Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE REBIĆ

Kontroverzni vatreni: Bio je naše tajno oružje u Rusiji pa postao teret brojnim europskim velikanima

Foto: PIXSELL
1/9
02.02.2024.
u 13:38

"Rebić je bio sjajan. On ima veliki potencijal, a ovako izgleda kad pokaže sve što zna. Ante je dobro radio s nama od prvog dana. Trebalo mu je vremena, sada vidite zašto sam ga želio dovesti", rekao je Niko Kovač koji je Antu Rebića doveo u Eintracht Frankfurt i uzeo pod svoje krilo

Ante Rebić (30) u turskom velikanu Bešiktašu proživljava pravu noćnu moru. Nakon što ga se prošloga ljeta Milan riješio bez odštete doimalo se kao da bi Turska mogla predstavljati novu priliku da oživi svoju karijeru zatrpanu kontroverzama i promašajima. Ne samo da se to nije dogodilo, već turski mediji pišu da ga je trener otpisao zbog manjka volje te da će klub s njime raskinuti ugovor.

Ovakvi natpisi već dugo prate Rebićevo ime, ali nije to uvijek bio slučaj. Nogometno je stasao u Vinjanima, nakon čega je 2008. otišao u Imotski. Nakon izvrsnih nastupa u Italiji s mladom momčadi Hajduka privukao je dovoljno pažnje da ostvari transfer u RNK Split. Tada je počeo njegov uspon. Brojni veliki klubovi zamijetili su njegove sjajne igre. Pisalo se o interesu Parme, Rome, Napolija i Tottenhama. U priči je bio i Hajduk, čiji su navijači željeli vidjeti perspektivnog napadača u bijelome dresu. 

Soccer Football - Serie A - AC Milan v Udinese - San Siro, Milan, Italy - August 13, 2022 AC Milan's Ante Rebic celebrates scoring their second goal REUTERS/Daniele Mascolo Photo: Daniele Mascolo/REUTERS
Foto: Daniele Mascolo/REUTERS

"Ante je najbolji igrač u mlađim kategorijama, zaista je odličan igrač. Nije on ni kao Mandžukić ni kao Bokšić, on je baš poseban i ne može ga se ni s kim uspoređivati. Ante je odličan u driblingu, može igrati na dvije-tri pozicije, na mjestu srednjeg napadača ili na krilu. Brz je, čvrst. On je bolji nego što je bio ijedan drugi hrvatski napadač u tim godinama", rekao je o njemu sada već davne 2013. godine trener Splita, Ivan Katalinić. 

Iste godine prvi put je pozvan u redove vatrenih. Bilo je to u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna. Ušao je umjesto Ivice Olića u 63. minuti i samo četiri minute kasnije zabio jedan od pogodaka koji su osigurali pobjedu (3:2). Samo mjesec dana kasnije ostvario je transfer u Fiorentinu, a uzbuđeni talijanski mediji nazivali su ga "novim Mandžukićem". Međutim, već u debiju protiv Parme uslijedio je prvi problem. Ušao je u igru u 36. minuti i ozlijedio se, zbog čega je morao pauzirati tri tjedna. 

Usprkos ovoj prepreci, nije bilo zaustavljanja kod mladog napadača željnog igre. Ulazio je s klupe i gradio svoju poziciju i momčadi. U siječnju 2014. uspio se izboriti za mjesto u prvoj postavi tijekom utakmice talijanskog Kupa protiv Chievo Verone i zabio svoj prvi pogodak za Fiorentinu. Dva mjeseca kasnije uslijedio je i njegov prvi pogodak u Serie A protiv Torina. Premda je i dalje bio smatran jednim od najperspektivnijih mladih igrača, već se tada počela nazirati njegova sklonost prema kontroverzi. Na društvenim mrežama je napisao da mu se gadi Italija, da je to najgluplja zemlja na svijetu, gluperda od države... 

VEZANI ČLANCI:

Uskoro su počele priče o mogućoj posudbi, ali i trajnim transferima, uz interes iz Southamptona, Wolfsburga i Schalkea. Cijela je priča završila njegovom posudbom u tadašnjeg drugoligaša RB Leipzig. Tu je uslijedilo prvo zatišje u Rebićevoj karijeri. Posudbe u Leipzigu i Veroni nije odradio osobito uspješno, a na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ulazio je u završnicama utakmica kao zamjena. Osobito se loše pokazao protiv Meksika kada je zaradio isključenje nakon samo 20 minuta igre. 

Ipak, na svojoj strani je zadržao izbornika reprezentacije i kasnije trenera Eintracht Frankfurta, Niku Kovača. Upravo je on bio pokretačka snaga iza Rebićeve posudbe u Bundesligaša. "Dobro poznajem Niku Kovača, on me zvao u U-21 reprezentaciju, on me i povukao u seniorsku vrsti. Vjerujem da ćemo opet dobro surađivati. Radujem se novim izazovima u Eintrachtu", rekao je Rebić kojeg su 2016. nerijetko nazivali "Kovačevim ljubimcem". 

Sezona je započela savršeno, nizom pobjeda kojima su u jednom trenutku dogurali do trećeg mjesta na tablici. Pred njima su padali Bayern i Borussija. Usprkos ozljedama i malom broju nastupa, s vremenom se na novu sredinu naviknuo i Rebić te opravdao povjerenje trenera. "Rebić je bio sjajan. On ima veliki potencijal, a ovako izgleda kad pokaže sve što zna. Ante je dobro radio s nama od prvog dana. Trebalo mu je vremena, sada vidite zašto sam ga želio dovesti", rekao je Kovač nakon što je Rebić zabio u pobjedi protiv Darmstadta i bio izabran u idealnu momčad kola.

Milan's Ante Rebic portrait during Hellas Verona FC vs AC Milan (portraits archive), italian soccer Serie A match in Milan, Italy, October 16 2022 Photo: Ettore Griffoni/IPA Sport / ipa-/IPA
Foto: Ettore Griffoni/IPA Sport / ipa-agency.net

Međutim, kolo sreće se okrenulo. U prvenstvu je Eintracht nanizao poraze kojima su pali sve do 11. mjesta. U finalu njemačkog kupa doživjeli su razočaranje porazom od Borussije Dortmund (2:1). Upravo je Rebić zabio jedini gol sa klub iz Frankfurta. U idućoj sezoni je eksplodirao. Rebić je ponovo bio na posudbi u Eintrachtu i počeo je zabijati. Nakon dugog lutanja pronašao je svoj ritam. Postao je jedan od najopasnijih napadač Bundeslige. U finalu njemačkog Kupa je s dva gola srušio Bayern (3:1) i donio Eintrachtu prvi trofej još od 1998. godine. Sjajno je igrao i u reprezentaciji tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.  "Rebić je odigrao fantastično i preskočio je Perišića. Neka Perišić sad preskoči njega", rekao je Dalić nakon pobjede nad Meksikom (1:0).

Doimalo se kao da Rebiću nema kraja. Bio je "tajno oružje" na Svjetskom prvenstvu u Rusiji kada je Hrvatska osvojila srebrnu medalju. Pričalo se o njegovom transferu u Bayern, a zatim su u priču uskočili Manchester United i Tottenham. Zadivio je čak i legendarnog Miroslava Ćiru Blaževića koji je rekao: "Ante Rebić za mene je u ovom trenutku najbolji napadač u Europi! Da, ozbiljan sam, kao i kada sam svojedobno govorio kako je Modrić najbolji na svijetu." Nastavio je sa sjajnim igrama kao ključni igrač Eintrachta, a zatim je uslijedio trenutak koji su svi iščekivali. Veliki transfer Ante Rebića. Destinacija za transfer ljeta 2019. godine bio je Milan gdje je hrvatski reprezentativac došao na posudbu.

Italija je za Rebića značila reprizu problema. Vjerojatno niti sam nije slutio da će taj grad na sjeveru Italije i predivni San Siro odrediti putanju ostatka njegove karijere. Milan je u sezoni 2019./2020. posrnuo. U jednom trenutku su pali na 16. mjesto da bi se nekako izdigli do 6. mjesta na kraju sezone. Tamo je imao mizernu minutažu, našao se između strana koje su kritizirale upravu koja ga je dovela pa i njega samoga. S druge strane su ga branili tvrdeći da samo nema dovoljno prilika da se dokaže. Zatim je u 20. kolu Rebić konačno počeo igrati i zabijati. I doista se nazabijao. U mrežu je poslao čak 30 lopti u dresu Milana te sezone, od njega su više zabili samo Haaland i Lewandowski. Dovoljno da se talijanski velikan predomisli i ponudi Eintrachtu otkup Antinog ugovora. Od mučenika i autsajdera pretvorio se u heroja lombarske momčadi. 

VEZANI ČLANCI:

Nakon mjesec dana pauze na početku iduće sezone vratio se treninzima. Tijekom te 2020/21. donirao je 10 tisuća eura za proširenje i izgradnju novog objekta ustanove za rehabilitaciju i odgoj djece “Zlatni cekin” u Slavonskom Brodu, a podsjetilo je to na njegovu gestu iz 2018. kada su austrijski mediji objavili su kako su od njegova bivšeg suigrača iz mlade reprezentacije Lovre Šindika doznali kako je Ante u svome rodnom selu svima otplatio kredite.

Došlo je tada vrijeme i za Europsko prvenstvo. Ono koje je Rebića učinilo doista kontroverznim igračem koji je uživao sve manju potporu navijača. Izbornik Zlatko Dalić, ali i navijači zamjerili su mu postupak iz 38. minute kada je Hrvatska protiv Španjolske vodila 1:0. Prije gola Španjolske izašao iz igre kako bi promijenio kopačke koje mu očito nisu odgovarale. Dugo je to trajalo, trebalo mu je nekoliko minuta i Hrvatska je u tom razdoblju primila gol. Utakmica se nastavila i ušla u produžetke. Španjolci su u dodatnom vremenu zabili dva gola za konačnih 5:3. Rebić se našao na udaru svih, a reprezentativac je žestoko reagirao putem društvenih mreža.

"Nakon svega nije ni bitno tko je 'krivac' činjenica je da smo zadnje 2-3 godine s**nje... Osobno mi je žao što nismo imali nekoga da iskoristi ovu talentiranu generaciju + dva genijalca (L i M), da napravimo nešto (puno) više na ovom prvenstvu. A stručLJAci s TV; ostavite gemišt prije emisije i navijajte za Hrvatsku! 'Zajedno smo jači'", pisalo je u objavi koju je kasnije obrisao. Bilo je to dovoljno da započne dugu svađu između njega i izbornika Dalića koji je reagirao time što ga više nije zvao u reprezentaciju.

15.07.2018., stadion Luznjiki, Moskva, Rusija - Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., finale, Francuska - Hrvatska. Ante Rebic Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Počele su padati i njegove igre u Milanu. Talijani su mu davali sve manju minutažu, a Rebićeva forma je varirala od promašivanja zicera do zabijanja golova koji su spašavali momčad od poraza i okretali utakmice. Zatim je uslijedila još jedna loša sezona Milana koja se pokazala kobnom za Rebića. Iz Italije su stizale vijesti o skorom transferu, o Rebićevom nezalaganju na treninzima i nepoštovanju prema treneru i njegovom osoblju. Doista se pokazalo kako im je bio trn u oku kada su ga pošto-poto prodali Bešiktašu. 

Niti tamo ne dobiva značajnu minutažu. Najnovije vijesti i informacije o Rebiću uglavnom su negativne, a Turci pišu kako ga se trener želi riješiti. Tako se doima da je Rebić uspio potonuti još dublje. Je li to preduboko da bi ponovo ustao kao što je to činio tijekom karijere pune uspona i padova tek preostaje vidjeti.

VIDEO Vatreni je postao najveći parazit u nogometu – ne trenira, uzima novac i smije se u lice

 

Komentara 4

MA
marcellus
15:25 02.02.2024.

42 utakmice za reprezentaciju kao napadač, tri gola ukupno. Od toga jedan lichtensteinu u prijateljskoj. Panj.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
15:05 02.02.2024.

Ante je bio super tip, ja sam ga rado gledao. Nažalost je očevidno dobio psihičke probleme gdje nije više bio u stanju komtrolirati svoj teški maloprovincijski karakter. Možda ga Kovač opet prizemi i onda bi opet bio igrač kakvoga se rado gleda. Ali sumnjam u to, Rebić ima previše novca i nema motivacije da pokaže svoj talent uz to nema ni tog karaktera da radi na sebi. O njemu ćemo i ubuduće samo čitati negativnosti, takav je on tip, nažalost.

Avatar Castro
Castro
15:32 02.02.2024.

Croatia Zmijavci, motokultivator i budi svoj na svome. Nu sta fali, eno Stipe Marka Antinog se isto vratia ..novi mercedes dovuka..s krunicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije