HRVATI U EUROPI Četvorica Hrvata osvojila su Kup Uefe

Križanac: Odlazim iz Zenita, ali ne u Hajduk

17.04.2009.
u 21:00

Ivica Križanac (30) najavljuje odlazak iz Zenita već u ljetnom prijelaznom roku, iako mu ugovor s Rusima istječe u prosincu ove godine.

- Pola godine prije isteka ugovora mogu potpisati za drugi klub. Vjerojatno će tako i biti, a o Zenitu ovisi hoću li ići na ljeto ili će me držati do zime. Ja bih, naravno, volio u ljeto, jer tada se slaže i uigrava momčad.

Je li Hajduk jedna od opcija?
- Imam mnogo ponuda, ali ne i Hajdukovu - kazao je hrvatski reprezentativac.

Olić u lovu na Vagnera Lovea
Olić je sa sedam pogodaka treći na listi strijelaca Kupa Uefe. Vodi Vagner (CSKA, na fotografiji) s 11, a drugi je Quagliarella (Udinese) s 8. Od naših, zabili su još Petrić (5), Vukojević (2), po jedan gol Sablić, Pranjić, Rakitić, Modrić, te osmorka iz Prve HNL: Jurić, Badelj, Balaban, Bišćan, Lovren, Mandžukić, Morales i Vrdoljak.

Četvorica Hrvata osvojila Kup Uefe
Četvorica Hrvata osvojila su Kup Uefe: Luka Peruzović (Anderlecht, 1983.), Mario Stanić (Parma, 1999.), Ivica Olić (2005., CSKA Moskva) i Ivica Križanac (2008., Zenit).

Stanić nije igrao u finalu protiv Marseillea, ali je odigrao većinu europskih utakmica u toj sezoni, dok Igora Bišćana ne ubrajamo u osvajače jer u sezoni 2000./2001. nije imao pravo nastupa za Liverpool u Kupu Uefe.

Hrvatski gubitnici u finalima bili su Jarni s Juventusom 1995. i Šuker s Arsenalom 2000. godine. Kapetan Šahtara Darijo Srna mogao bi biti prvi Hrvat kojemu bi bio predan pobjednički pehar.

Niti jedan trener iz Hrvatske ali i zemalja nastalih raspadom SFRJ nije osvojio Kup Uefe.

Najviše trofeja imaju talijanski treneri, čak devet, slijede Nizozemci sa šest, te Nijemci i Španjolci sa po pet. Giovanni Trapattoni jedini ima tri naslova u tom natjecanju (s Juventusom dva i s Interom), a po dva samo Luis Molowny (Real) i Juande Ramos (Sevilla). Od aktualnih polufinalista, niti jedan nije osvojio Kup Uefe. HSV je osvojio Kup kupova 1977., a Werder 1992.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije