Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći od najvećih

Jordan: Kukoč me ispravio da nije iz Jugoslavije nego Hrvatske i tu pogrešku nisam ponovio

Zvonimir Barišin/Pixsell
20.09.2023.
u 09:38

Iz dokumentarnog filma Sabahudina Topalbećirevića izvukli smo sve što je legendarni Michael Jordan kazao o svom hrvatskom suigraču a ne sjećamo se da je "Air" nekoga u medijskom prostoru toliko nahvalio

Nakon, organizacijski teško dostižne, spektakularne sarajevske uslijedila je i emotivna splitska premijera dokumentarnog filma "Čarobna sedmica" o Toniju Kukoču. Prva je održana u velikoj kongresnoj dvorani sarajevskog hotela Hills a druga na Gripama, u dvorani u kojoj je ljevoruki genijalac stasao u jednog od najboljih košarkaša svijeta svog vremena.

Oni koji su nazočili barem jednoj od premijera, a poglavito oni koji su gledali obje, reći će da film ekskluzivnim čine citati Michaela Jordana do kojeg je autor Sabahudin Topalbećirević došao zahvaljujući glavnom junaku ove priče. I zato smo iz odlučili iz filma ekstrahirati sve što je najveći od najvećih košarkaša svih vremena kazao o splitskom "Pink Pantheru".

A prvo što je u filmu Jordan rekao bilo je na temu nastupa Dream Teama na Olimpijskim igrama u Barceloni gdje će dvaput igrati s Hrvatskom, najprije u skupini a potom i u olimpijskom finalu.

- Naša misija bila je pokazati koliko je američka košarka jaka.

Još je nešto Jordan, u partnerstvu sa Scottiejem Pippenom, nastojao pokazati:

- Kad bih se ja umorio, Pippen bi mu nastavio otežavati prijem lopte. Htjeli smo pokazati Toniju da ako želi biti naš suigrač mora se iskazati protiv nas dvojice.

A Kukiju to u prvoj utakmici baš i nije uspjelo (4 koša uz šut 2-11, 7 izgubljenih lopti), jer su ga MJ i Pippen proganjali kao vrag grešnu dušu, ali u finalu jest (16 koševa, 9 asista).

- Prije Barcelone, naš glavni menadžer Jerry Krause je jako puno pričao o igraču kojeg nismo ni vidjeli kako igra. Nakon prve utakmice bili smo malo skeptični ali nakon druge smo shvatili da Toni ima potencijala.

U startu je Kukoč imao peh da se Jordan odlučio umiroviti baš uoči njegove prve NBA sezone.

- Ja sam se povukao 1993. i premda s Kukočem nisam proveo vrijeme on se pojavio na mojoj presici i doslovno plakao. Tada je zaslužio moje poštovanje i kada sam se vratio jedva sam čekao da zaigram s njim.

A kad je Jordan počeo Kukoča uvažavati kao suigrača onda mu je uslišio i sljedeću želju.

- Kad sam jednom spomenuo da smo igrali protiv Jugoslavije, Toni me brzo ispravio i ja više nikad nisam rekao Jugoslavija, od tada sam govorio Hrvatska. Tu pogrešku više nisam ponovio.

Poštivao je Jordan i sljedeći Kukočev stav.

- Kad su mu rekli da se ne fokusira na napad nego na obranu, Toni je rekao ja sam ovamo došao igrati košarku, niste me draftirali radi obrane no na koncu je postao prilično solidan obrambeni igrač.

Kroz tri godine zajedničkog igranja, i tri zajednički osvojena naslova NBA prvaka, Jordan se s Kukočem zbližio više nego s nekim drugim suigračima. A ta se relacija produžila do današnjih dana kada je Kuki rado viđen gost na Jordanovu imanju, s golf terenom, na Floridi.

- Od svih suigrača, najviše sam vremena proveo s Tonijem. Toni je dobar u golfu, kad igramo on provocira, no uživam igrati s njim i čak smo i jedan turnir osvojili zajedno. Družimo se i nakon karijere, Toni dolazi na moje rođendane, razvili smo prijateljstvo.

Nije samo Kukoč uočio od Jordana nego je bilo i obratno.

- Ja sam imao gladijatorski mentalitet a Toni mi je pokazao da prema suigračima moram imati više empatije i to mi je pomoglo da rastem kao osoba i zato uvijek osjećam toplinu kad ga sretnem.

Iz perspektive tih relacija, Michael nije mogao reći "ne" svom hrvatskom prijatelju kada ga je ovaj zamolio da mu bude prezenter u prigodi uvrštenja u Košarkašku kuću slavnih.

- Toni me nikad nije pitao tako nešto a meni njemu nije bilo teško reći "da". Znao sam da bi mu to puno značilo.

A značilo mu je itekako jer kad vam je prezenter najveći košarkaši svih vremena, koji se povukao iz javnosti, onda od toga nema većeg priznanja.

- Toni je moj brat i prijatelj i ja bih sve učinio za njega - kazao je Jordan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije