NA SABORU NOGOMETA

Kustić otkrio što je Dalić govorio HNS-ovcima: 'Sigurno nije zaboravio kako se trenira'

U Vodicama održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, nakon sjednice izjavu za medije dao Marijan Kustić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
24.10.2023.
u 13:59

- Daliću i igračima dali smo stopostotnu podršku, vjerujemo da i dvije utakmice mogu napraviti ono što se od njih očekuje. Nisu oni u mjesec dana zaboravili igrati nogomet niti je izbornik Dalić zaboravio kako se trenira - kazao je Kustić i otkrio:

Hrvatski nogometni savez organizirao je 3. Sabor hrvatskog nogometa koji je u Vodicama okupio vodeće ljude krovne organizacije hrvatskog nogometa, predstavnike klubova prva tri stupnja natjecanja u muškom nogometu te predstavnike najvišeg stupnja natjecanja u futsalu i ženskom nogometu, kao i predstavnike županijskih saveza.

Sabor je organiziran s ciljem konstruktivnih razgovara i rasprava o ključnim temama hrvatskog nogometa: nacrtu strategije Hrvatskog nogometnog saveza, Pravilnicima o statusu igrača i registracijama i o radu s posrednicima u nogometu, sustavu stalnih natjecanja i prevenciji i sigurnosti na nogometnim stadionima.

- Zadovoljni smo odazivom, stigli su predstavnici svih rangova natjecanja, predstavnici svih županijskih saveza, futsala i ženskog nogometa. Posebno me veseli što su se svi oni uključili u raspravu, iznijeli su mnogobrojne prijedloge a sada nam slijedi da napravimo rezime i vidimo što od svega možemo implementirati kako bi poboljšali hrvatski nogomet - kazao je šef hrvatskog nogometa Marijan Kustić.

Konkretno, odgovorio je predsjednik  na postavljeno pitanje, riječ je o prijedlozima izmjena pravilnika samog natjecanja, registracije igrača ali i problematici sigurnosti na stadionima i prevenciji huligananskog nasilja

U fokusu je i provođenje izmijenjenog zakona kojim se politika konačno odlučila obračunati s neoustaštvom dijela navijača koji time prije svega provociraju vlast, državnu i nogometnu te su i tijeku postupanja i hapšenja osoba koje su na utakmicama HNL-a pjevale nedozvoljene pjesme. 

- Nećemo sada govoriti o pojedinačnim slučajevima, klubovi bi morali sami sa svojim navijačima o ovom problemu raspravljati i djelovati, ali i mi smo tu da razgovaramo kao krovna organizacija i podržimo prije svega svaku akciju koja ima za cilj sprječavanje ponašanja koje je protuzakonito i štetno za naš nogomet - govori Kustić.

>> Zlatko Dalić nikada nije skrivao tko mu je najveća podrška, ali njih voli držati dalje od očiju javnosti

U Vodicama održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, nakon sjednice izjavu za medije dao Marijan Kustić
1/24

Na koncu osvrnuo se i na stanje u reprezenzaciji

- Daliću i igračima dali smo stopostotnu podršku, vjerujemo da i dvije utakmice mogu napraviti ono što se od njih očekuje. Nisu oni u mjesec dana zaboravili igrati nogomet niti je izbornik Dalić zaboravio kako se trenira - kazao je Kustić i otkrio:

- Dalić nam je jučer kazao da nikada nije bio motiviraniji, mi mu vjerujemo i zajedno u idućem mjeseci moramo napraviti sve da cilj odlaska na Euro realiziramo.

O strategiji hrvatskog nogometa koja se dugo čeka govorio je Tomislav Svetina, dopredsjednik HNS-a.

- Neki se mogu zapisati zašto smo odabrali pisati strategiju ako  HNS trideset godina funkcionira bez raspisane strategije i ima uspjeha u svemu tome. Dakle, imamo sjajne rezultate, financijsku stabilnost i razvoj. Zašto onda pisati strategiju? Odgovor je jasan, vodstvo HNS-a odlučilo je uzeti u obzir sve ono što je bitno kako bismo mogli mjeriti naše strateške interese, želje i ciljeve. S druge strane, unutar nogometne obitelji sigurno postoje prostor i segmenti unutar nogometne obitelji koji se mogu unaprijediti. Vjerujem da ćemo u razdoblju od četiri godine vidjeti koliko samo napravili u odnosu na zadanu strategiju. Strategiju nećemo predstaviti kao gotov dokument, ovaj Sabor je zamišljen kao početak javne rasprave da bismo u konačnici strategiju usvojili na Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza u proljeće sljedeće godine - rekao je Svetina.

Voditelj odjela natjecanja Neven Šprajcer prezentirao je sustav stalnih natjecanja.

- Nastojali smo objasniti predstavnicima Izvršnog odbora, iako oni to znaju jer donose odluke, predstavnicima županijskih saveza i svih klubova muškog, ženskog i futsal natjecanja da je piramida kroz sustav stalnih natjecanja zamišljena tako da napravimo "copy paste" muškog nogometa. Na razinama seniorskih i natjecanja mladeži, iz jednostavnog razloga što je muški nogomet sve ove 33 godine donio toliko radosti i uspjeha. Na kraju krajeva, reprezentacija je osvojila tri medalje na svjetskim prvenstvima. Smatramo da je taj način djelovanja dobar i želimo to preslikati na ženski nogomet i futsal. Kad je u pitanju mladež, najbitnija stavka za razvoj hrvatskog nogometa su selektivne utakmice koje smo naslijedili iz bivše države, ali smo ih u značajnoj mjeri unaprijedili, a Hrvatski nogometni savez ih i sufinancira. Muški i ženski nogomet je pokriven, a moramo sad pridodati i futsal. Te razvojne utakmice kroz selektivni program su temelj i baza za daljnju uspješnost hrvatskog nogometa na svim razinama - istaknuo je Neven Šprajcer.

Voditelj odjela za prevenciju, sigurnost i integritet Jurica Jurjević govorio je o prevenciji i sigurnosti na nogometnim stadionima.

- S jedne strane, prevencija ispituje pretpostavke, uvjete i uzroke nekog fenomena, odnosno traži načine kako ih izbjeći dok je, s druge strane, sigurnost jedan od temeljnih fenomena, kako ljudskog društva tako i nogometa u svim fazama njegovog razvoja. Važnost i odgovornost koju nogomet ima u hrvatskim okvirima nadilazi granice sporta, a to najbolje pokazuju i recentna događanja vezana uz nogomet, rasizam i diskriminaciju. Zaključak je da jedino sinergijom saveza, klubova i institucija, u kojoj je ključna uloga klubova, možemo ostvariti napredak u suradnji s navijačima - rekao je Jurjević.

 

Komentara 1

KA
kanđija
22:01 24.10.2023.

Kustić svojim potezima i nečinjenjem pretvara HNS i reprezentaciju u Hajduk. On nedodirljiv a svi ostali promjenjivi. Tako i u Hajduku. Predsjednik nedodirljiv a svi ostali potrošna roba. A liga nam se srozala na 27 mjesto u Evropi. I nitko kriv....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije