Vraćamo se na vrh

Kako je stvarana košarkaška generacija koja sipa munje!

Hrvatska košarkaška reprezentacija
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/10
04.08.2017.
u 13:40

Čini se da su sad sve kockice posložene, dobiven je jedan mozaik koji izgleda obećavajuće.

Na spomen hrvatske košarkaške reprezentacije većina istinskih ljubitelja tog sporta odmah se sjeti OI 1992. godine i časti da u finalu odmjerimo snage s Dream Teamom, američkom reprezentacijom koja je ostala upamćena kao najveća u povijesti.

‘Spusti se, Franjo’, taj uzvik Slavka Cvitkovića simbol je tih Olimpijskih igara u Barceloni, trenutak kada je Arapović zakucao za naše vodstvo pamtit će se cijeli život. U prvoj polovici 90-ih godina uživali smo u košarci, osvajali odličja i bili na vrhu. Nažalost, nakon toga upali smo u crnu rupu i na velikim natjecanjima kretali se između sedmog i 11. mjesta.

A onda je 2007. godine Hrvatski košarkaški savez dobio pravu potporu, partnera s kojim je odlučio povratiti staru slavu. Taj partner zove se HEP!  Ulaganjem u hrvatski sport i hrvatske sportske saveze HEP vraća dio zajednici od koje živi. 

I tako su novi partneri krenuli u nove pobjede. Počelo je ulaganje na svim razinama, a kada se nešto počne graditi, najbolje je krenuti od temelja. Počelo je stvaranje nove generacije, one koja sipa munje i koja bi Hrvatsku trebala vratiti tamo gdje pripada - na vrh.

Taj projekt planirao se pomno, bilo je dosta posla, a novu generaciju predvode naši sjajni NBA igrači Dario Šarić i Bojan Bogdanović.

I nije dugo trebalo da se rezultati tog rada isplate. 2010. godine naši košarkaši do 16 godina pokorili su Europu. Odigrali su sjajan turnir i osvojili zlato, a jedno ime je isplivalo - Dario Šarić. Izabran je za najboljeg igrača turnira (MVP), bio je u najboljoj petorci, a bio je i najbolji strijelac (24.3 koša po utakmici), najbolji skakač (11.5) te drugi najbolji asistent (5.8) cijelog prvenstva. U finalu je Hrvatska deklasirala Litvu (80:52), a Dario je upisao triple-double (30 koševa, 11 skokova i 11 asistencija) i postao tek drugi igrač u povijesti s takvim učinkom u završnici. Prije njega to je napravio samo Ricky Rubio.

Dvije godine kasnije - scenarij je isti. Ta generacija na Europskom prvenstvu do 18 godina osvaja novo zlato. Također smo u finalu pobijedili Litvu (88:76), a i tad smo igrali samo na Šarićev pogon. Dario je još jednom bio MVP, a s 25.6 koševa u prosjeku predvodio je listu strijelaca. U finalu je postigao nevjerojatnih 39 koševa.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Istovremeno s njegovim uspjesima, nešto stariji Bojan Bogdanović počeo je pokazivati nevjerojatan potencijal. Mogi su u njemu vidjeli legitimnog nasljednika one generacije s početka  90-ih, a Babo, kako ga zovu, svakim je danom igrao sve bolje. I tako se HKS-ova i HEP-ova generacija počela slagati. 2013. godine Šarić i Bogdanović počeli su igrati zajedno za seniore, a rezultat je odmah bio vidljiv. Na Eurobasketu 2013. godine u Sloveniji Hrvatska je prvi put nakon 18 godina došla do polufinala nekog velikog natjecanja. Napokon smo se vratili u sam vrh, a Bojan Bogdanović izabran je u idealnu petorku prvenstva. Naš je strijelac to priznanje zaslužio prosjekom od 17,4 koševa, 4,1 skoka i 0.9 asistencija po utakmici.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tim prvenstvom počela je nova era hrvatske košarke. Jer, vrlo brzo nakon toga počelo je i ekipiranje u stručnom kadru pa su se tako cijelom projektu pridružili i oni koji su nastupali protiv Dream Teama, o čemu smo pričali na početku ove priče. Dino Rađa predsjednik je Stručnog savjeta, Stojko Vranković HKS-a, a Aleksandar Petrović izbornik. U ove 22 godine medaljaškog posta, nikad hrvatska košarkaška reprezentacija na nekom velikom natjecanju nije bila jače ekipirana u smislu zvučnosti imena koja su uz nju.

I kada se sve tako lijepo posložilo, prošle godine košarkaši su ponovno dignuli naciju na noge. Prvo su otišli na kvalifikacijski turnir u Italiju, gdje im se nisu davale velike šanse jer je samo pobjednik išao u Rio, ali naši su odigrali maestralno i bili prvi. U finalu su pobijedili domaćina i izvadili vizu za Brazil. 

- Naravno da je nakon tog finala bilo suza radosnica. Zagrljaj mene i Stojka dogodio se u trenutku i to je nešto što vam govori koliko smo za sve ovo vezani, rekao je Dino Rađa.

Na OI smo već na startu pobijedili Španjolce, osvojili prvo mjesto u skupini s njima, Litavcima, Argentincima, Brazilcima i Nigerijcima. Nažalost, u četvrtfinalu smo ispali od Srbije u dramatičnoj utakmicu u kojoj smo bili blizu pobjede, ali trenutak dekoncentracije skupo nas je stajao. Međutim, kako su Srbi osvojili srebro, i ta utakmica, kao i cijeli turnir, pokazali su da smo opet na vrhu. I spremni za velike stvari. A one se očekuju na ovogodišnjem Eurobasketu, na kojem nas predvodi sjajni dvojac Šarić-Bogdanović. Tu su i kapetan Roko Ukić, Kruno Simon, ali i mlada nada Dragan Bender koji je 2014. godine vodio mladu reprezentaciju do europske bronce.

Čini se da su sad sve kockice posložene, dobiven je jedan mozaik koji izgleda obećavajuće. Od početka suradnje HKS-a i HEP-a, naši su djelovali kao da su spojeni na punjač, punili su se strujom, a sada je baterija skroz puna. I vrijeme je za novu medalju, onu koju tako dugo čekamo. A HEP je i u 2017. generalni sponzor Hrvatskog košarkaškog saveza. U već svima dobro poznatom HEP-ovom spotu, uz koji je poznata pjesma Marijana Bana „Mojoj lijepoj“ postala još jedna navijačka himna, hrvatski košarkaši reprezentativci Roko Leni Ukić, Dario Šarić i Kruno Simon našli su se uz bok i drugih vrhunskih sportaša čije saveze HEP već godinama podupire.

Vrijeme je da zajedničkim snagama napravimo rezultat koji će razveseliti sve naše navijače!

Sadržaj je omogućio HEP

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije