MANJI RIZIK

Kunski krediti zaslužni za HPB-ov rast kreditnog portfelja

HPB
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
06.02.2014.
u 12:36

Hrvatska poštanska banka lani je povećala kredite pet posto, tržište jedan posto. Jača dinamika odobravanja, primjerice, stambenih kredita krenula im je uvođenjem kunskih stambenih kredita

Hrvatska poštanska banka povećala je svoje ukupne kredite pet posto, na gotovo 13 mlrd kuna, do studenog prošle godine. Dok je u godinama prije krize takva dinamika rasta bila skromna, u okruženju razduživanja kakvo vlada već posljednjih pet godina, znatno nadmašuje tržišni rast.

Naime, stopa kreditnog rasta bankarskog sektora lani je iznosila tek oko jedan posto, i zasniva se na rastu kredita središnje države, a ne gospodarstva ili stanovništva.

Kad su posrijedi krediti stanovništvu, njihov je rast u HPB-u iznosio 6,9 posto, na ukupno oko 4 mlrd kuna. Među njima, najveći je rast stambenih kredita, 11 posto. Kredite poduzećima banka je povećala 7,6 posto, a u posljednje tri godine ukupno je odobrila oko 2,5 mlrd kuna kredita.

– Težište kreditnih aktivnosti bilo je na podršci gospodarstvu - kažu u banci.

Pojašnjavaju da je jača dinamika odobravanja, primjerice, stambenih kredita krenula uvođenjem kunskih stambenih kredita, što je očigledno smanjilo strah građana od valutnog rizika na kojem se tržište opeklo prethodnih godina. Za kredite s valutnom klauzulom banka primjenjuju NRS (nacionalnu referentnu stopu), kao i Zaba i OTP, dok se veliki dio bankarskog sustava oslanja na euribor koji u nadolazećim godinama može samo rasti. Upravo je pad NRS-a razlog smanjenja kamata 1. siječnja na sve kredite koje je HPB odobrila uz valutnu klauzulu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije