Jasmin Repeša:

'Perasa bih zadržao kao izbornika, 
no pitanje je želi li on to'

Jasmin Repeša
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
16.10.2015.
u 16:30

Kad dođu u Milano, neki igrači brzo zaborave da su došli kao košarkaši, a ne kao modeli.

Pred Jasminom Repešom je 16. Euroliga u trenerskoj karijeri, a pred njim su najbolje trenerske godine, jer su mu tek 54. Ovu sezonu otvorit će u svom sedmom euroligašu, u bogatom Armaniju iz Milana, s momčadi koja je doživjela najveću rekonstrukciju, sa čak 11 novih košarkaša.

Trening je bolji od turneje

– Milano je zahtjevna sredina, klub koji ima trofejnu tradiciju, s više od 35 osvojenih trofeja. Dolaskom Giorgia Armanija, svjetski slavnog modnog kreatora, ljestvica je podignuta vrlo visoko. Nažalost, lani se malo lutalo jer Milano je grad koji pruža velike mogućnosti, grad s najmlađom populacijom na svijetu. U njemu živi jako puno mladih ljudi koji traže svoj prostor i mnogi igrači već nakon mjesec dana zaborave da su došli kao igrači, a ne kao modeli. Bilo je i dolazaka iz diskoteke na trening i zato se išlo u rekonstrukciju sastava, i to tako da se polazilo od osobnosti, a ne samo od košarkaškog talenta – objašnjava Repeša razlog za tako brojne promjene u momčadi.

Sudbina je htjela da se njegov Armani nađe u skupini s njegovim dojučerašnjim klubom Cedevitom.

– Naša skupina s Olympiakosom, Efesom, Laboralom, Limogesom i Cedevitom je vrlo teška, a mi zaostajemo dva tjedna u odnosu na ostale jer smo morali na turneju u Ameriku, a potom smo igrali i s Celticsima. A bilo bi puno bolje da smo se tih desetak dana zaključali u dvoranu i trenirali. Cedevita ima dobar sastav jer je dovela tri pojačanja euroligaške razine, a ima i ambicioznog trenera koji je napokon dobio priliku kakvu zaslužuje. Veljko Mršić je bio svojevrsna žrtva nestrpljivosti klubova u kojima je dosad radio, a za njegove neuspjehe bilo je puno objektivnih razloga. Recimo, u Spitu je radio kada nitko od igrača nije bio plaćen, a u Vareseu nije imao licenciju prvog trenera pa se nije smio ustajati s klupe.

Branitelj naslova europskog prvaka Real zadržao je čak osmoricu igrača iz prošle sezone. Kolika je to prednost?

– Kontinuitet igrača i struke uvijek je velika prednost, posebice u vrijeme kada je sve manje strpljenja da se dugoročno grade momčadi, ali i sve je manje polivalentnih igrača, a sve više specijalaca. Danas tko pogodi u "kemiji" momčadi ima ogromnu prednost, a tko mora mijenjati igrače taj je nadrljao. Posebice ako pogriješite na osjetljivoj poziciji kao što je razigravačka.

Ždrijeb se s Repešom utoliko poigrao i da ga je u prvom kolu Eurolige namjerio na njegova nasljednika u reprezentaciji Velimira Perasovića. Hoće li to među njima potaknuti dodatno suparništvo?

– Jedino suparništvo bit će borba za bodove, a poveznica nam je da smo iz Hrvatske ispraćeni na sličan način. Drago mi je da ću vidjeti Perasa čija je momčad trenutačno u boljem stanju od moje, no naša je obveza pobijediti pred domaćom publikom.

Bi li Repeša, da je na mjestu Stručnog savjeta, pokušao zadržati Perasovića kao izbornika?

– Svakako, no veliko je pitanje želi li on to sada. Znam da je imao veliku želju da bude izbornik, a nije tražio ništa, i to iznimno cijenim.

Iskustva i pameti imaju

Kako mu se sviđa sastav novog Stručnog savjeta, sa tri legende u sedlu – Rađom, Kukočem i Vrankovićem?

– Iskustva i pameti imaju i najbitnije je da se istraje, da se stane iza toga, da se ne luta iz godine u godinu. Nadam se da se oni neće susresti s negativnom energijom koja je kod nas vrlo česta i izaziva konfuziju i nezadovoljstvo.

HKS u tome mora biti transparentan i reći ima li novca za profesionalnog izbornika ili nema. Bilo bi dobro angažirati profesionalca, no najgora bi opcija bila da se s njim potpiše ugovor, a da ga se ne može platiti. Ako je onih 10.000 kuna od HOO-a jedini novac koji HKS može osigurati, to treba javno reći, no pitanje je onda koji će trener na to pristati. Ne možete reći da hoćete Phila Jacksona, a imate 10.000 kuna.

>>Mršić: Nismo znali odgovoriti na agresivnost i snagu Grka

Komentara 2

Avatar x-y
x-y
17:13 16.10.2015.

prvi put da dijelim isto misljenje sa doticnim...

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
17:01 16.10.2015.

Na koju foru je Repesa jos u hrvatskoj kosarci ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije