MLADI VATRENI

L. A. Biuka ne pušta u reprezentaciju. Engleska je deset puta skuplja, ali imamo džokera - Baturinu

U 3. kolu HT Prve HNL sastali se Hajduk i Šibenik
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
10.03.2023.
u 14:52

Cijela U-21 obrana nam je iz Bundeslige. U MLS-u je raspored gust pa bivši igrač Hajduka ostane pomoći klubu. Igrači nam zajedno vrijede 38 milijuna eura - Martin Baturina sam bio uskoro mogao uskoro doseći tu cijenu...

Izbornik hrvatske mlade reprezentacije Igor Bišćan u ponedjeljak će objaviti popis reprezentativaca za dvije nadolazeće prijateljske utakmice: 23. ožujka s Izraelom u Varaždinu i 28. ožujka s Engleskom u Londonu. Osobito će intrigantan biti sraz s Englezima na stadionu Fulhama, Craven Cottageu, gdje će se mali vatreni sučeliti sa selekcijom koja je prema posljednjem popisu vrijedila čak 364,7 milijuna eura (izvor: Transfermarkt). Mlade Engleze predvode Anthony Gordon iz Newcastlea, procijenjen na 40 milijuna eura, te 19-godišnja Liverpoolova zvijezda Harvey Elliott (35 milijuna eura).

Bogatstvo talenta

No okrenimo se našoj reprezentaciji pred kojom je izuzetno zahtjevna godina, a čini se kako izbornik Bišćan raspolaže bogatstvom talenta kakvo Hrvatska u ovoj dobi nikada nije imala. Pokušali smo sastaviti idealnih 11 malih vatrenih za akcije u ožujku i dogurali smo do svote od 'samo' 38 milijuna eura, međutim – u toj selekciji nalazi se nekolicina igrača o kojima već bruji cijela Europa i samo jedan njezin član (briljantni Martin Baturina) možda sam uskoro dosegne tu vrijednost.

Napominjemo kako smo namjerno iz ove projekcije izostavili donedavnoga Hajdukova nogometaša Stipu Biuka budući da smo neslužbeno saznali kako ga njegov klub Los Angeles FC neće pustiti na prijateljske utakmice mlade vrste. Naime, LAFC između 18. ožujka i 2. travnja igra tri službene utakmice u MLS-u (sa Seattle Soundersom, Dallasom i Colorado Rapidsom), u kojima im je Stipe Biuk, kao veliko pojačanje, neophodan. Osim ako Bišćan i HNS ne budu inzistirali na Biuku, on će u ožujku ostati na raspolaganju svome klupskome treneru.

Nezavidna situacija

Ova nezavidna situacija za igrača i za izbornika bit će ponovno užarena tema u lipnju, kada će se u Rumunjskoj i Gruziji igrati Europsko prvenstvo reprezentacija do 21 godine. Naime, u američkom MLS-u u to vrijeme natjecanje je u punome zamahu, a istodobno će mali vatreni imati svoju kulminaciju u 2023. godini – jer će upravo na turniru koji traje od 21. lipnja do 8. srpnja ganjati medalju na Euru i plasman na Olimpijske igre.

Igor Bišćan prvi je izbornik koji je mladu selekciju odveo na dva uzastopna Eura. Podsjetimo, prije dvije godine, kada su zvijezde malih vatrenih bili Ivanušec, Moro, Majer, Kulenović...., selekcija je dogurala do četvrtfinala i ispala od Španjolaca. Sada se od nje očekuje najmanje jedan korak više, budući da je njezin 'sadržaj' doista impresivan. Evo, Bišćan primjerice ima na raspolaganju kompletnu obranu iz Bundeslige: Čolinu (Augsburg), Smolčić (Eintracht), Soldo (Köln) i Franjić (Wolfsburg). Dominik Kotarski prvi je vratar PAOK-a i, prema informacijama iz Grčke, brani vrlo dobro.

GODINA VELIKIH IZAZOVA Martin Baturina trenutačno je najzvučnije ime mlade selekcije (glavna slika). Stipe Biuk zauzet je obvezama u LA-u (lijevo dolje). Dion Drena Beljo već se nametnuo i izborniku A vrste (dolje desno)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na poziciji defenzivnih veznih dvojica su aduta iz Hrvatske lige, Pršir iz Gorice i Hodža iz Rijeke, a u ofenzivnom dijelu posjedujemo izvanredan potencijal: Gabriel Vidović, bayernovac na posudbi u Vitesseu, s 19 godina ima izuzetno zahtjevnu sezonu, 20-godišnji playmaker Martin Baturina briljira u Dinamovu dresu, a Dion Drena Beljo sjajno se razvija u Augsburgu pa je u prošlom kolu postigao svoj bundesligaški prvijenac.

I na kraju špice: nadareni Roko Šimić, procijenjen na pet milijuna eura, čeliči se u Zürichu koji se bori za ostanak u švicarskom prvenstvu, a Marin Ljubičić postigao je 14 pogodaka u austrijskom prvenstvu u dresu LASK-a. Ako netko od niih dvojice zaškripi, uskače nadobudni Rijekin centaror Matrija Frigan, a Bišćan posjeduje i 19-godišnjega Igora Matanović iz St. Paulija, napadača koji je svoj jedini pogodak sezone postigao upravo za mladu vrstu, protiv Danske u dodatnim kvalifikacijama za EP. U ofenzivnom dijelu momčadi kandidati iz drugoga plana su i dvojica lokosa, Luka Stojković i Lukas Kačavenda.

Ne zaboravimo da po svojoj dobi u mladu reprezentaciju pripadaju i članovi A vrste, Stanišić, J. Šutalo, Gvardiol i trenutno ozlijeđeni Sučić. Teško je očekivati da će bilo tko od njih nakon nastupa za A selekciju u Ligi nacija (14. i 18. lipnja) biti na dispoziciji i mladoj vrsti, ali ne treba potpuno isključiti mogućnost da Bišćan ipak uzme jednoga. Primjerice, on nema klasičnoga beka pa je na toj poziciji koristio ljevaka Davida Čolinu...

Hrvatska će na Euru u Rumunjskoj u skupini igrati protiv Ukrajine, Španjolske i Rumunjske, a Europa je dobila tri mjesta na olimpijskom turniru 2024. godine u Parizu, s tim da u ta tri nije Francuska koja je izravno unutra kao domaćin. Status izbornika Igora Bišćana ne bi trebao ovisiti o rezultatu na Europskom prvenstvu budući da mu je HNS već produljio ugovor do 2025. godine.

Momčad vrijedna 38 milijuna eura: Kotarski, Čolina, Soldo, Smolčić, Franjić, Pršir, Hodža, Vidović, Baturina, Beljo, Biuk, Šimić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije