livaja čeka prvi naslov

Kad Bruno Petković zabije, Dinamo ne gubi! Taj čudesan niz traje već dugo vremena

storyeditor/2022-10-17/PXL_230922_95802628.jpg
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
18.10.2022.
u 06:30

Zanimljivost je i da je Marko Livaja kao dječak kratko bio u Dinamu, dok je Hajduk bio u prilici dovesti nadarenoga Brunu Petkovića iz Neretve.

Za početak mali sat povijesti. Znate li kada se posljednji put dogodilo da su na Svjetskom nogometnom prvenstvu zajedno bila dvojica napadača Dinama i Hajduka?

Evo i odgovora: 1990. godine, kada je izbornik reprezentacije Jugoslavije Osim na smotru u Italiju poveo Davora Šukera (Dinamo) i Alena Bokšića (Hajduk). Nijedan na SP-u nije dobio ni minute, ali obojica su imala izvanredne karijere u velikim klubovima, bili su europski prvaci, pa i suigrači u vatrenima.

Povijest će se ponoviti na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, na kojemu će se – to se sad čini neizbježnim – u sastavu Hrvatske ponovno zajedno naći (barem) jedan Dinamov (Bruno Petković) i jedan Hajdukov napadač (Marko Livaja).

Obojica igrači odluke

Ako je dvojba i postojala, iščeznula je protekloga vikenda, tijekom kojega su obojica napadača bila igrači odluke: Livaja u Velikoj Gorici, a Petković protiv Varaždina u Maksimiru. Livaja jedan, Petković dva. Livaja ukupno sedam u prvenstvu, Petković šest. Utrka dvojice strijelaca nastavlja se u petak na Poljudu kada će Livaja ganjati svoj četvrti pogodak u derbijima, a Petković svoj treći, i prvi na Poljudu. O ishodu njihova dvoboja možda će ovisiti rasplet prvoligaške sezone; pobijedi li Dinamo, ostvarit će nedostižnih 11 bodova više od Hajduka. Livajina, odnosno Hajdukova pobjeda vratila bi bijele u utrku za dragocjeni trofej koji čekaju još od 2005. godine.

Svaki od ove dvojice napadačkih genijalaca ima neke svoje golgeterske ekskluzive. Primjerice, Marko Livaja, za razliku od Petkovića, već ima naslov prvoga strijelca Hrvatske lige, iz prošle sezone. Bruno Petković jedan je od rijetkih napadača koji nikada u karijeri nije postigao hat-trick, ali zato je u četiri navrata otkad je u Dinamu postigao po dva pogotka. Zanimljivost je i ovo: Bruno Petković, otkad je došao u Dinamo 2018. godine, bio je strijelac u 53 utakmice, a Dinamo u njima nijednom nije poražen! Ima 48 pobjeda i pet neodlučenih. Petko zabije, Dinamo ne gubi! Je li i ovaj petak Petkov i Dinamov veliki dan?

Obojica napadača izvode i jedanaesterce u Dinamu i Hajduku. Bruno Petković za Dinamo ih je zabio 27 u svim natjecanjima, a zapucao pet, dok je Marko Livaja kiksao tek u svom 16. pokušaju za Hajduk – razoružao ga je vratar Gorice Ivan Banić.

Marko čeka naslov

Marko Livaja u ovoj je sezoni postigao 31,18 posto od Hajdukova 22 pogotka u prvenstvu, a Bruno Petković 16,21 posto od 37 Dinamovih. Livaja za Hajduk zabija svake 154 minute, a Petković svakih 99 minuta. Livaja u Hrvatskoj ligi ima šest, a Petković dvije asistencije. Livaja ima dvoje djece; kćer Elizabet i sina Lorenza, Petković pak zasad samo nasljednika Adriana. Livaja na dresu nosi Hajdukovu desetku, poput slavnih Nike Kranjčara, Aljoše Asanovića, Jurice Jerkovića, Bajde Vukasa... a Petković Dinamovu devetku, poput Viduke, Kranjčara, Šukera, Zambate, D. Jerkovića...

Marko Livaja s Hajdukom čeka svoj prvi naslov prvaka, a Bruno Petković s Dinamom ih za sada ima tri, jednako kao i trofejni napadači Mandžukić i Balaban...

Zanimljivost je i da je Marko Livaja kao dječak kratko bio u Dinamu, dok je Hajduk bio u prilici dovesti nadarenoga Brunu Petkovića iz Neretve.

– Tada mi se nije zamjerio Hajduk, nego ljudi koji su tada bili odgovorni za skautiranje i dovođenje djece iz svih krajeva pa tako i iz Neretve. Oni su bili zainteresirani za to da me se dovede, ali trebalo je ispuniti neke drukčije uvjete. S druge strane, Dinamo je meni i mojoj obitelji ponudio kompletan plan i program. Iako sam bio mlad, znao sam to cijeniti – rekao je jednom zgodom Bruno Petković.

A učinak Marka i Brune u reprezentaciji od koje toliko očekujemo u studenome i prosincu? Marko Livaja u 14 nastupa za vatrene postigao je tri pogotka, među njima dva odlučujuća, protiv Slovenije u Splitu i protiv Austrije u Beču. Bruno Petković pak u 22 nastupa ima šest pogodaka za vatrene, a Bruno, za razliku od Marka, iza sebe ima jedno veliko natjecanje – Europsko prvenstvo 2021. godine.

Na kraju, još jedan povijesni štiklec. Još dva puta na svjetskim prvenstvima zajedno su bili po jedan Dinamov i Hajdukov napadač: 1954. u Njemačkoj Dionizije Dvornić (Dinamo) i Bernard Vukas (Hajduk) te 1982. u Španjolskoj Stjepan Deverić (Dinamo) i Zlatko Vujović (Hajduk). Ta posljednja dvojica čak su 1984. godine postala suigrači i izvrstan, ubitačan tandem u Hajduku. Teško da će se stvari ikada tako posložiti za Livaju i Petkovića... 

Standings provided by Sofascore

>> Policija trpa u maricu navijače Hajduka

Komentara 3

PA
pajokola1
09:36 18.10.2022.

Bruno je za HNL vrhunski , može popit pet piva i doći na utakmicu pa opet će biti bolji od pola igrača na toj tekmi , ali tako se ne igra ozbiljan nogomet. Puno puta kad on igra Dinamo ima igrača manje u obrani , isti je slučaj sa Livajom ,jednostavno za modernog nogometaša premalo trče i takvi igrači su prošlost za ozbiljne klubove u ligama petice, ali opet kažem za HNL su iznad prosjeka.

ZV
zvezdomor
09:30 18.10.2022.

Do penzije ga dočekati - neće

HA
HaryHole33
09:51 18.10.2022.

Zašto Dinamo ne proglasimo TRAJNIM PRVAKOM, pa da dalje igramo normalno. Navijanje Zagrebačkih novinara za Dinamo je sramotno. Onaj mladi " IOKO SOKOLOVO" je primjer neobjektivnosti, SRAMOTA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije