na taj poraz, Jakirović je na klupi Gorice bio prilično uspješan protiv Hajduka, posebice kad se u obzir uzme činjenica da je momčad Velike Gorice u sve te oglede protiv Hajduka ulazila kao autsajder. U osam utakmica ostvario je četiri pobjede te po dva remija i poraza. Te pobjede su duboko urezane u sjećanje među kibicima Gorice, dominantno 2:0 slavlje na Poljudu i 3:0 slavlje u Gorici, ali i dvije 2:1 pobjede u Kupu i prvenstvu u razmaku od samo tri dana. Zanimljivo, u periodu kad je Jakirović bio trener Gorice Hajduk je od svih tadašnjih HNL momčadi najmanje bodova osvojio upravo protiv velikogoričkog kluba. Sjećamo se da je u hrvatskom javnom prostoru tada Gorica bila proglašena kao Hajdukova "crna mačka", a nisu to govorili samo mediji već i navijači bijelih.

Nakon Gorice za Jakirovića je uslijedila vrlo uspješna epizoda u Zrinjskom iz Mostara, a HNL-u se vratio krajem 2022. kad je preuzeo klupu tada praktički potonule Rijeke. Već u njegovoj trećoj utakmici na klupi momčadi s Kvarnera Jakir se osvetio za poraz koji mu je nanio bolni otkaz, autoritativno slavivši 2:1 usred Poljuda. Do kraja svojeg relativno kratkog mandata na Rujevici upisao je još po jednu domaću pobjedu (2:0) te jedan gostujući poraz (1:0), pa je tako i s Rijekom završio na pozitivnom učinku protiv Hajduka. Uz upisane dvije pobjede i jedan poraz, ubilježio je gol-razliku 4:2.

Od jeseni prošle godine, otkako je Jakirović na klupi Dinama, plavi su četiri puta igrali protiv Hajduka. Prvi dvoboj završio je neslavno po Sergeja, 1:0 pobjedom Hajduka na Poljudu, no nakon toga u iduća tri dvoboja s Hajdukom Dinamo nije primio nijedan pogodak. Prvo je u prosincu prošle godine na Maksimiru završilo 0:0, a potom je uslijedio i dvostruki proljetni trijumf na Poljudu. Baš kao što je to napravio u jednom navratu i s Goricom, Jakirović je s Dinamom razmaku od tri dana dvaput slavio protiv Hajduka, ovaj put rezultatom 1:0 u oba navrata. Tim pobjedama Jakirovićev Dinamo je praktički izbacio Hajduk iz utrke za trofej u dva natjecanja. Ne samo da su Splićane plavi izbacili iz Kupa u direktnom ogledu nego su ih praktički isključili iz utrke za naslov prvaka u prvenstvu. Nakon toga je uslijedio apsolutni raspad u Hajduku kad su otpušteni trener Mislav Karoglan, sportski direktor Mindaugas Nikoličius te predsjednik Lukša Jakobušić. U konačnici je sadašnji trener Dinama i s plavima imao uspješan omjer protiv Hajduka, dvije pobjede te po jedan remi i poraz, uz gol-razliku 2:1.

Dvaput 'smijenio' Karoglana

Vrlo je znakovita i činjenica da je Jakirović od svojeg povratka u HNL dvaput pobjedama prouzročio otkaz nekom treneru, a u oba navrata taj trener je bio – Karoglan. Naime, prvo je s Rijekom na početku sezone 2023./2024. svladao Istru 1961 s visokih 6:0, nakon čega je vodstvo kluba dalo otkaz Karoglanu. Time je Karoglan ponovno postao aktualna opcija za Hajduk kad su se bijeli riješili Ivana Leke. Da je Karoglan u tom trenutku imao angažman u Istri, znatno je manja vjerojatnost da bi ga Hajduk uopće i angažirao nakon Lekina otkaza. Dakle, Jakirović je pobjedama svojih momčadi na svojevrstan način "stavio" Karoglana u Hajduk, a zatim mu i "uručio" otkaz.

Dakle, nije uopće pretjerano reći da je Jakirović Hajdukova noćna mora, budući da protiv njih ima pozitivan omjer u svakom klubu u kojem je radio, bez obzira na to koliko taj klub bio jak. Vidjet ćemo hoće li se to nastaviti i u derbiju u koji Dinamo ulazi kao veliki favorit.

VIDEO Hajduk već priznao potpuni poraz? Kalinić: 'S Dinamom se nemamo što uspoređivati. Kvalitetniji su'

Komentara 2

OL
Oldmarinero
21:45 12.09.2024.

Hajduk je već jednom uučinio da ova prevara od trenera ostane bez posla, moglo bi mu se dogoditi opet.

EJ
ejStef
10:00 12.09.2024.

Toliko se pumpa atmosfera, toliko se podcjenjuje Hajduk, a realno, ako Dinamo odigra kao u Rijeci, izgubit će usred Zagreba. Na Jakiroviću je sad tu pritisak, da li će uspjeti složiti i motivirati ekipu, a da sačuva glavne igrače za Njemačku. čisto da tamo ne doživi katastrofu... Jakirović je do sada složio jednu zrelu i dobro vođenu utakmicu u Bakuu, nakon što je imao više sreće nego pameti u Zagrebu protiv istog protivnika. No onda je odmah kasnije loše postavio ekipu u Rijeci i malo je nedostajalo da Dinamo izgubi... Tako da se navijači s pravom pitaju kako će na Hajduk, kako će Dinamo izgledati, itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije