Dinamo prvak

Plavi vratili naslov u vitrine, ali posao još nije gotov!

Dinamo
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/7
14.05.2018.
u 08:03

Danas modre očekuje proslava naslova protiv Rudeša (18 sati) kojeg su se u Maksimiru pribojavali

Nogometaši Dinama vratili su naslov prvaka Hrvatske u svoje vitrine. Nakon remija Rijeke s Cibalijom i Hajduka s Osijekom, modri više ne mogu ispustiti vrh ljestvice. Danas modre očekuje proslava naslova protiv Rudeša (18 sati) kojeg su se u Maksimiru pribojavali.

Rudeš je stari zagrebački kvart, a kao i većina kvartova, imao je svoj klub, klasični mali klub koji je igrao po nižim ligama, tada tamo nije bilo stadiona, bilo je to igralište, a tribina je bila nasip. Igrao se tamo dobar nogomet, a Rudešani su uvijek bili vatreni navijači.

Dinamo
1/5

I taj tada niželigaški klub stigao je u sezoni 1992./93. do šesnaestine finala kupa i za suparnika je dobio Dinamo, tada HAŠK Građanski. Bilio je u prvoj utakmici napeto i neizvjesno, plavi su uspjeli pobijediti s 1:0 iz jedanaesterca je zabio Sejad Halilović, tata Alena Halilovića.

Stanić im zabio četiri

Tadašnji trener Ćiro Blažević bio je na putu, pa je plave vodio Zorislav Srebrić. Zbog toga je dobio nadimak ‘mister sto posto’ jer ima sve pobjede na klupi kao trener Dinama. Jedna, ali vrijedna. Doduše, za uzvrat se vratio Ćiro i u Maksimiru opako napunio mrežu Rudeša, bilo je 13:0!

Četiri je gola zabio Mario Stanić, po tri Igor Cvitanović i Goran Vlaović, dva Sejad Halilović i jednoga Vjekoslav Škrinjar. No, od tada je puno vremena prošlo, Rudeš je krenuo prema gore, prošle godine je pod vodstvom Igora Bišćana, bivšeg kapetana plavih stigao u prvoligaško društvo, a kao drugoligaš je opako u osmini finala namučio Rijeku i ispao tek nakon produžetaka s 5:3 (3:3).

Bišćan je iz Rudeša otišao u ljubljansku Olimpiju, a u klub je ušao španjolski Alaves, poslao je nešto svojih igrača, dva trenera... No, dugo je Rudeš bio posljednji, odavno otpisan i prežaljen kao brojni naši mali klubovi koji su nakon jedne sezone ispadali iz lige i onda zapali u velike teškoće, gotovo nestali sa scene.

No, u Rudešu nisu mislili tako, igrali su sve bolje, a novi trener Jose Manuel Aira očito je sve posložio na najbolji način i Rudeš je zaredao s dobrim rezultatima, a onda i osigurao ostanak tako da će u posljednja dva kola igrati bez opterećenja.

Prvi mu dolazi Dinamo (danas, 18 sati), ali u Rudešu ne misle da je to prijateljska utakmica. Dečki su snimili i zgodan spot, u svojoj knjižici već su prekrižili grbove, Osijeka, Rijeke i Hajduka, pa su Borevković, Kamenar i Einar počeli križati i grb Dinama, no zastali su, a Kamenar je rukom pokazao – dođite!

Bacili su tako Rudešani rukavicu u lice plavima, žele i njih u svojoj kolekciji pobijeđenih. Od Hajduka su dvaput izgubili, 4:1 i 1:0, ali ga i dvaput pobijedili, s 3:2 na Poljudu i 2:1 u Kranjčevićevoj. Rijeka ih je triput ‘nakantala’ (4:1, 5:1, 3:0), ali je u zadnjem srazu ‘kleknula’ s 4:2. S Osijekom Rudešani imaju 3:0 poraz, dva put su igrali 1:1, pa i njih u posljednjem srazu pobijedili (1:0).

U današnjem susretu s plavima pokušat će do prve pobjede, dosad su im samo uspjeli ‘otkinuti’ bod u studenom (1:1), a dvaput su poraženi (3:2 i 2:0). Ovu drugu pobjedu plavi su ostvarili na debiju Nikole Jurčevića.

Plavi su ubrzo nakon toga opet zaronili u krizu, u zadnjih pet utakmica imaju samo jednu pobjedu, doduše jako vrijednu, onih 2:1 u Splitu nad Hajdukom, prije toga su izgubili od Osijeka, nakon toga u Maksimiru od Rijeke, samo remizirali u Koprivnici, a onda drugi put ove sezone izgubili od Lokomotive. No, rasplet je riješen prije današnje utakmice, Rijeka je odigrala mršavi remi u Vinkovcima, a Hajduk srećom izvukao doma remi s Osijekom iako je bio podređen. Dakle, današnji zagrebački derbi je samo za prestiž.

A sada po kup u Vinkovce

- Silno se veselim ovom naslovu, to mi je prvi, idemo sad šampionski odraditi ove dvije utakmice, pa u Vinkovce po kup – kazao je Izet Hajrović, a kapetan Arijan Ademi dodao:

- Uh, teška je sezona iza nas, ali završava kako smo željeli. Čestitan suigračima stožeru, ali i onom prethodnom Marija Cvitanovića.

- Osvojio sam nekoliko trofeja u karijeri, ali ovog sam osvojio u dresu koji mi je posebno drag. No, nije gotovo, idemo ove dvije utakmice u ligi odraditi kako treba i uzeti kup – dometnuo je Mario Gavranović.

- Iskreno, očekivao sam da ćemo biti prvaci nakon utakmice s Lokomotivom, ali sad sam sretan zbog svih u klubu, ne treba zaboraviti ni Marija Cvitanovića koji ima ogromne zasluge u ovom naslovu - komentirao je trener plavih Nikola Jurčević.

Komentara 30

PR
prajdali100
09:11 14.05.2018.

Čestitam !!!! Ali kako dalje ? Već se šuška da ponajbolji mladi igrači odlaze.Hoćemo li u Europi opet biti kanta nabijača !?

SE
sesvečan7
09:00 14.05.2018.

....Š A M P I O N I...!!!!

Avatar zagorac2
zagorac2
08:49 14.05.2018.

ha ha ha moramo zahvalit Hajduku kaj je losiji od nasa Rijeka je i onako osvojila proslu godinu na litriji i nju ne brojim i opce se ne veselim nasem uspjehu jer nije dosao nasom zaslugom nego kosto sam rekao losi Hajduk i orijuna koja preko novinara, SDPea i svih tih neprijatelja oce pobjedjivat i osvajat pravenstva sa svojim crnim ticima a ti crni tici da nekaj vrijediju nebi bili u ne Hajduku nego ni u bilo kojem klubu u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije