NOGOMETAŠ GODINE

Još žalim za Živkovićem

21.12.2001.
u 00:00

DENIJAL PIRIĆ, BIVŠI NOGOMETAŠ DINAMA I SARAJEVA KOJI JE S "PLAVIMA" OSVOJIO KUP VELESAJAMSKIH GRADOVA * Tudor najstandardniji hrvatski reprezentativac u nekom inozemnom klubu, Rapaić nogometni znalac, Olić najuspješniji predstavnik novog vala

- Da budem iskren, tek u posljednji tren "prelomio" sam dvojbe u izboru najboljeg nogometaša, i to između Igora Tudora i Zorana Živkovića. Konačnu prednost donijela je utakmica između Juventusa i Bayera, Igorov pogodak i spoznaja da je praktički najstandardniji hrvatski reprezentativac u nekom inozemnom klubu, i to u Juventusu. Objektivno, sve to obilato vuče u Tudorovu korist - rekao je Denijal Pirić i dodao: - Možda će te dvojbe između Živkovića i Tudora nekome biti i čudne, no kao trener uvijek sam imao određene slabosti prema svestranim igračima kao što je Zoran Živković. Ispunjava sve zahtjeve modernog nogometa, igra standardno dobro, podjednako je uspješan na više pozicija, na boku, kao stoper, u veznom redu... I uza sve to, opasan je za suparnička vrata. Ne mogu oprostiti Ćiri Blaževiću što nam ga je ukrao. Nekoliko puta pokušao sam ga usmjeriti prema reprezentaciji BiH, no njegov izbor bili su "kockasti". I mislim da nije pogriješio, premda se ne mogu oteti dojmu da bi reprezentacija BiH sa Živkovićem, uz Barbareza, Baljića, Bolića, Salihamidžića, Mujčina, Hibića i ostale, napravila u proteklim kvalifikacijama znatno bolji posao.

- Dario Šimić je na visokome, trećemu mjestu?

- Sasvim opravdano. Iako relativno mlad, već je među najstandardnijim reprezentativcima. Mislim da tek treba potvrditi svoje visoke kvalitete.

- Slijedi Bokšić i dvojac "Čileanaca"?

- Nisu se baš naigrali u klubovima, ali Jozić ih još treba, čak su mu neophodni. Uostalom, Alen Bokšić praktički jedini od hrvatskih nogometaša igra u engleskoj Premijernoj ligi, ostali su manje-više u gledalištu. Igra standardno i trese mreže u dresu Middlesbrougha. No, i bez toga s onim "zlatnim" golom u susretu s Belgijom koji je "kockaste" odveo na SP, zaslužio je visoko mjesto na listi. O Žutom i Jarniju ne treba trošiti riječi.

Očito, Pirić voli nogometaše kao što je Miki Rapaić.

- Pravi nogometni znalac. Možda je zbog nekih subjektivnih i ponešto objektivnih razloga trebao više igrati u reprezentaciji, no ovo je bila njegova sezona sazrijevanja i potvrđivanja.

Zapažen je učinak i nadarenog Hajdukova vratara Stipe Pletikose, i u Hajduku, i u reprezentaciji. Nagovještaj da bi na vratima slavnog Manchestera mogao zamijeniti Fabiana Bartheza sam za sebe dovoljno govori.

- Dojmila su vas se i braća Kovač te Ivica Olić.

- Robert i Niko Kovač nedavno su dohvatili nogometni krov svijeta osvojivši sa svojim Bayernom Interkontinentalni kup nakon pobjede nad slavnim Boca Juniorsom. Napokon, Ivica Olić je najuspješniji predstavnik novog vala hrvatskog nogometa. Momak je "eksplodirao" ove jeseni, vodeći je strijelac Prve hrvatske lige, menadžeri se već otimaju za njega...

Z. Božić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije